Mărul – Boli şi dăunători – ghid pentru tratamente minime anuale.

Mărul – cultivare, sfaturi utile, tratamente

 


Mărul este un pom cu origini antice, în mitologia creştină fructele mărului împreună cu nucile şi alunele , la ritualul nunţilor erau văzute ca simbol al fertilităţii şi abundenţei. Se estimează că în ziua de astăzi sunt cultivate peste 5000 de soiuri de măr, care diferă în principal de perioada de maturare, sau de colectare, şi de poziţia sa la expunere. Este o plantă robustă, ce dezvoltă coroană sferică, frunzele sunt ovale, distribuite alternativ de-a lungul ramurii iar florile sunt adunate în grupuri compuse din 3-5 flori cu petalele albe şi în interior colorate uşor cu roz.

Mărul înfloreşte în fiecare an în luna aprilie, uneori diferenţa perioadei de înflorire poate fi de maxim 10 zile, fructele pot fi de diferite tipuri şi culori, funcţie de specie. De obicei , în pepiniere găsiţi meri altoiţi pe un portaltoi sălbatic petru a facilita o producţie bună de fructe, iar un măr bine îngrijit poate atinge şi vârsta de 90 de ani.

În ceea ce priveşte cultivarea mărului în grădina dumneavoastră, pentru că de fapt acesta este scopul nostru, de a vă familiariza cu noţiuni simple de cultură , pe înţelesul tuturor, probleme diverse întâlnite la diferite plante – sfaturi pentru înlăturarea lor eficientă, trucuri pentru o producţie bună de fructe, sau pentru o dezvoltare armonioasă a florilor din grădina dumneavoastră. Acesta este scopul nostru on line! Pentru a ne schimba faţa ţării şi a peisajelor rurale ,este foarte important ca oamenii să cunoască importanţa şi tehnica plantării unui pom sau a unei flori.

În cele ce urmează , în acest articol vom puncta anumite tehnici relativ puţin cunoscute de publicul larg, dar care puteţi să le implementaţi în grădina dumneavoastră extrem de simplu, iar rezultatele obţinute vă vor încânta odată ce veţi vedea că pomii din grădină arată altfel.

Fertilizare şi irigaţie

Mărul este un pom iubitor de îngrăşăminte, absoarbe surse uriaşe de potasiu din sol, pentru că acest nutrient, potasiul, este baza pentru sinteza de zaharuri. De aceea, în timpul fertilizării este foarte important să alegem produse bogate în această substanţă. Recomandarea noastră este să alegeţi îngrăşăminte complexe, mai bogate în azot dacă le administraţi iarna, primăvara şi până în luna august, iar cu 2 luni de zile înainte de recoltare să utilizaţi un îngrăşământ bogat în potasiu. Dacă utilizaţi îngrăşări suplimentare pe bază de gunoi de grajd în fiecare an, administrate iarna, atunci puteţi utiliza o cantitate mai mică de îngrăşăminte chimice în timpul sezonului de creştere. Iar dacă aveţi un sistem de irigare în grădină, atunci cu o lună de zile înainte de recoltare ar trebui să opriţi irigarea, evitând astfel formarea de fructe apoase.

 

 

Colectarea şi depozitarea

La măr maturarea fructelor este de tip scalar, adică vor fi colectate înainte de a avea culoarea cea mai închisă,înainte de maturare,  există unele varietăţi care pot rămâne pe copac pentru o lungă perioadă de timp, cum ar fi Granny Smith, deasemeni există unele soiuri care pot fi stocate pentru mai multe luni de zile. Recoltarea lor se face cu mâna, pentru a evita lovirea fructelor. Cel mai bine este ca atunci când cumpăraţi de la pepiniere sau magazine de profil, să întrebaţi mai multe detalii despre plantele comercializate, adică cam tot ceea ce vă interesează legat de polenizare, dacă este autopolenizator, dacă fructele rezistă la stocarea peste iarnă, dacă este un altoi care a fost testat în ţara noastră şi dacă se potriveşte culturii de la noi. Diferenţele între soiuri pot fi foarte mari iar un articol nu poate trata toate soiurile de măr existente pe piaţă, cel mai indicat este să cereţi detalii direct pepinierei  de unde achiziţionaţi soiul respectiv. În ceea ce priveşte depozitarea merelor, este recomandat să le păstraţi în cutii de carton, sau lădiţe, în locuri răcoroase şi bine ventilate, temperatura optimă ar fi între 4 şi 8 grade celsius.

 

 

Boli şi dăunători – Tratamente

Mărul este în principal o plantă rezistentă, însă trebuie să respectaţi un minim de tratamente anuale pentru o bună producţie şi  pentru combaterea dăunătorilor şi a bolilor fungice. Dăunătorii cei mai răspândiţi sunt păduchele lânos ( Eriosoma lanigerum ), păduchele din San Jose ( Quadraspidiotus perniciosus ), insectele minatoare şi defoliatoare, afidele şi acarienii, gărgăriţa florilor de măr ( Antonomus pomorum ), viermele merelor ( Cydia pomonella ). Toţi aceşti dăunători apar în diverse perioade ale anului şi se pot distruge prin produse insecticide şi acaricide. Bolile cele mai răspândite sunt rapănul merelor ( Venturia inaequalis ), făinarea ( phodosphaera leucotricha ), focul bacterian ( Erwinia amylovora ), moniliozele, bolile de scoarţă, virusurile latente şi proliferarea mărului. Tratarea se poate face cu produse fungicide sistemice şi de contact. Alţi dăunători pot fi şoarecii de câmp şi iepurii , care pot provoca daune majore pe timp de iarnă , atunci când pomii nu sunt protejaţi.

Primul tratament care trebuie să-l aveţi în vedere este cel de iarnă, care se poate aplica ori în luna noiembrie îaninte de venirea frigului, ori în luna februarie, după curăţarea anuală . El este pe bază de insecticid pe bază de ulei împotriva păduchelui de San Jose, acarianului roşu şi afidelor , dăunători ce hibernează în scoarţa pomului. Acest tratament are o acţiune lungă si eficienţă maximă, de aceea este foarte important să nu-l rataţi.

Al doilea tratament foarte important este înainte de desfacerea mugurilor, inainte de înfrunzire, el fiind eficient împotriva rapănului şi a făinării, de aceea este bine să folosiţi la stropire un fungicid sistemic şi unul de contact în amestec, la care puteţi să adăugaţi şi un insecticid cu acţiune largă, de exemplu confidor energy. Pentru o eficienţă maximă este bine ca atunci când cumpăraşi soluţiile sub formă de pulbere să întrebaţi la fitofarmacie despre problemele ce pot să apară în anul respectiv, de obicei anii mai ploioşi sunt aducători de boli fungice şi dăunători iar combaterea lor este mai dificilă.

Al treilea tratament extrem de important este atunci când jumătate din petalele florilor de măr s-au scuturat. La acest tratament puteţi utiliza din nou un amestec de soluţii format din fungicid sistemic + fungicid de contact + insecticid. Cereţi detalii la fitofarmacia de unde cumpăraţi plicurile cu substanţe de stropit, sunt cei mai în măsură să vă sfătuiască corect.

Al patrulea tratament , la fel de important este atunci când fructele au mărimea unei alune, acest tratament este recomandat pentru combaterea viermelui mărului cât şi pentru bolile fungice. Deasemeni recomandabil ar fi să folosiţi un amestec de soluţii compatibile format dintr-un Fungicid sistemic + fungicid de contact + insecticid acaricid.

Al cincilea tratament este de fapt o repetare a tratamentului numărul 4, pentru o combatere eficientă a larvelor viermelui mărului, larve ce e posibil să fi eclozat după efectuarea tratamentului nr. 4. De obicei acest tratament se face la 10 – 15 zile după tratamentul nr. 4.

Al şaselea tratament este la fel în scop preventiv, de a combate larvele formate dupa stropirea nr . 5, el aplicându-se spre începutul lunii iulie, când fructele au dimensiunea unei nuci. Este recomandat să folosiţi tot un amestec de soluţii format din fungicid sistemic + fungicid de contact + insecticid , de data aceasta rotind substanţele active pentru a combate rezistenţa dăunătorilor la unele substanţe folosite la stropirile anterioare.

În principal, cam acestea sunt stropirile esenţiale la măr, pentru probleme ce pot apărea ulterior folosiţi produse specifice locale, consultaţi la fitofarmacie problema apărută. De regulă, aceste 6 stropiri combat tot spectrul de boli şi dăunători ce pot apărea în cultura mărului din grădina dumneavoastră.

 

Mult succes!

Autor Constantin Claudiu

Publicat 23.03.2011

 

Comments are closed.