Calendarul lunii iulie 2015 pentru gradina | Luna iulie 2015 in gradina functie de pozitia Lunii pe cer

In antichitate s-a constatat ca unele plante cresc mai bine atunci cand sunt plantate in timpul diferitelor faze ale lunii. Fiecare dintre aceste faze confera o influenta asupra plantei datorita modului de circulatie a apei prin planta si in sol. S-a mers mai departe cu masuratorile si s-a constatat ca anumite culturi se dezvolta mult mai bine atunci cand sunt plantate in timp ce luna se afla intr-o anumita constelatie. Luna poate trece printr-o constelatie timp de 2- 3 zile, iar acea perioada s-a constatat ca este perioada optima de infiintare a culturii.

Exista trei metode descoperite pana acum de plantare, ingrijire, recoltare dupa fazele lunii:

 • Synodic , sau ceruire
 • Sideral
 • Ciclul biodinamic

Ciclul synodic

Ciclul synodic este o forma simpla de calcul, imparte luna de zile in 4 faze sau sferturi. Acest ciclu dureaza 29,6 zile pana ce trece in alt ciclu lunar. Apoi se impart plantele in 4 grupe, radacinoase, frunzoase, culturi cu seminte la exterior si culturi cu seminte pe interior. Apoi se atribuie fiecarei perioade din luna respectiva , cate o grupa din plantele respective care se potriveste cel mai bine caracteristicilor de crestere.Iulie_in_gradina

Ciclul biodinamic

Aceasta metoda a fost dezvoltata de filozoful austriac Rudolf Steiner, si a fost prezentata de faimosul om de stiinta unui grup de fermieri la o prelegere din anul 1924. El a impartit luna mai detaliat, in cele 12 semne zodiacale, apoi functie de pozitia lunii in fiecare din cele 12 zodii, circa 2,5 zile in fiecare zodie, a stabilit norme de plantare mai riguroase. In plus a tinut seama si de pozitia planetelor Venus si Saturn in realizarea calendarului lunar biodinamic.

Ciclul sideral

In cele din urma ciclul sideral este aproape similar cu ciclul biodinamic, cu exceptia faptului ca aici se socoteste pozitia lunii in jurul pamantului pentru a se defini cele mai bune perioade de semanare si recoltare. Orbita este impartita in 12 sectiuni, egale, de 30 de grade, pentru a se reprezenta pozitia lunii pe cer. Ciclul sideral dureaza 27,3 zile pana la finalizarea unei luni de zile.

Acum va intreb eu pe dumneavoastra, care din aceste metode este mai buna?

Noi publicam in paginile site-ului Flori-cultura.ro, calculele dupa ciclul sinodic, si o sugeram dumneavoastra ca regula generala in gradinaritul dupa pozitia lunii. Este calculul care a fost dezvoltat si de Maria Thun si care si-a daruit intreaga viata acestor experiente, impreuna cu fiul ei Mathias.

Initial am dorit sa publicam calendarul actualizat zilnic, pentru a tine seama exact si de calculele semnelor zodiacale, dar aceasta munca ne-ar fi luat prea mult timp. Poate in viitor sa revenim asupra ideii si sa publicam o varianta mai buna a calendarului pentru gradinarit, eventual din 3 in 3 zile, sau saptamanal, pentru a putea prezenta toate cele 3 variante de calcul, synodic, biodinamic si sideral.Sa speram ca in 2016 vom putea sa experimentam aceasta varianta de calendar, mult mai complex.

Calendarul_lunii_iulie_2015_1_pentru_gradinaCalendarul_lunii_iulie_2015_2_pentru_gradinaLegenda-calendarului-lunar-pentru-gradina

Ca sa aplici calendarul lunar trebuie sa stii din ce familie face parte fiecare planta din gradina ta.
Plantele cu fructe: patlageaua( tomatele ), castravetele, dovlecelul, mazarichea, fraga, fasolea, mazarea, arborii fructiferi, arbustii cu fructe mici ca boabele, mar, par, arbustii fructiferi, etc
Plantele cu radacini, legume radacinoase: usturoiul, sfecla, morcovul, telina, andivele, ceapa, pastarnacul, cartoful, ridichea, napii, etc.
Plantele cu flori: toate florile ornamentale, aromatice precum si cele care contribuie la producerea mierii,florile de balcon, florile de camp, etc
Plantele cu frunze: anghinarea, sparanghel, telina, varza, spanac, plante aromatice, praz, revent precum si diferite tipuri de salate, gazon, etc.

Ziua pentru plante cu fructe, legume, cereale. Focul ofera caldura necesara dezvoltarii si producerii semintelor. Prin urmare, aceste zile sunt favorabile arborilor fructiferi precum si semintelor. Iata ce trebuie sa faci:
– Recolteaza fructele si legumele-fructe in primul patrar;
– Planteaza arbori fructiferi in ultimul patrar;
– Afaneaza superficial solul.

Ziua legumelor radacinoase. In aceasta perioada influenta Lunii este benefica pentru radacinile plantelor. Ce ar trebui sa faci:
-Ocupa-te de semanatul, plantatul, ingrijitul, si recoltatul legumelor de tip radacina in intervalul ultimului patrar;
– Praseste solul pentru o dezvoltare optima a plantelor;
-Solul uscat se lucreaza pe timp de seara.

Ziua plantelor cu flori. Semnul de aer aduce lumina precum si un mediu favorabil pentru a pune in evidenta frumusetea si parfumul florilor precum si al legumelor cu floare. Ce ar trebui sa faci:
– Planteaza flori, in special in perioada ultimului patrar, pentru a obtine o productie considerabila;
– Praseste solul in vederea asimilarii de fosfor si potasiu;
– Profita cat mai mult de parfumul plantelor aromatice recoltate.

Ziua plantelor cu frunze, decorative prin frunze. Apa actioneaza in mod direct asupra frunzelor de la plante. Aceste zile sunt favorabile in special zarzavaturilor, gazonului, arbustilor si plantelor decorative. Iata ce trebuie sa faci:
– Ocupa-te de semanarea si intretinerea zarzavaturilor, repicarea lor, etc;
– Recolteaza-le in ultimul patrar;
– Taie gardul natural in primul patrar;
– Tunde gazonul.

Compozitie_florala

Lucrarile lunii iulie in gradina!

 • Luna lui Cuptor a sosit, de aceea trebuie sa avem grija cum udam si cat udam. Cei care au sisteme automate de irigatie au posibilitati mult mai mari pentru a uda gradina sau gazonul. Gradinarii care uda manual trebuie sa ude dimineata devreme sau seara tarziu.
 • Pamantul din ghivece trebuie afanat la suprafata, in gradina este bine sa se aplice o prasila la rasadurile de legume.
 • Florile ofilite se curata regulat
 • In zilele noroase se pot tunde toti arbustii in diferite forme
 • Leandrul trebuie expus in locurile cele mai insorite pentru a avea o inflorire bogata.
 • Acum se culeg cartofii noi, pe rand, adica pe masura ce se consuma
 • Piersicile mari se raresc la distanta de 8- 10 cm una de alta pentru o recolta optima
 • Capsunile se culeg dimineata cat timp fructele sunt inca reci
 • Pana in luna august se fac taieri de vara la pomii fructiferi si se administreaza ultima doza de ingrasamant la piersici si la caisi.Foarte imporanta este taierea in verde la meri si la peri pana la mijlocul lunii iulie cand s-a incheiat cresterea lastarilor, iar pomii fac muguri noi pentru anul viitor. Indepartati toti lastarii anuali care cresc vertical.In cazul soiurilor care cresc incet lasati lastarii mai subtiri si taiati doar lastarii puternici, pentru ca este posibil ca fructele ramase in pom sa nu mai aiba hrana suficienta. In cazul pomilor vigurosi, care cresc mult, si fac foarte multe fructe, este necesara si o rarire a fructelor, in fiecare buchetel lasati 1 sau 2 fructe, iar pe celelalte indepartati-le.
 • Vinetele au nevoie de tutori, iar plantele cataratoare se leaga si se dirijeaza pe tutori.
 • Jardinierele de balcon si ghivecele de pe terasa se uda des si temeinic,se administreaza ingrasamant lichid o data la 10 zile.
 • Periodic tundem gazonul, o data la 10 zile circa. Unul din aspectele de care trebuie sa tineti seama este sa nu raniti trunchiurile copacilor. Langa trunchiul plantelor din gradina dvs trebuie sa folositi o foarfeca manuala speciala.
 • La sfarsitul lunii iuliese administreaza ultima portie de ingrasamant pentru trandafiri, astfel vor avea timp sa-l asimileze pana la venirea frigului si lastarii vor intra vigurosi peste iarna.
 • Afanati pamantul in aceasta perioada. Udarea frecventa poate duce la intarirea suprafetei pamantului din ghivece. Cu o sapa mia se poate face aceasta lucrare avand grija sa nu ranim radacinile.
 • Petuniile trebuie udate zilnic si administrat ingrasamant o data pe saptamana.
 • In luna iulie este cea mai buna perioada pentru a taia levantica. Se scurteaza lastarii cu circa o treime pentru a pastra tufa compacta si pentru a stimula ramificarea si inmugurirea.
 • La inceputul lunii iulie este cel mai bun moment pentru semanarea ridichilor de toamna- iarna. Au nevoie de cel putin 90 de zile pana la recoltare. Se seamana la adancimea de 1,5 cm si se raresc de doua ori, o data la 10 zile dupa rasarire si a doua oara la circa doua saptamani dupa prima rarire. La final distanta intre plante trebuie sa fie de circa 15 cm intre plante si 30 cm intre randuri.
 • Se mai poate semana marar pentru recolta de toamna, mai ales ca in toamna mararul proaspat va fi mai scump ca in primavara.
 • Acum se pot separa irisii. In decursul timpului irisii capata o forma stufoasa si au nevoie de o separare pentru a stimula o inflorire mai bogata. Rizomii se dezgroapa cu grija si se portioneaza cu un cutit foarte bine ascutit in bucati cu una sau doua grupuri de frunze. Frunzele se taie pana la 15 cm iar apoi se replanteaza astfel incat jumatatea superioara a rizomului ramane vizibila.
 • Daca aveti plante de interior din soiurile, dracena, palmieri, bananieri, cactusi, yucca, amplasati-le pe terasa in zonele cele mai insorite, sunt iubitoare de caldura si de soare puternic.

Mult succes in munca dumneavoastra!

Comments are closed.