Top 100 de plante care ar trebui sa nu lipseasca din nici o gradina ( I )

Cu totii suntem de acord ca toate florile sunt frumoase. Ne dorim in gradina noastra cel mai frumos spectacol floral, de cele mai multe ori asteptam tremarand o planta care am plantat-o in primavara sa vedem cum infloreste in luna iulie spre exemplu. Incercam sa va oferim un ghid, pentru fiecare sezon, astfel incat, in luna martie cand incepeti sa cutreierati magazinele si centrele de gradina in cautarea celei mai frumoase plante sa aveti “Ghidul” in buzunar din partea redactiei noastre. Incepem seria noastra cu plantele de primavara, care infloresc primavara, si care multe din ele trebuiau plantate in toamna anterioara.Multe dintre ele sunt hibrizi si soiuri noi obtinuti in Olanda, care uluiesc prin calitatea si coloritul original. Am dorit sa strangem o colectie de flori mai putin folosite la noi in tara, unele din ele comune, dar si altele mai putin intalnite, din dorinta de a propune cititorilor nostri si produse mai deosebite.

Top 25 de plante cu inflorire primavara

 1.      Pulmonaria ‘Diana Clare’  – Are o inaltime de circa 30 cm, frunzele argintate, se preteaza perfect culturii la umbra, este o planta perena.
 2.      Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’ –  este o planta perena, se potriveste foarte bine culturii in borduri sau in aliniamente, infloreste la jumatatea primaverii, florile sunt galbene in forma de inima, frunze lucioase verzi, are o inaltime de circa 30 cm.
 3.      Dryopteris wallichiana – este feriga de munte, planta perena, decorativa prin frunze. Putem sa o cultivam in locuri umbrite.
 4.      Erysimum ‘Bowles’ Mauve – este o planta perena, infloreste din primavara pana in toamna, necesita un sol cu un drenaj foarte bun, si are o inaltime de circa 75 cm. 
 5.      Cyclamen coum – planta perena, se inmulteste din seminte, si o putem cultiva la umbra pomilor, sau in pozitii cu jumatate de zi soare.
 6.      Scilla siberica ‘Spring Beauty’ – planta perena, infloreste imediat dupa ghiocei primavara devreme, se inmulteste prin bulbi, nu foarte inalta, circa 15 cm.
 7.     Clematis macropetala – planta cataratoare, perena, foarte frumoasa sa impodobeasca un perete sau o pergola. Se inmulteste usor din butasi recoltati dupa inflorire.
 8.      Viburnum x burkwoodii ‘Park Farm Hybrid’- planta perena, infloreste devreme si are un parfum dulce, florile sunt albe, poate fi cultivata si solitar si in grupuri.
 9.      Crocus chrysanthus ‘Blue Pearl’ – se inmulteste prin bulbi plantati de toamna si infloreste la inceputul primaverii, poate fi cultivata in asociere cu bulboasele de primavara, inaltime foarte mica, circa 7 cm.
 10.                         Narcissus ‘Jetfire’ – Narcisa, se inmulteste prin bulbi plantati toamna, acest hibrid are floarea batuta, ca o trompeta, aurie, hibrid foarte viguros.Inaltimea este de circa 24 de cm.
 11.                         Narcissus ‘Ice Wings’ –  Narcisa de culoare alba, cu floarea batuta, hibrid foarte viguros, adesea florile sunt parfumate, merge cultivat in asociere cu Muscari de culoare albastra.
 12.                         Crocus vernus ‘Pickwick’ – se inmulteste prin bulbi plantati de toamna, acest hibrid are petalele mari, de culoarea liliacului cu pene purpurii, poate atinge o inaltime mai mare, circa 12 cm.
 13.                         Daphne odora ‘Aureomarginata’- face parte din familia Thymelaeaceae, creste sub forma de tufa, iarna trebuie protejat. Culoarea florilor este roz, parfumate.
 14.                        Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ – planta perena cu frunze in forma de inima, argintate, florile apar in varf si sunt delicate, de culoarea albastra. Necesita un sol bun, bogat in humus, creste la inaltimea de circa 50 de cm.
 15.                         Tulipa ‘Spring Green’ – un hibrid de lalea foarte interesant, floarea are culoarea alba si erste brazdata de niste dungi verzi ca si culoarea frunzelor, foarte delicata, este stralucitoare daca este cultivata in covoare.
 16.                         Erythronium ‘Pagoda’ – planta perena, se inmulteste prin bulbi, se planteaza toamna si infloreste in luna aprilie. Poate fi folosita in zonele de gradina unde avem stancarii, rocarii, dar si ca planta de bordura, florile sunt de culoare galbena.
 17.                         Viola cornuta ‘Alba’ – foarte frumoasa daca este cultivata sub trandafiri, se asociaza foarte bine, infloreste primavara devreme, poate fi cultivata de catre iubitori din rasad cumparat de la de pepinierele specializate. 
 18.                         Anemone nemorosa ‘Vestal’ – planta erbacee perena, se inmulteste si prin bulbi. Infloreste in luna aprilie, florile sunt de culoarea alba.
 19.                        Dicentra ‘Bacchanal’- planta perena, foarte delicata, florile pe tulpini lungi in forma de inimi rosii bordo. Hibrid cu inflorire indelungata. Merge cultivata si in pozitii mai umbrite. Atinge inaltimea de 30 de cm.
 20.                        Euphorbia polychroma – planta perena, infloreste in luna aprilie, o gramada de flori galbene, este foarte buna pentru a lumina un colt intunecat sau in completarea straturilor de lalele, poate ajunge la inaltimea de 40 de cm.
 21.                        Magnolia x loebneri ‘Leonard Messel’ – hibrid rezistent la temeperaturi scazute, forma zvelta, florile au culoarea roz cu petale deschise si formeaza o stea. Necesita un sol umed, poate creste pana la 5 metri inaltime.
 22.                         Polystichum setiferum ‘Grandiceps’ – planta perena decorativa prin frunze, feriga, poate fi cultivata in locuri umbrite, creste in pozitie verticala, poate ajunge la 40 de cm inaltime.
 23.                         Euphorbia griffithii ‘Dixter’ – flori portocalii si la umbra profunda, poate fi cultivata solitar, forma de tufa. 
 24.                         Vinca difformis – flori albe, poate fi cultivata sub forma de covor, infloreste devreme.
 25.                        Muscari armeniacum ‘Valerie Finnis’ – se inmulteste prin bulbi achizitionati de toamna, infloreste primavara devreme, inaltime mica, circa 20 de cm, flori de culoarea albastra , sub forma de strugure in varful tulpinii, frumoasa in asociere cu bulboasele de primavara.

 

Continuare cu Top 100 de flori cu inflorire vara.

Publicat 09/02/2013

Foto www.plantplaces.com

www.alpinegardensociety.net

Comments are closed.