Calendarul lunii martie 2015 pentru gradinarit | Lucrarile lunii martie in gradina dupa calendarul biodinamic

Florile care aduc primavara au sosit!

In straturi mai mari sau mai mici, incepand din sudul tarii, apar primele flori de ghiocei, anemone, branduse si alte specii de primavara care ne vor incanta in saptamanile din luna martie. Culoarea momentului este albul si galbenul, combinatia dintre ele vestesc venirea primaverii. Lupta pentru suprematie se disputa intre ghiocei, narcise, primule si toporasi, cu totii urand bun venit primaverii 2015!

Natura s-a trezit la viata, florile delicate aduc primavara in gradini, dar si in sufletele noastre. 1 Martie si 8 Martie, Ziua Femeii, sunt zilele de varf dintr-un an intreg pe piata de flori din Romania. Startul vanzarilor este dat cu succes, dar din pacate cea mai mare parte a florilor ce se vand in aceasta perioada este din import. O parte de vina o poarta si clima care nu ne avantajeaza sa producem mai multe flori in aceasta perioada, iar cealalta parte de vina o poarta globalizarea si europenizarea Romaniei. Pe o piata libera de comert nu avem nici o sansa in fata marilor competitori cu vechime: Olanda, Franta, Germania, Italia care conduc detasat in toata lumea. Poate o politica noua agrara si cateva programe pe aceasta tema ar putea schimba situatia in tara noastra, dar pana atunci e vorba de ani de zile, ceea ce inseamna ca trebuie sa mai avem rabdare pana cand vom avea si noi producatori in Romania de flori pentru inceputul primaverii.

Primavara_2015

Lucrari importante in luna martie

  • Precultivarea legumelor in locurile protejate din casa noastra, pe un pervaz, sau un balcon unde dispunem de temperaturi pe care le putem controla. Guliile, prazul, telina, cartofii, etc., se pot precultiva acum si vom obtine rezultate foarte bune.
  • Acum putem semana cea mai mare parte de legume si flori. Conditia principala este sa folosim pamant de semanat ( turba de semanat de granulatie mica).
  • La sfarsitul lunii martie puteti incepe sa administrati din nou ingrasamant plantelor, intr-o cantitate mai mica decat in luna mai spre exemplu.
  • Putem planta in ghivece bulbii de begonie, de amaryllis, de gloxinii, canna.
  • Acum se mai pot taia o parte din pomii fructiferi, meri si peri, pentru arborii ornamentali este un moment bun pentru taierea salcamului sferic, arborele trompeta se poate taia acum.
  • Pregatiti straturile in forma de movile atunci cand pamantul este mai uscat, pentru semanarea morcovilor timpurii, a pastarnacului, patrunjelului, ceapa, etc.
  • La inceputul lunii martie se pot semana ridichile de luna, cu putin noroc si vreme buna putem avea ridichi la sarbatorile pascale, mai ales ca anul acesta este mult mai devreme.
  • Inca se mai poate face tratamentul de iarna la pomii fructiferi cu ulei horticol. Se imbaiaza bine toate ramurile.

Asadar, primavara a sosit, iar noi, publicam in continuare pentru iubitorii de gradinarit calendarul lunar de ingrijire, plantare si recoltare aferent lunii martie. Sunt convins ca cei care au incercat sa urmeze instructiunile si recomandarile din calendarul biodinamic au avut rezultate neasteptate si vor continua si in acest an sa urmeze datele din calendarul biodinamic.

La marginea orasului Darmstadt din Germania, in anii 50 ai secolului trecut, intr-o ferma mica a casei sale, Maria Thun a lansat teoriile sale privind agricultura biodinamica de indata ce a supus principiile sale unor studii pe ridichi. Astfel, plantand aceste ridichi cand luna era in diferite constelatii a descoperit cresterea lor in diferite forme si marimi. Dupa ani de cercetare a ajuns la Maria_Thunconcluzia ca radacinoasele ( inclusiv ceapa si prazul care nu sunt din punct de vedere tehnic radacinoase ) au cea mai buna dezvoltare atunci cand Luna trece prin constelatii asociate cu elementul Pamant, iar culturile plantelor cu frunze se face cel mai bine atunci cand Luna este asociata cu semnele de apa, plantele cu flori se cultiva cel mai bine atunci cand sunt asociate cu semnele de aer, si in sfarsit fructele se fac cel mai bine atunci cand asociate cu semnele de foc.

Pe 29 martie trecem la ora de vara!

Calendarul_lunii_martie_2015_1_pentru_gradinaritCalendarul_lunii_martie_2015_2_pentru_gradinaritLegenda-calendarului-lunar-pentru-gradina

Ziua pentru plante cu fructe, legume, cereale. Focul ofera caldura necesara dezvoltarii si producerii semintelor. Prin urmare, aceste zile sunt favorabile arborilor fructiferi precum si semintelor. Iata ce trebuie sa faci:
– Recolteaza fructele si legumele-fructe in primul patrar;
– Planteaza arbori fructiferi in ultimul patrar;
– Afaneaza superficial solul.

Ziua legumelor radacinoase. In aceasta perioada influenta Lunii este benefica pentru radacinile plantelor. Ce ar trebui sa faci:
-Ocupa-te de semanatul, plantatul, ingrijitul, si recoltatul legumelor de tip radacina in intervalul ultimului patrar;
– Praseste solul pentru o dezvoltare optima a plantelor;
-Solul uscat se lucreaza pe timp de seara.

Ziua plantelor cu flori. Semnul de aer aduce lumina precum si un mediu favorabil pentru a pune in evidenta frumusetea si parfumul florilor precum si al legumelor cu floare. Ce ar trebui sa faci:
– Planteaza flori, in special in perioada ultimului patrar, pentru a obtine o productie considerabila;
– Praseste solul in vederea asimilarii de fosfor si potasiu;
– Profita cat mai mult de parfumul plantelor aromatice recoltate.

Ziua plantelor cu frunze, decorative prin frunze. Apa actioneaza in mod direct asupra frunzelor de la plante. Aceste zile sunt favorabile in special zarzavaturilor, gazonului, arbustilor si plantelor decorative. Iata ce trebuie sa faci:
– Ocupa-te de semanarea si intretinerea zarzavaturilor, repicarea lor, etc;
– Recolteaza-le in ultimul patrar;
– Taie gardul natural in primul patrar;
– Tunde gazonul.

Ca sa aplici calendarul lunar trebuie sa stii din ce familie face parte fiecare planta din gradina ta.
Plantele cu fructe: patlageaua, castravetele, dovlecelul, mazarichea, fraga, fasolea, mazarea, arborii fructiferi, arbustii cu fructe mici ca boabele, mar, par, arbustii fructiferi, etc
Plantele cu radacini, legume radacinoase: usturoiul, sfecla, morcovul, telina, andivele, ceapa, pastarnacul, cartoful, ridichea, napii, etc.
Plantele cu flori: toate florile ornamentale, aromatice precum si cele care contribuie la producerea mierii,florile de balcon, florile de camp, etc
Plantele cu frunze: anghinarea, sparanghel, telina, varza, spanac, plante aromatice, praz, revent precum si diferite tipuri de salate, gazon, etc.

Mult succes in munca dumneavoastra!

Comments are closed.