Calendarul lunii ianuarie 2015 pentru gradina | Cultivati rasaduri dupa calendarul lunar biodinamic

Principiul agriculturii biodinamice au fost propuse pentru prima data in anul 1924 de catre filozoful austriac Rudolf Steiner, nascut pe teritoriul Croatiei de astazi si al Austriei din acea perioada. Un an mai tarziu filozoful austriac s-a stins in Elvetia la varsta de 64 de ani.

Dupa anul 1950, la marginea orasului Darmstadt din Germania, intr-o ferma mica a casei sale, Maria Thun a lansat teoriile sale privind agricultura biodinamica de indata ce a supus principiile sale unor studii pe ridichi. Astfel, plantand aceste ridichi cand luna era in diferite constelatii a descoperit cresterea lor in diferite forme si marimi. Dupa ani de cercetare a ajuns la concluzia ca radacinoasele ( inclusiv ceapa si prazul care nu sunt din punct de vedere tehnic radacinoase ) au cea mai buna dezvoltare atunci cand Luna trece prin constelatii asociate cu elementul Pamant, iar culturile plantelor cu frunze se face cel mai bine atunci cand Luna este asociata cu semnele de apa, plantele cu flori se cultiva cel mai bine atunci cand sunt asociate cu semnele de aer, si in sfarsit fructele se fac cel mai bine atunci cand asociate cu semnele de foc.Luna_ianuarie_in_gradina

Incepand cu anul 1962 a stabilit principiile si metodele in cartea Gardening for life, pe care a publicat-o mult mai tarziu, deasemeni a facut cercetari si pe marginea obtinerii vinului realizand un calendar biodinamic pentru bautorii de vin care stabileste zilele optime pentru degustarea vinului functie de pozitia Lunii.

Maria Thun s-a nascut aproape de oraselul Malburg, Germania in aprilie 1922. Tatal ei a avut o ferma si toti copiii erau implicati in activitati agricole. La inceputul anilor 1940 l-a cunoscut pe viitorul ei sot, Walter Thun, cel care a prezentat comunitatii de agricultori din zona lor ideile lui Steiner despre agricultura biodinamica. Fascinata de aceasta idee, Maria Thun a participat la un curs introductiv la Institutul de Cercetare in biodinamica din Darmstadt. Aici a aflat despre teoria subliniata de Rudolf Steiner conform careia intre fortele cosmice si cresterea plantelor este o legatura foarte puternica. Maria Thun a inceput sa studieze calendarul Goetheanum ( centrul filozofiei lui Steiner ) si a constatat ca la fiecare 2, 3 zile, Luna trece intr-o constelatie diferita a zodiacului. Acest lucru a condus-o catre ideea de a studia daca ciclul de cultura ar putea fi afectat de calendarul astrologic.

Dupa o viata de munca, Maria Thun s-a stins din viata la 9 februarie 2012 la varsta de 90 de ani.

O etapa importanta, dupa parerea noastra, este sa tineti seama de calendarul lunar de gradinarit pe care-l publicam luna de luna. Functie de pozitia lunii veti avea rezultate spectaculoase de fiecare data. In timp ce Pamantul se roteste in jurul Soarelui, Soarele pe parcursul unui an ramane aproximativ o luna in zona fiecareia dintre cele 12 Constelatii, cunoscute sub numele de semne zodiacale, de la Berbec la Pesti. Luna parcurge si ea aceleasi zone in cele 28 de zile cat dureaza rotatia ei in jurul Pamantului , ramanand in zona fiecarui semn zodiacal aproximativ 2 zile si jumatate. Fiecare dintre aceste 12 stadii ale Lunii, directioneaza spre Pamant 12 forte diferite, care sunt vizibile in comportamentul oamenilor, al animalelor si al plantelor- carora le influenteaza viata. Efectele fortelor Lunii se rasfrang cel mai bine asupra corpurilor fiintelor, asupra sanatatii acestora, in gradina si in agricultura.

Calendarul_lunii_ianuarie_2015_1_pentru gradinaritCalendarul_lunii_ianuarie_2015_2_pentru gradinaritLegenda-calendarului-lunar-pentru-gradina

Ziua pentru plante cu fructe, legume, cereale. Focul ofera caldura necesara dezvoltarii si producerii semintelor. Prin urmare, aceste zile sunt favorabile arborilor fructiferi precum si semintelor. Iata ce trebuie sa faci:
– Recolteaza fructele si legumele-fructe in primul patrar;
– Planteaza arbori fructiferi in ultimul patrar;
– Afaneaza superficial solul.

Ziua legumelor radacinoase. In aceasta perioada influenta Lunii este benefica pentru radacinile plantelor. Ce ar trebui sa faci:
-Ocupa-te de semanatul, plantatul, ingrijitul, si recoltatul legumelor de tip radacina in intervalul ultimului patrar;
– Praseste solul pentru o dezvoltare optima a plantelor;
-Solul uscat se lucreaza pe timp de seara.

Ziua plantelor cu flori. Semnul de aer aduce lumina precum si un mediu favorabil pentru a pune in evidenta frumusetea si parfumul florilor precum si al legumelor cu floare. Ce ar trebui sa faci:
– Planteaza flori, in special in perioada ultimului patrar, pentru a obtine o productie considerabila;
– Praseste solul in vederea asimilarii de fosfor si potasiu;
– Profita cat mai mult de parfumul plantelor aromatice recoltate.

Ziua plantelor cu frunze, decorative prin frunze. Apa actioneaza in mod direct asupra frunzelor de la plante. Aceste zile sunt favorabile in special zarzavaturilor, gazonului, arbustilor si plntelor decorative. Iata ce trebuie sa faci:
– Ocupa-te de semanarea si intretinerea zarzavaturilor, repicarea lor, etc;
– Recolteaza-le in ultimul patrar;
– Taie gardul natural in primul patrar;
– Tunde gazonul.

Ca sa aplici calendarul lunar trebuie sa stii din ce familie face parte fiecare planta din gradina ta.
Plantele cu fructe: patlageaua, castravetele, dovlecelul, mazarichea, fraga, fasolea, mazarea, arborii fructiferi, arbustii cu fructe mici ca boabele, mar, par, arbustii fructiferi, etc
Plantele cu radacini, legume radacinoase: usturoiul, sfecla, morcovul, telina, andivele, ceapa, pastarnacul, cartoful, ridichea, napii, etc.
Plantele cu flori: toate florile ornamentale, aromatice precum si cele care contribuie la producerea mierii,florile de balcon, florile de camp, etc
Plantele cu frunze: anghinarea, sparanghel, telina, varza, spanac, plante aromatice, praz, revent precum si diferite tipuri de salate.

Comments are closed.