Paulownia – Paulownia tomentosa – Formă şi flori ornamentale , un arbore rezistent şi sănătos. – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Paulownia , arborele prinţesei, un trunchi contorsionat plin de ramuri ce în luna aprilie sau mai  sunt încărcate de flori roşu – violet, uşor parfumate, după unii se spune că este aducător de noroc casei unde este cultivat.

 


Paulownia este un arbore decorativ, originar din China unde se cultivă de circa 2000 de ani pentru producţia de lemn, având o creştere foare rapidă, o specie introdusă în Europa ca arbore de grădină cu circa 200 de ani în urmă. Denumirea ştiinţifică este Paulownia Tomentosa dar în multe cazuri este denumit şi Paulownia imperialis. Numele a fost dedicat în onoarea prinţesei Anna Paulowna, fiica ţarului Paul I, principesa Olandei.

Forma coroanei este de cele mai multe ori neregulată, mai degrabă aducând cu o cupolă largă şi  profil sinuos. Trunchiul principal îşi menţine continuitatea şi verticalitatea până unde începe coroana, de aici încep ramurile principale ce pot fi la unele specii deformate, pornesc în direcţii diferite şi îşi aleg traiectorii de creştere curbate dând impresia unui arbore cu creştere coregrafică asemănător grădinilor orientale. Ramurile secundare nu sunt numeroase, dar faptul că frunzele sunt de dimensiuni mari crează impresia unei coroane continue. Intersecţia ramurilor principale cu trunchiul principal se face sub un unghi de 45 sau 60 de grade, foarte puţine specii  prezintă ramuri cu poziţie mai orizontală. Din acest motiv, atunci când alegeţi paulownia într-o compoziţie , sau să umpleţi un spaţiu ori un colţ de grădină trebuie să luaţi în considerare creşterea rapidă şi dimensiunile plantei, poate atinge chiar şi 20 de metri înălţime şi un diametru al coroanei chiar şi de 8 metri.

Tundem paulownia sau nu ?

Nu este uşor să dai un sfat în legătură cu tunderea sau curăţarea acestui arbore, tăierea poate aduce pierderea ireparabilă a formei  „ dezordonate „ dar în acelaşi timp frumos arhitecturale, şi uneori tunderea poate afecta înflorirea de primăvară, punctul forte al plantei. Plantele tunse au întotdeauna o creştere mai slabă şi mai puţin decorativă faţă de cele lăsate să crească liber. Plantele tunse au ramuri tinere cu tendinţa de frunze mai mari, iar cele netunse sunt caracterizate printr-o înflorire mai abundentă pe ramurile mai bătrâne dar cu frunziş mai puţin.  Eventualele tăieri se fac întotdeauna după înflorire, paulownia suportă orice stil de tundere, chiar şi cele mai profunde, în acest mod va produce în fiecare an o vegetaţie bogată cu frunze foarte mari, chiar şi până la 50 cm lungime.

Viteza de creştere a acestui arbore este impresionantă, o plantă achiziţionată de la pepinieră poate creşte în primul an şi mai mult de 2 metri. În anii următori trunchiul poate creşte în diametru undeva la 4- 5 cm pe an, iar după 10 ani de exemplu planta poate fi considerată adultă, înălţimea este în jur de 10 metri cu o coroană impresionantă. La vârsta de 25 de ani planta atinge dimensiunile si forma maximă. În locurile de origine sunt întâlnite specii de paulownia ce au vârsta de peste 300 de ani. Pentru a susţine o creştere bună paulownia are nevoie de un sol bogat în nutrienţi, planta trebuie hrănită puternic în perioada vegetativă, şi în special cu îngrăşăminte bogate în azot.

 

Fişa tehnică

Expunere

Paulownia poate fi cultivată în poziţii însorite, calde, ferite de vânt puternic. Nu merge cultivată în regiunile alpine sau prealpine datorită pericolului de îngheţ în perioada înfloririi.

Substratul de pământ

Dacă a-ţi cumpărat de la pepinieră sau de la firme de amenajări o plantă este bine să o faceţi doar primăvara, plantarea fiind indicată a fi făcută doar primăvara. Săpaţi o groapă chiar aproape de 1 x 1 x 1 metru, pentru a putea completa la plantare cu un amestec de pământ bogat în substanţe organice. Faceţi un amestec bogat în gunoi de grajd, nisip, turbă şi pământ de pădure iar pe fundul gropii pentru un drenaj bun puneţi puţin pietriş de râu. O groapă adâncă şi un pământ de împrumut bogat în gunoi de grajd va favoriza în primii 2- 3 ani o puternică vegetaţie şi înflorire. Dacă este plantată într-o poziţie cu vânt ceva mai mare, atunci puneţi un tutore pentru sprijin în primii ani de creştere şi formare. Paulownia preferă solurile cu un PH cuprins între 6, 1 şi 7,8 .

Apa

În primii ani urmăriţi umiditatea solului, nu este bine să se usuce substratul de pământ dar nici să stagneze apa. Dacă udaţi este indicat să o faceţi doar la baza tulpinii.

Fertilizare

Paulownia are nevoie de fertilizări de toamnă şi câteva fertilizări suplimentare pe parcursul anului. Toamna dacă aveţi posibilitatea de a pune la baza tulpinii câteva lopeţi de gunoi de grajd, pe timpul iernii se va descompune şi va asigura o bună nutriţie în anul următor,  iar în primăvară să împrăştiaţi îngrăşăminte cu eliberare lentă pe lângă tulpină.

Înmulţire

Paulownia se înmulţeşte prin seminţe. Fructul este o capsulă de formă ovală, lungă până la 4 cm, iniţial de culoare verde apoi spre toamnă capătă culoare maronie şi consistenţă semilemnoasă. La maturitate undeva prin luna octombrie  se poate crăpa şi elibera seminţe mici, sau uneori poate sta nedesfăcută şi pe timpul iernii. Pentru a obţine plante noi se seamănă în luna aprilie într-un amestec de pământ de semănat îmbogăţit cu nisip, apoi după răsărire când ating înălţimea de 10 cm se pot repica în vase de 10 cm diametru.  Primăvara următoare se pot transplanta în pepienieră, iar mai apoi după 2 ani pot fi plantate direct în grădină sau vândute către clienţi.

 

Boli şi dăunători

Paulownia tomentosa este o plantă foarte rezistentă, şi sănătoasă. O plantare adecvată, o nutriţie corespunzătoare, face ca să nu aibă nevoie de nici un tratament.

Alegerea locului de plantare în grădină.

Paulownia are nevoie de spaţiu pentru că are tendinţa de a domina plantele asociate, iar coroana largă  poate crea umbră pentru celelalte plante din grădina dumneavoastră. Dacă aveţi un colţ disponibil, cultivat cu gazon, puteţi alege să plantaţi un arbore paulownia, iar peste 2 – 3 ani să puneţi la baza tulpinii o masă unde să serviţi un ceai sau o cafea, ori unde să primiţi musafirii.

O altă utilizare clasică este ca arbore de perimetru, arbore de aliniament sau de frontieră. Paulownia se recunoaşte imediat după florile mari din preajma Sărbătorilor pascale, la jumătatea lunii aprilie, sau la începutul lunii mai,ori mai târziu în locurile cu primăvară mai târzie, cu ramurile sale încărcate de flori lungi chiar de 6 cm,reunite în panicule terminale lungi de 30 – 50 cm  şi culoare albastru spre liliac, uţor parfumate .Florile sunt foarte atractive pentru insectele polenizatoare, de aceea paulownia poate fi inclusă în categoria plantelor melifere. Mugurii florali se formează din toamnă, de aceea uneori gerurile târzii poate afecta înflorirea de primăvară. Frunzele sunt mari, în formă de inimă, similare cu cele de catalpa, pornesc în vegetaţie numai după înflorire, iniţial au culoarea verde, iar mai apoi capătă culoarea verde închis.

În Statele Unite se cultivă paulownia pentru comercializarea lemnului la export,Japonia fiind un importator de lemn de paulownia, un lemn de esenţă tare valoros. O altă tradiţie şi legendă despre paulownia vine din Japonia, unde se spune că dacă la o familie tânără primul copil este fată, atunci ei plantează un copac de paulownia, iar când fata se mărită ei taie copacul pentru a –i face ladă de zestre sau mobilier.O altă legendă spune că în curtea unde este plantat paulownia poate aduce familiei prosperitate, noroc şi înţelepciune.

 

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 21.04.2011   flori-cultura.ro

Daca ti-a placut acest articol da-ne like pe Facebook, Google + sau Twitter.

 

Comments are closed.