Calendarul lunii mai 2015 pentru gradina | Cand lucram in luna mai dupa recomandarile calendarului biodinamic

Activitatea in luna mai este inca la cote maxime, inca nu s-au terninat toate lucrarile de plantare, inca mai plantam rasaduri de legume, semanam cele de vara- toamna, mai avem o luna de zile si intram in perioada de concedii. Ghidul pentru luna mai ne arata care sunt zilele optime de lucru si ce mai avem de facut in gradina. Asa cum am facut in fiecare luna din calendarul biodinamic pentru anul 2015, si acum vom enumera cateva din principiile care au stat la realizarea calendarului biodinamic de catre Maria Thun si fiul ei din Germania dar si a celui care a pus bazele acestor principii , filozoful Rudolf Steiner.Luna_mai_in_calendarul_biodinamic

Principiile agriculturii biodinamice au fost propuse pentru prima data in anul 1924 de catre filozoful austriac Rudolf Steiner, nascut pe teritoriul Croatiei de astazi si al Austriei din acea perioada. Un an mai tarziu filozoful austriac s-a stins in Elvetia la varsta de 64 de ani.

Dupa anul 1950, la marginea orasului Darmstadt din Germania, intr-o ferma mica a casei sale, Maria Thun a lansat teoriile sale privind agricultura biodinamica de indata ce a supus principiile sale unor studii pe ridichi. Astfel, plantand aceste ridichi cand luna era in diferite constelatii a descoperit cresterea lor in diferite forme si marimi. Dupa ani de cercetare a ajuns la concluzia ca radacinoasele ( inclusiv ceapa si prazul care nu sunt din punct de vedere tehnic radacinoase ) au cea mai buna dezvoltare atunci cand Luna trece prin constelatii asociate cu elementul Pamant, iar culturile plantelor cu frunze se face cel mai bine atunci cand Luna este asociata cu semnele de apa, plantele cu flori se cultiva cel mai bine atunci cand sunt asociate cu semnele de aer, si in sfarsit fructele se fac cel mai bine atunci cand asociate cu semnele de foc.Maria_Thun

Incepand cu anul 1962 a stabilit principiile si metodele in cartea Gardening for life, pe care a publicat-o mult mai tarziu, deasemeni a facut cercetari si pe marginea obtinerii vinului realizand un calendar biodinamic pentru bautorii de vin care stabileste zilele optime pentru degustarea vinului functie de pozitia Lunii.

 

Stim cu totii ca peste tot in media se tot discuta despre chimizarea agriculturii si despre ingrasamintele chimice administrare excesiv din dorinta unor productii din ce in ce mai mari. Toate aceste productii mari vin in detrimentul gustului, stim ce gust au tomatele de import, sau alte fructe de prin supermarketuri ce nu au nici un gust. Un principiu al biodinamicii ne spune ca fiintele umane ar trebui sa manance alimente care au fost crescute cu o puternica conexiune la pamant. Cand Rudolf Steiner a vorbit despre hrana animalelor, el a spus ca vacile hranite in mod gresit vor avea rezultate directe asupra generatiilor urmatoare. Reabilitarea agriculturii spunea el, trebuie sa se bazeze nu pe cantitate, ci pe calitatea alimentelor obtinute.

Agricultura chimica hraneste culturile prin adaugarea de minerale solubile in sol, iar plantele le preiau cu ajutorul apei. Capacitatea fireasca a plantelor de a “cauta” hrana in sol pentru o crestere echilibrata este evitata. Rezultatul este degradarea solului, scaderea humusului, stimularea nefireasca a cresterii plantelor prin “ asigurarea” mineralelor direct la radacina plantelor, chimizarea excesiva, plante mai slabe, cresterea toxicitatii solului cat si a panzei freatice prin nivelul de nitrati excesiv de mare. Plantele sunt fortate sa creasca cat mai mult pentru a obtine productii cat mai mari. Agricultura biodinamica nu este de acord cu acest lucru, si nu incurajeaza dezvoltarea agriculturii doar de dragul cantitatii. Cu toate acestea, conditiile economice de astazi sunt de asa natura incat pare imposibil pentru majoritatea oamenilor sa depuna eforturi sa cultive ecologic.

Calendarul publicat de noi in paginile siteului Flori-cultura.ro este destinat a fi utilizat impreuna cu alte cunostinte despre plantele care va intereseaza ( de exemplu perioada optima de infiintare a culturilor in camp deschis, ori in sere, perioada optima de insamantare la diferite tipuri de legume, etc, ), si nu in ultimul rand aruncand un ochi la vremea de afara. Graficele va pot ajuta la alegerea timpului optim pentru a semana seminte, transplanta, cultiva rasaduri, repica, a recolta si a depozita produsele obtinute. Ca editori avem incredere in dumneavoastra ca ceea ce este prezentat in aceste grafice va fi corelat cu situatia specifica fiecarei culturi in parte si a timpului meteo din ziua respectiva. Nu dorim sa impunem niste reguli dogmatice care sa va faca sa le respectati intocmai.

Ce dorim noi este sa incurajam iubitorii de gradina sa extinda gradul de constientizare a influentelor ritmurilor Lunii asupra agriculturii si sa ne straduim cu totii pentru a dezvolta aceasta stiinta pe care Rudolf Steiner a scris-o pentru prima data.

Calendarul_lunii_mai_2015_1_pentru_gradinaCalendarul_lunii_mai_2015_2_pentru_gradinaLegenda-calendarului-lunar-pentru-gradina

Ziua pentru plante cu fructe, legume, cereale. Focul ofera caldura necesara dezvoltarii si producerii semintelor. Prin urmare, aceste zile sunt favorabile arborilor fructiferi precum si semintelor. Iata ce trebuie sa faci:
– Recolteaza fructele si legumele-fructe in primul patrar;
– Planteaza arbori fructiferi in ultimul patrar;
– Afaneaza superficial solul.

Ziua legumelor radacinoase. In aceasta perioada influenta Lunii este benefica pentru radacinile plantelor. Ce ar trebui sa faci:
-Ocupa-te de semanatul, plantatul, ingrijitul, si recoltatul legumelor de tip radacina in intervalul ultimului patrar;
– Praseste solul pentru o dezvoltare optima a plantelor;
-Solul uscat se lucreaza pe timp de seara.

Ziua plantelor cu flori. Semnul de aer aduce lumina precum si un mediu favorabil pentru a pune in evidenta frumusetea si parfumul florilor precum si al legumelor cu floare. Ce ar trebui sa faci:
– Planteaza flori, in special in perioada ultimului patrar, pentru a obtine o productie considerabila;
– Praseste solul in vederea asimilarii de fosfor si potasiu;
– Profita cat mai mult de parfumul plantelor aromatice recoltate.

Ziua plantelor cu frunze, decorative prin frunze. Apa actioneaza in mod direct asupra frunzelor de la plante. Aceste zile sunt favorabile in special zarzavaturilor, gazonului, arbustilor si plntelor decorative. Iata ce trebuie sa faci:
– Ocupa-te de semanarea si intretinerea zarzavaturilor, repicarea lor, etc;
– Recolteaza-le in ultimul patrar;
– Taie gardul natural in primul patrar;
– Tunde gazonul.

Ca sa aplici calendarul lunar trebuie sa stii din ce familie face parte fiecare planta din gradina ta.
Plantele cu fructe: patlageaua, castravetele, dovlecelul, mazarichea, fraga, fasolea, mazarea, arborii fructiferi, arbustii cu fructe mici ca boabele, mar, par, arbustii fructiferi, etc
Plantele cu radacini, legume radacinoase: usturoiul, sfecla, morcovul, telina, andivele, ceapa, pastarnacul, cartoful, ridichea, napii, etc.
Plantele cu flori: toate florile ornamentale, aromatice precum si cele care contribuie la producerea mierii,florile de balcon, florile de camp, etc
Plantele cu frunze: anghinarea, sparanghel, telina, varza, spanac, plante aromatice, praz, revent precum si diferite tipuri de salate.

Lucrarile lunii mai in gradina!

 • Daca nu a-ti plantat de toamna pentru ca a-ti omis, bulbii de primavara, inca se mai gasesc ca plante precultivate in magazine si se pot planta acum. Dupa perioada de inflorire tijele florale se taie, nu se lasa pana fac seminte, iar frunzele se lasa pana se ofilesc singure, in acest mod bulbii vor intra in perioada de repaos vegetativ.
 • Acum puteti monta suporturi de catarat pentru plantele cataratoare, clematite, trandafiri, iedera, etc.
 • Este momentul cel mai bun sa va infrumusetati casa, balconul, terasa ori foisorul din gradina cu cele mai frumoase jardiniere, ghivece cu agatatori, ori cu rasaduri precultivate pe care puteti sa le transplantati dvs la locul direct.
 • Se administreaza in continuare ingrasamant gazonului, se tunde la 10 zile pentru a se mentine mereu tanar
 • Acum se planteaza bulbii de crin care infloresc vara. Oferta in supermarketuri este mare si puteti alege toate culorile dorite.
 • Migdalul se taie acum
 • Se administreaza ingrasamant la mai toate plantele din gradina.
 • Se planteaza in gradina toate rasadurile de legume, tomate, vinete, ardei, etc.
 • Se transplanteaza toate plantele care sunt la ghiveci si trebuie schimbat pamantul, ori au ocupat ghiveciul vechi.
 • Levantica se scurteaza cu doua treimi pentru a forma o tufa compacta
 • Toate plantele de interior li se administreaza ingrasamant regulat, la doua saptamani, ori chiar saptamanal.
 • Plantati soiuri de vita de vie cu struguri de masa
 • Se seamana busuiocul, una din plantele cele mai folosite in biserica, am putea spune o planta sfanta.
 • Atentie mare la asocierile de plante din straturile de flori pe care doriti sa le infiintati acum, ori ronduri sau borduri. In general, dupa talie se impart in 3 categorii: cu inaltimi pana in 40 de cm o grupa de plante floricole, cu inaltimi intre 40 si 70 cm cea de-a doua grupa, si cu inaltimi peste 70 de cm cea de-a treia grupa. Este foarte important sa alegeti plante din grupa respectiva pentru a putea realiza combinatii de culori, forme si marimi compatibile, altfel se vor umbri unele pe altele si nu vom obtine efectul dorit.
 • Acum puteti semana gazon japonez, atat de iubit de pasionatii de gradinarit care doresc o pajiste inflorita.
 • Se pot planta in ghivece daliile, canna si gladiolele

Mult succes in munca dumneavoastra!

 

Comments are closed.