Ranunculus – Piciorul cocoşului – Bulbi de primăvară pentru grădină – cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Ranunculi – Piciorul cocoşului.

 


Genul Ranunculus , flori cu port mic, economice şi facile de cultivat, în denumirea populară din ţara noastră Piciorul cocoşului, încă nu este utilizat la adevărata sa valoare în compoziţiile pentru exterior. Odată cu dezvoltarea marketingului din ultimii ani sperăm să fie mult mai prezentă pe rafturile de bulbi.

Originară din Asia Mică, şi din Grecia, este o specie ce s-a adaptat perfect în cultura din bazinul mediteranean. , primele plante comerciale din acest soi au fost selecţionate de horticultori din Franţa şi din Olanda. Ranunculii sunt plante rizome cu flori duble, mari, pot atinge şi 8 cm în diametru, fiind caracterizată de boboci groşi ce se deschid progresiv, de culorile cele mai variate, au un efect decorativ foarte puternic. În multe cazuri este comercializată sub formă de ghivece cu flori şi boboci, nu prea scumpe, în general primăvara , dar este prezentă şi în oferta horticultorilor olandezi cu bulbi ce pot fi plantaţi toamna sau primăvara. Este des utilizată primăvara la cadourile de Sf. Valentin sau Dragobete, sau 8 martie. Dacă a-ţi cumpărat la ghiveci se pot planta în grădină. Forma florii aduce cu forma unei cupe atunci când este deschisă, semănând uneori chiar cu unele specii de trandafiri. Tulpinile pe care se formează florile sunt foarte moi, de aceea este recomandat să le plantaţi în zone ferite de vânt. Sunt bogate în frunze în partea superioară a coletului, planta putând atinge înălţimi de 15 până la 60 de cm. Rizomii prezintă nişte protuberanţe numite picioare, sau gheare, iar atunci când plantaţi în ghivece se plantează cu aceste gheare orientate în jos.

Sunt peste 400 de specii de ranunculi, plante perene, cu rădăcina cărnoasă, rizomă, poate fi achiziţionată şi sub formă de rizomi ( mici rădăcini cărnoase cu nişte gheare ), preţul fiind mai mic faţă de cele la ghiveci.

Cum putem cultiva ranunculi ?

 


Aceşti rizomi se pot planta lângă borduri , ca şi prima plantă de lângă bordură, având în vedere talia pitică a plantei. În aceste cazuri este recomandat de a se folosi o singură culoare, sau 2 culori distincte pentru a crea o alternanţă.

A doua variantă de plantare ar fi plantarea în solitar, sau în anumite zone din gazon, pete cultivate numai cu ranunculi. În acest caz este recomandat să alegeţi soiuri precum Elegance sau Success cu flori mai mari şi cu un port ceva mai mare.

O altă variantă de cultivare este crearea unui rond bicolor. Se pot crea efecte deosebite cu folosirea unor culori de tonuri diverse, de exemplu roşu cu roz, sau o combinaţie de contrast net cum ar fi roşu cu galben. În aceste cazuri este de preferat să  folosiţi soiuri cu port compact şi pitic.

Nu în ultimul rând ranunculii se pot cultiva şi pentru flori tăiate, alegând un soi cu port mai înalt, pentru că sunt folosite la diverse aranjamente florale alături de trandafiri, irişi, margarete, etc.

Când plantăm rizomii ?

Momentul optim de plantare este atunci când substratul de pământ are temperatura nocturnă stabilizată, deci este recomandat la noi în ţară să plantăm primăvara. În zona bazinului mediteranean fiind o climă mai caldă se plantează toamna, dar la noi este bine să plantăm primăvara, pentru a depăşi pericolul de îngheţ. Terenul se poate prepara în fiecare an, este de ajuns un strat de 5-10 cm de sol  amestecat cu mraniţă şi o mică parte de nisip pentru un drenaj eficient, iar la plantare puteţi folosi sapa, faceţi rânduri la înălţime superficială , întindeţi rizomii pe rând şi apoi acoperiţi. Nu trebuie plantat la adâncimi mari, maxim 4-5 cm este suficient. După ce a-ţi întins rizomii acoperiţi şi nu-i tasaţi foarte tare. După trecerea culturii este bine să-i scoateţi din pământ. Să-i puneţi la uscat câteva zile în soare direct, şi apoi pentru iernare trebuie căutat un loc propice, ferit de îngheţ.

 

Pentru succesul culturii , trebuie ştiut că ranunculii preferă terenurile cu un foarte bun drenaj, substraturile umede sunt inamicul numarul 1 în cultura acestei plante. De aceea este bine când facem amestecul de pământ să punem şi o parte de nisip, iar dacă plantăm la ghivece trebuie să puneţi pe fundul ghivecelor un strat mic de pietriş, pentru un bun drenaj. Pe terenurile grele cultivarea ranuncului poate fi o problemă, pentru că udarea trebuie să se facă mai rar, pentru a se usca un pic substratul între udări.

Dacă cultivaţi în pământ direct atunci plantele vor dura mai mult, vor înflori mai abundent şi vor ţine mai mult.Există şi varianta de a lăsa rizomii în sol pe timpul iernii, dar să facem o mulcire toamna cu mult gunoi de grajd , pentru o îmbunătăţire a coeficientului termic pe timpul iernii.

În cultura pentru flori tăiate , ranunculii sunt utilizaţi în diverse aranjamente florale pentru nunţi, sau alte evenimente. Florile se taie cât mai de la baza plantei, pentru a avea lungimea maximă, şi se păstrează bine dacă schimbaţi apa în fiecare zi pastrându-le în camere răcoroase departe de surse de căldură.

Dacă plantaţi în ghivece, atunci puteţi planta începând cu luna noiembrie, pentru a avea flori înflorite şi pe timp de iarnă, spre începutul primăverii. În casă trebuie ţinute ghivecele în camere bine ventilate, cât mai luminoase, trebuie ai multă atenţie la excesul de apă, care trebuie înlăturat imediat . Planta nu trebuie să reabsoarbă apa din tăviţă, de aceea trebuie eliminată apa din tăviţă după 15 minute de la udare. Eliminarea florilor trecute favorizează apariţia de noi boboci , iar primăvara se poate planta direct în pământ după trecerea pericolului de îngheţ , favorizând astfel o înflorire mai lungă.

În Europa cel mai mare producător de ranunculi este pe coasta Mării mediterane, mai precis a Mării Ligurice, în Italia, în provincia  Imperia. Firma se numeşte Biancheri Creations, iar specialiştii acestei firme aduc în fiecare an noutăţi şi culori deosebite, la standarde calitative superioare. Ultimii hibrizi cu flori deosebite sunt Ranunculus Festival, Ranunculus Elegance,  Ranunculus Success, Ranunculus Millepetali şi Ranunculus Pratolino.

 

Mult succes!

 

Rizomi de ranunculus

Autor Constantin Claudiu

Publicat 14.04.2011 iSEO

 

 

Comments are closed.