Cocos nucifera – palmierul de cocos – O plantă de apartament uşor de întreţinut – cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Recent, am observat în reţeaua magazinelor Lidl o mare cantitate de palmieri spre vânzare la preţuri destul de accesibile. Palmierul face parte din plantele uşor de întreţinut în condiţii  de apartament în special dacă se respectă câteva condiţii elementare. Şi aici mă refer la o poziţie cât mai luminată, la udări regulate, fertilizările suplimentare pe timpul verii iar dacă aveţi posibilitatea să scoateţi ghiveciul pe perioada verii în grădină, sau pe o terasă unde să beneficieze de lumină suplimentară şi curenţi de aer binefăcători planta dvs se va dezvolta armonios.


Cocos nucifera, sau palmierul de cocos, este un palmier cu creştere lentă, ce se înmulţeşte din nucile de cocos atât timp cât au fost tratate şi şi-au menţinut puterea germinativă. Aparţine familiei Palmeae ( familia Arecaceae ) şi este originar din insulele Pacificului. Cultivat în vas planta poate atinge 2 – 3 metri înălţime, în schimb în mediul natural ajunge lejer până la 30 de metri înălţime. Cultivarul cel mai adaptat vegetaţiei în vas, în apartament este varietatea „ Nino „ pentru portul său compact şi frumuseţea şi luciul frunzelor. Este foarte elegant, cu un aspect uşor particular, adaptat perfect tendinţelor moderne de design interior , prin simplitatea sa esenţială. Frunzele sale pot atinge dimensiuni cuprinse între 40 şi 80 cm, împărţite în două, cu nervuri paralele.

Fisă tehnică

Expunere

Direct în lumina soarelui dacă aveţi posibilitatea, sau măcar pe perioada verii să-l scoateţi pe terasă sau balcon , ori grădină. Dacă il scoateţi din apartament , unde a locuit în spatele unei ferestre este bine să procedaţi la expunerea lui treptată, pentru că razele solare directe îi vor arde ţesuturile. O altă variantă este să-l expuneţi într-o zonă uşor umbrită la început.

Apă şi fertilizare

Nu trebuie să rămână niciodată uscat, pe timpul verii chiar o dată pe zi trebuie udat. Deasemeni, stropirea frunzişului pentru a creşte umiditatea îi va place foarte mult. Pe perioada verii administraţi o dată la 15 zile un fertilizant lichid pentru plante verzi, diluat în apa de udat.

Substratul de pământ

Utilizaţi un amestec de pământ unde măcar un sfert să fie nisip de râu, iar atunci când reînvasaţi puneţi pe fundul vasului un strat de pietricele de râu pentru un bun drenaj.

Operaţia de reînvasare este foarte necesară, pentru a reînlocui o parte din pământul vechi cu unul nou, astfel veţi avea în fiecare bucuria de a avea frunze noi. Periodic este bine să curăţaţi frunzele cu o cârpă umedă pentru a îndepărta eventualul praf depus.

Atunci când reînvasaţi căutaţi un vas de dimensiune un pic mai mare decât nuca propriu-zisă, iar pentru o bună umiditate tăviţa pe care este aşezat ghiveciul căutaţi să fie cât mai mare şi plină cu pietricele, ori cu zgură fărâmiţată. În acest mod umiditatea atmosferică creşte şi ajută aparatul foliar.

 

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 30.07.2011

 

Comments are closed.