Cercetări asupra unor plante estivale din pădurile de foioase din România – 5. ASARUM EUROPAEUM L. (pochivnic , piperul lupului)

 

5.   ASARUM  EUROPAEUM  L.   (pochivnic , piperul lupului)

Caracteristicile morfologice şi biochimice ale speciilor studiate

 


 

Ord. ARISTOLOCHIALES

Fam. ARISTOLOCHIACEAE

Plantă întâlnită frecvent în pădurile de foioase umbroase și umede , din zonele de câmpie și deal ,până în făgete. Formează adesea pâlcuri și se poate dezvolta pe soluri mai grele

Pochivnicul este o specie ierboasă , perenă ,scundă.Rizomul este subțire ,târâtor și ramificat , din el pornind rădăcinile adventive.Tulpinile se termină cu 2 frunze mai late decât lungi , reniforme ,lucioase , lung pețiolate și acoperite cu peri.Între frunze se află o floare purpurie ,pedicelată ,cu învelișul floral simplu , ca un tub terminat în trei lobi.Fructul este o capsulă păroasă.

Această plantă înflorește primăvara timpuriu ,în lunile martie- mai.

Recoltarea optimă este în timpul înfloririi. Se poate recolta rizomul cu miros caracteristic de piper și gust iute (Rhisoma Asari) ,dar și planta întreagă (Herba Asari cum radicibus).

Uscarea naturală are loc la umbră , în straturi subțiri sau artificial la temperaturi de până la 50 grade C.Din 4-5 kg plantă proaspătă se obține 1 kg de plantă uscată.

Specie toxică , deoarece conține un ulei volatil bogat în azaronă , nu se va folosi ca atare.Constituie doar materia primă , în unele țări , pentru obținerea de medicamente expectorante , antiasmatice .

 

 

 

 

Autor biolog Catalina I.

Publicat 25.03.2011  floricultura

 

 


 

Comments are closed.