Barba împăratului – Nigella damascene – Nigella sativa – Flori pentru borduri, straturi, ronduri – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Deşi denumirea populară Barba împăratului se referă la mai multe specii de plante de grădină, în unele zone ale ţării noastre este numită şi Lychnis chalcedonica , în alte zone ale ţării denumirea de Barba împăratului este atribuită şi speciei Mirabilis jalapa pe care o vom discuta în alt articol.

În acest articol ne vom referi la floarea Barba împăratului – Nigella damascene ce face parte din familia Ranunculaceae, flori anuale de grădină de o frumuseţe aparte, foarte rezistente şi iubitoare de soare direct.


De înălţime ceva mai mare decât Dimorphotheca, poate atinge în jur de 55 cm, poate fi plantată asociată în borduri cu dimorphoteca în rândul al doilea sau al treilea. Înfloreşte pe timpul verii, este atrăgătoare şi totodată unică cu florile ei speciale.  O specie foarte cunoscută din familia Ranunculaceae , Nigella sativa, în denumire populară Negrilica sau Negruşca de cultură este celebră din antichitate, apare şi în Vechiul Testament sub denumirea de Chimen Negru, seminţele de chimen negru erau folosite pentru tratamente în cazul multor boli în antichitate. Tulburările digestive, tratamente pentru ficat, s-a dovedit că au o eficacitate foarte mare în tratarea cancerului şi în combaterea multor boli umane.

În mormântul lui Tutankamon s-au descoperit seminţe de chimen negru, se presupune că egiptenii atunci când l-au îngropat în jurul anului 1324 î.Hr. , au pus diverse seminţe pentru sănătatea faraonului şi în viaţa de apoi, Tutankamon a domnit în Egipt între anii 1333 î.Hr. – 1324 î.Hr. Descoperirile arheologilor fac referire direct la seminţele de Nigella sativa ( chimen negru ), a nu se confunda cu seminţele de chimen comun, Cuminum cyminum ce este un condiment ce creşte în bazinul mediteranean şi în Asia.

În religia islamică găsim scrieri ale profetului Mohamed care ne spune : „ Ţineţi cu privire la utilizarea de seminţe negre, pentru a cura fiecare boală, cu excepţia morţii „, citat din literatura islamică antică. În literatura greacă găsim scrieri ale lui Hipocrate ce fac referire la seminţele de chimen negru ( anii 460 î. Hr. – 370 î.Hr. )ca fiind utilizate pentru vindecarea durerilor de cap, parauiţi intestinali, dureri de dinţi, tratamente ale ficatului şi tulburări digestive.

În Vechiul Testament , Sfânta Scriptură  , capitolul 28 găsim un verset ce se referă la seminţele de chimen negru : „Când el la suprafaţa  nivelată, seamănă chimen negru şi împrăştie chimen, planta de grâu în rânduri, orzul în locul numit, şi alac în locul ei?”
“Căci El îi instruieşte în judecata dreapta, Dumnezeu îi învaţă.”

Nigella damascene sau Barba împăratului este de fapt o specie foarte apropiată de Nigella sativa, ceva mai înaltă, poate ajunge la 55 cm înălţime, fructul este mai mare decât la chimenul negru, este umflat. Culoarea florilor este la fel, alb, roz, galben , albastru pal, sau violet. Frunzele sunt identice şi la o specie şi la cealaltă, fin divizate, înguste şi liniare, filiforme, lungi de circa 2- 3 cm, florile sunt formate din 5 tepale albe, albastre verzui spre vârf având numeroase stamine şi pistiluri. Perioada de înflorire la Barba împăratului este luna iunie – august.

Cultura acestei specii nu necesită îngrijiri deosebite, poate fi făcută prin însămânţare directă în spaţiul rezervat amenajării, în luna aprilie, sau puteţi însămânţa în răsadniţă în luna martie, la început, iar după circa o lună de zile să repicaţi în vase mici , iar în luna mai să plantaţi direct în amenajarea dvs în asociere cu alte plante. Am căutat la pepiniere şi la producătorii particulari răsaduri gata făcute dar nu am găsit, aşa că poate fi o idee, producerea de răsaduri la costuri mici. Trebuie avut în vedere că această specie dezvoltă un sistem radicular foarte puternic, de aceea o face foarte rezistentă la secetă, aşadar nu este o plantă ce tolerează transplantatul.

Fişă tehnică

Expunere

Se poate cultiva şi zone semiumbrite, cu câteva ore pe zi de soare, dar rezultate foarte bune se obţin şi atunci când o cultivaţi în soare direct. Este o plantă iubitoare de climă blândă şi călduroasă.

Substratul de pământ

Rezultate foarte bune se obţin pe soluri cu un drenaj foarte bun, soluri fertile, îmbogăţite cu gunoi de grajd din toamnă, gunoi bine descompus. Nigella damascene preferă soluri cu reacţie neutră. Dacă plantaţi la ghivece mici ca răsad, atunci un amestec de pământ de flori cu turbă şi pământ de frunze este foarte indicat. Puteţi adăuga şi nisip pentru un bun drenaj.

Apă şi fertilizare

De la însămânţare până la răsărire poate să treacă mai multe săptămâni de zile, aşa că este indicat să păstraţi substratul de pământ umed în această perioadă. Dacă doriţi să grăbiţi răsărirea atunci cu o săptămână de zile inainte de însămânţa puneţi seminţele în frigider pentru circa 7 zile. În perioada de creştere folosiţi un îngrăşământ bogat in azot, iar din luna iuni puteţi fertiliza o dată la 2 săptămâni cu îngrăşăminte diluate în apa de udat. Pe timpul verii puteţi uda o dată la săptămână mai profund, sau puteţi lăsa instalaţia de irigat care udă gazonul, este suficient. Deasemeni dacă aveţi instalaţia de udat gazonul reglată pentru udare seară de seară  pentru o jumătate de oră nu este nici o problemă, însă asiguraţi un drenaj bun solului pentru a nu stagna apa.


Înmulţire

Cea mai utilizată metodă prin seminţe, de la an la an , strângeţi în timpul verii  fructele uscate ce sunt pline de seminţe fertile, după care uscaţi-le la soare mai multe zile. Puteţi să strângeţi doar fructe ce au fost formate din anumite culori, doar să le notaţi înainte de a se usca sau să le legaţi o aţă colorată la culoarea florii, pentru a şti ce culori aveţi în seminţele strânse.

Cultivarea acestei specii de flori, Nigella damascene, sau Nigella sativa, sau în denumire populară Barba împăratului, este o idee foarte bună pentru grădinile în stil rustic, florile fiind unice în grădina dvs.Tehnica culturii este foarte uşoară , am văzut în magazinele de seminţe că sunt firme ce ambalează seminţe la preţuri foarte accesibile, în medie 1, 5 ron – 2 ron. Dacă însămânţaţi direct în grădină trebuie să aveţi în vedere că un plic de seminţe vă ajunge pentru circa 5 metri de bordură, semănaţi mai des, pentru ca ulterior să smulgeţi lăsând o distanţă de circa 15 – 20 de cm între ele, între plantele cele mai viguroase. Puteţi crea anumite pâlcuri de flori intercalate cu alte flori asociate de aceeaşi înălţime, sau puteţi planta în rânduri lângă o anumită frontieră din grădină, puteţi folosi şi fuctele uscate la compoziţii florale uscate, pentru sezonul rece, sau pentru anumite compoziţii de natură moartă, posibilităţile sunt nelimitate pentru iubitorii de grădinărit.

 

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 09.05.2011

 

Comments are closed.