Agapanthus – Crinul african – Frumuseţea în albastru – cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Protagonist absolut atunci când începe înflorirea, se poate conserva pentru mulţi ani direct în pământ sau în vas dacă se respectă câteva reguli ce ţin de condiţiile naturale de creştere. În limbaj floricol mai este denumită şi „ floarea dragostei „ , în alte zone este denumită „ Crinul  Nilului „, ea ne încântă începând cu luna iulie cu florile sale mari, în diverse nuanţe de albastru, flori ce ţin până în luna septembrie spre sfârşit. Agapanthus este o plantă bulboasă , perenă, ce aparţine familiei Liliaceae.


Cu puţină atenţie şi îngrijire o putem face să înflorească în fiecare an, cheia succesului stă în respectarea timpului natural al plantei, un corect repaus vegetativ cumulat cu o nutriţie corespunzătoare pe perioada verii până spre sfârşitul toamnei.  În cadrul acestui gen , Agapanthus, există multe specii diverse, majoritatea similare, peste toate foarte mulţi hibrizi, clasificarea lor variază în funcţie de sursa consultată . Agapanthus a fost introdus în Europa în anul 1682, pentru cultivarea sa foarte uşoară şi pentru proverbiala sa rezistenţă, florile atrăgătoare captând privirea atunci când încep să se deschidă.

Crinul african se poate cultiva atât în vas cât şi în pământ direct, se poate asocia în diverse grupuri, este foarte atrăgător atunci când este cultivat ca bordură sau în vase mari . Poate fi utilizat ca şi caracter ce umple o compoziţie, dar în momentul înfloririi cu siguranţă devine protagonist. Se poate asocia cu alte flori din familia Liliaceae cu înflorire de vară, cum ar fi hemerocallis de talie joasă, gladiole ( uneori parcă prea puţin utilizate în grădinile moderne ), sau canna  cu flori portocalii sau roşii.

Dacă cultivaţi în vase mari, ghivece de ceramică, sau teracotă, nu este atât de uşor de întreţinut. Primăvara şi vara trebuie să verificaţi dacă au loc în vas, pentru că sunt plante ce au nevoie de spaţiu, când soseşte frigul, trebuie recuperate de pe terasă sau balocn, şi puse spre iernat în locuri neîncălzite , ideal ar fi să nu scadă temperatura sub 8 grade celsius, şi pe timpul iernii să controlaţi umiditatea solului , care trebuie să fie umed. O altă problemă ce poate apărea este poziţionarea vasului pe timp de iarnă în faţa unei ferestre luminate bine, cu faţa spre sud, unde soarele poate încălzi excesiv vasul pe timpul iernii iar această căldură să influenţeze în mod negativ repaosul vegetativ al plantei rezultând anul următor o înflorire haotică sau chiar lipsa înfloririi. Dacă în primăvară plantele arată puţin viguroase, slăbuţe şi anemice, puteţi efectua un tratament drastic de întinerire astfel : se reînvasează prin verificarea cu atenţie a rădăcinilor, eventual se taie rădăcinile ce au semne de mucegai sau putregai şi se elimină complet fostul substrat de pământ. Cu această ocazie se poate căuta un vas puţin mai mare, adică cu 4-5 cm în diametru mai mare decât cel anterior, cumpăraţi un substrat de pământ de flori , puneţi un drenaj de circa 1 cm de pietricele pe fundul vasului apoi completaţi cu substratul nou până la jumătatea vasului, apoi puneţi planta şi completaţi cu restul de substrat . Udaţi bine, şi puteţi trece la o fertilizare o dată pe săptămână, cu siguranţă în acel an veţi avea flori de o frumuseţe deosebită.

Fişă tehnică

Expunere

Agapanthus nu poate fi cultivat în poziţii umbrite sau răcoroase. Are nevoie de locuri însorite, calde, ferite de vânt ce poate dăuna florilor .Aşadar , pe o terasă, într-un colţ pe balcon, pe o latură a casei cu expoziţie sudică, sunt locuri ideale pentru o dezvoltare armonioasă.

Temperatura

Fiind plante originare din Africa de Sud, ele au o rezistenţă redusă la ger, practic la temperaturi sub – 5 grade celsius mor. Cu toate acestea iarna se pot lăsa în pământ doar dacă se acoperă suficient de bine zona cu paie, pământ de turbă, gunoi eventual, gunoi verde chiar, pentru că pe timpul iernii emană căldură foarte necesară plantei.

Substratul de pământ

Dacă cultivaţi direct în pământ atunci pământul nostru de grădină este suficient, eventual poate fi amendat cu gunoi de grajd descompus, mraniţă , şi ceva nisip. Deci , un pământ fertil, bogat în substanţe organice. Dacă cultivaţi în vas atunci este indicat să cumpăraţi pământ de flori gata preparat, eventual puteţi să-l mai ajutaţi cu mraniţă şi nisip. Agapanthus are nevoie de un PH cuprins între 6,6 şi 7,5.

Apă şi fertilizare

Agapanthus este o plantă iubitoare de apă. Nu în mod exagerat, dar pe perioada vegetaţiei este bine să aveţi grijă de acest aspect. Dacă cultivaţi în vas şi aveţi posibilitatea să udaţi cu apă de ploaie, atunci este un atu în plus. Deasemeni, fertilizarea suplimentară este de dorit, pe perioada vegetaţiei o dată pe săptămână îngrăşăminte diluate în apa de udat vor aduce substanţe nutritive atţt de necesare crinului african pentru o bună înflorire.Toamna se poate acoperi cu un strat de gunoi de grajd pentru o îngrăşare corespunzătoare.

Înmulţire

Agapanthus se poate înmulţi şi prin seminţe, semănate într-un amestec de nisip şi turbă, ele după răsărire vor avea o creştere lentă, abia după circa 5 ani vor înflori prima dată. O metodă mult mai rapidă este diviziunea tufei, ce se poate face după trecerea florilor, părţile din exterior ale tufei se pot desprinde din tufa existentă, iar după câteva ore de ţinut în apă  puteţi planta într-un vas nou cu pământ de calitate. Apoi în fiecare an se poate reînvasa în vas puţin mai mare decât cel precedent,înflorirea va fi începând cu al doilea an de la transplantare.

 

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 28.07.2011

 

Comments are closed.