Acidanthera | Acidantera | Gladiole in alte forme | Cultivare, sfaturi utile, inmultire| ( Video )

Gladiolele stelate fac parte din genul Acidanthera si sunt originare din Africa tropicală şi de Sud şi reuneşte 25 specii cu cormi, cea mai cunoscută fiind Acidanthera bicolor Hochst. – acidantera.Chiar daca perioada de inflorire nu dureaza atat de mult florile de Acidanthera pot decora un fundal mai intunecat din gradina noastra, datorita culorii albe usor dramatice si a unui parfum moale si dulce. O mai putem intalni si sub denumirea de Gladiolus callianthus.

Planta prezintă un tuberobulb mic din care pornesc mai multe frunze linear–lanceolate, verzi, cu nervurile evidente şi una, mai rar două tulpini florale cu înălţimea de până la 90 cm. Florile sunt mari, cu diametrul de circa 5 cm, albe sau crem, pătate la bază cu roşu–purpuriu sau cu maron, foarte parfumate, dispuse în inflorescenţe terminale racemiforme. Înflorirea se desfăşoară vara, în iulie – august iar perioada de repaus are loc iarna. Gladiolele stelate preferă solurile mijlocii, bine drenate, fertile, bogate în humus, însorite. Nu rezistă la frigul din timpul iernii, fiind o plantă geofită semirustică. Planta este asemanatoare oarecum gladiolelor obisnuite, are frunzele lanceolate, mai gratioase si mai elegante decat la gladiola.

Înmulţire

 Acidanthera se înmulţeşte prin separarea tuberobulbilor (cormilor), primăvara, la sfârşitul perioadei de repaus. Fiind o plantă nerezistentă la frig, toamna în septembrie – octombrie tuberobulbii se scot din teren, se scurtează părţile vegetative aeriene la circa 5 cm lungime, se curăţă de pământ, se zvântă bine şi se depozitează în spaţii închise pe tot parcursul iernii. Aceste spaţii pot fi sere reci, pivniţe, şoproane, magazii, în care se poate asigura o temperatură constantă de 4–5 °C şi o umiditate relativă a aerului de 50–60 %.

Pe tot parcursul iernii se fac controale la nivelul tuberobulbilor în privinţa stării de sănătate a acestora şi dacă se constată atacuri de boli sau dăunători specifice depozitelor se intervine prin mijloacele combative cunoscute. Spre sfârşitul iernii, în februarie – martie, tuberobulbii se sortează pe categorii de mărime, păstrându-se pentru plantarea la locul de decor sau în loturile florifere doar tuberobulbii mari, cu diametrul de circa 2 cm. Odată cu sortarea pe categorii de mărime a tuberobulbilor se elimină şi tunicile uscate, protectoare. Tuberobulbii cu urme de atac de boli sau dăunători vor fi eliminaţi întrucât dau flori bolnave şi de slabă calitate. Cu câteva zile înainte de plantare, tuberobulbii se tratează prin îmbăiere în soluţii de insecto–fungicide. După îmbăiere tuberobulbii se zvântă bine şi se păstrează în spaţii răcoroase până în momentul plantării. Pregătirea terenului în vederea plantării se începe din toamnă, prin lucrările specifice acestei etape. Plantarea tuberobulbilor se poate eşalona de la sfârşitul lunii aprilie – începutul lunii mai până spre jumătatea lunii iulie, dacă se doreşte o înflorire eşalonată a florilor. Distanţele dintre plante, atât la locul de decor cât şi în culturile realizate pentru producerea de flori tăiate sunt de 20–25 cm iar adâncimea de plantare este de 6–8 cm. Pentru a proteja planta de diverse boli  (putregai, muguri uscati putregaiul  tuberculilor), înainte de plantare tuberobulbii  ar trebui să fie tratati  timp de 15 minute într-un amestec de preparate care sa contina : Topsin 500 SC M (0,6%), Captan 50 WP absorbant (1,0%), Sumilex 500 CE (0,5%).

Daca doriti sa aveti Acidanthera inflorita mai repede, la mijlocul lunii martie, în mod individual plantati în ghivece, cu un diametru de 6-8 cm. Ghivecele le puteti  aseza  într-o cameră cu o temperatură a aerului de 20 ° C, temperatura substratului de pamant  trebuie sa fie de 19 ° C. Dupa care, la sfarsitul lunii aprilie o transplantati la locul definitiv in gradina.

Îngrijirea plantelor se realizează prin lucrările de afânare a solului, distrugerea buruienilor, udatul la nevoie. După înflorire tulpinile florale se vor scurta deasupra ultimelor două frunze pentru a permite creşterea tuberobulbilor de înlocuire. Plantele infectate cu Botrytis cinerea care cauzeaza putregaiul cenușiu (pete maronii apar pe frunze, care mai târziu se combina pentru a provoca arderea frunzelor de la apex),  trebuie pulverizate  la fiecare 7-10 zile cu o solutie ce contine Bravo 500 SC (0, 2%) sau 80 Penncozeb WP (0,2%).

Plantati-le in grupuri, au un efect decorativ foarte bun, sau de-a lungul frontierelor, sau aproape de casa pentru a profita de parfumul lor dulce. Cultivarea pe scară largă a unui soi de “Murielae” provenind din Etiopia, aceasta in  starea sa naturală o intalnim pe stanci umede, la o altitudine de 1200-2500 metri deasupra nivelului mării, este reprodusa  din  intersecția soiului  bicolor cu  “Murielae”  si s-a obținut hibridul  – Acidanthera x tunbergenii “Zwanenburg”  caracterizat cu  flori mai mari și mai lungi și o inflorire  mai devreme cu 2 -3 săptămâni fata de celelalte soiuri de Acidanthera.

 

Bibliografie

Floricultura, G.E. Kiselev, Editura Agro-silvica de stat, 1956

Floricultura, Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Editura Bucuresti, 2010

Florile perene in gradini si parcuri, N.P.Gladki, G.K.Tavlinova, 1951

Amenajarea spatiilor verzi, L.B. Lunt, 1952

Foto  www.limestoneandmaples.blogspot.com

Comments are closed.