Regina nopții – Nicotiana L. – Familia Solanaceae – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Plante anuale, foarte iubite în grădinile rustice, dar şi în amenajările monocolore din aceeaşi plantă, ca floare de frontieră sau de bordură, regina nopţii este  cultivată din cele mai vechi timpuri în grădinile din ţara noastră. Nu necesită cunoştinţe suplimentare, sau metode de cultivare speciale, se pretează la orice sol din ţara noastră, cu alte cuvinte întruneşte toate condiţiile unei plante uşor de cultivat, pasionaţii florilor de vară vor fi răsplătiţi cu un parfum deosebit în serile toride.


Plante anuale sau vivace , cu frunze mari , late și flori tubuloase , întrunite în panicule , își au originea prin America de est și cea subtropicală și Australia.

Nicotiana alata Link et Otto , plantă originară din America meridională , unde crește vivace , este specia cel mai mult cultivată la noi , însă ca plantă anuală.

Are tulpina înaltă , de 80 cm la 1,5 m , la bază ramificată și pe care sunt inserate frunzele alterne , sesile.Cele inferioare sunt înguste la bază , lung acuminate și puțin ondulate pe  margini.

Florile numeroase , dispuse în raceme , formează o paniculă mare la vârful tulpinii.Ele se deschid numai în timpul nopții(de unde și numele) sau în zilele noroase.Înflorește din iunie până toamna târziu , cu un miros deosebit de plăcut , mai ales dimineața și noaptea.

Cultura – Nicotianelor le priesc solurile bogate , permeabile și adânc lucrate.Pentru o înflorire abundentă se cer poziții însorite și udări repetate în perioadele secetoase.Cultura acestor plante este foarte asemănătoare cu cea a petuniei , astfel că se seamănă în aceeași perioadă , iar răsadurile se îngrijesc în același mod.

Semănatul (puterea de germinație a semințelor este de 4 ani) se face în răsadnițe calde sau în cutii pe la începutul lunii martie până în aprilie.Semințele răsar în cca.15 zile , răsadul se dezvoltă foarte repede , așa că se va proceda la repicat cât de curând.La loc definitiv vom planta numai răsadul viguros , pe distanța de 40-60 cm , pe la începutul lunii mai , într-un pământ humos , adânc lucrat și expus la soare.

După plantare , se recomandă să se pună în jurul plantelor un strat de gunoi de grajd jumătate descompus , care va contribui la menținerea umidității în pământ.În timpul verii vom uda pătrunzător.

Soiuri – Se remarcă soiul Grandiflora , Nicotiana tomentosa Ruiz et Pav. , plantă robustă , tomentoasă, cu tulpină înaltă de până la 4 m (în țara de origine – Brazilia) , simplă sau puțin ramificată , pe care sunt inserate frunzele ovale și mari.Florile , care apar abia în al doilea an , sunt relativ mici , numeroase , dispuse în panicule.Plantele de un an ,  în acest scop , se scot toamna și se iernează în seră temperată sau caldă , pentru ale planta în primăvara care urmează.

Nicotiana forgetiana Hort , plantă înaltă de 1 m , cu flori numeroase , roșii , înflorește din iulie până în octombrie.

Nicotiana sylvestris Spegazz et Comes , depășește 1,5 m înălțime , acoperită de peri vâscoși , viguroasă ,  cultivată la noi ca plantă anuală.

 

Mult succes!

Autor biolog Cătălina I.

Publicat 03.06.2011

 

Comments are closed.