Viţa decorativă – Ampelopsis michk.- Cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Arbust originar din America de Nord, China şi Japonia, şi-a dobândit numele din limba greacă ampelos=viţă de vie şi opsis = înfăţişare, deoarece într-adevăr , ca înfăţişare seamănă cu viţa de vie. Liane cu frunze decorative , cultivate mai ales pe ziduri şi pe garduri , uneori se folosesc şi în interioare aşezate pe mobile mai înalte pentru a atârna ( plante pletoase sau curgătoare) sau pentru a se agăţa pe balcoane.

Sunt plante ornamentale care cresc repede şi frumos. Tulpina care poate ajunge la 12 metri înălţime ( urcându-se cu ajutorul unor cârcei ramificaţi) este sarmentoasă, frunzele verzi devenind toamna roşii, sunt digitate ( cu 3-5 foliole glabre), corola cu 5 petale nelipite la vârf, 5 stamine libere, iar fructele bobiţe ( bace) de un albastru închis. În interior va ocupa un loc unde să nu fie multă căldură, dar foarte luminos. Înmulţirea se poate realiza prin marcotaj, fixând ramurile pe pământ umed- se vor forma rădăcini şi lăstari la toate nodurile. De asemenea, şi prin butaşi de 7 – 10 cm din lăstarii anuali, pregătiţi din toamnă şi stratificaţi în nisip, până în primăvară, când se vor planta pe straturi în pepinieră, într-un pământ nisipos, uşor umed. După circa 3 săptămâni vor fi apţi pentru plantarea la ghivece ( circa 2- 3). Înmulţirea se realizează primăvara pentru a obţine curând ghivece destinate vânzării.Înmulţirea se face de către amatori din butaşi introduşi în apă. Plantarea definitivă se va face într-un amestec de compost cu pământ de răsadniţă şi puţin pământ argilos( pământ greu, dar nu prea argilos). Viţa decorativă are nevoie de un PH al solului cuprins între 6,1 şi 6,5. După dezvoltarea rădăcinilor se administrează îngrăşăminte .

În timpul verii se va uda moderat , asigurându-li-se totodată, un drenaj bun. Iarna , pe la 15 decembrie , când începe perioada de repaos, vom diminua udările şi vom suprima îngrăşările.

Speciile cele mai des întâlnite : Ampelopsis aconitifolia Bunge. , Ampelopsis brevipedunculata Maxim., Trautv. F. Elegans ( k. Koch) Rehd., cu ramuri gingaşe , pendule, colorate în roşu, iar frunzele de un albastru – verzui, prezintă pete roşii , roz şi albe, şi f. Citrulloides Lebas Rehd. , care se poate cultiva în apartament dar cere foarte multă căldură. Ampelopsis orientalis Lam. Planch., cu frunze mici din 5 lobi , de un verde închis, folosită mai des ca plantă decorativă în coşuleţe mici pe pereţi. Ampelopsis radicantissima Kochne Schelle , aşa zisa viţă sălbatică agăţătoare, specie care datorită unor ventuze puternic dezvoltate se caţără singură , fără nici un sprijin pe pereţii complet netezi. Ampelopsis qinquefolia  L. Mich., originară din America de Nord, specie care acoperă într-un timp foarte scurt cu frunzişul ei bogat mari suprafeşe pe pereţi. Este demn de reţinut că la o cultivare necorespunzătoare sau la udări abundente planta va fi atacată de mucegai  ( ciuperca) , boală ce se manifestă prin apariţia pe suprafaţa organelor atacate a unei pâsle dese , iar la o atmosferă prea uscată există pericolul apariţiei acarienilor.

Mult succes!

Autor Constantin Claudiu

Publicat 21.10.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. Milea Preda, Editura Ceres

Fier Forjat

Comments are closed.