Verde în bucătărie – cine a spus că în cel mai iubit loc din casă trebuie să lipsească plantele?

Verde în bucătărie – plantele cele mai indicate pentru amplasarea în bucătărie.

 


Cine a spus că în cel mai iubit loc din casă trebuie să renunțăm la plante? E de ajuns să alegem speciile ornamentale cele mai indicate , decorative prin flori sau decorative prin frunze, și peste toate să le îngrijim corect.

Bucătăria în general nu e un loc foarte bun pentru amplasarea de plante decorative, fie din cauza spațiului limitat , fie datorită condițiilor specifice ambientale : frecvent temperaturile înalte și joase alternează datorită momentelor când coacem câte ceva la cuptor de exemplu, și atunci crește puternic temperatura ambientală, apoi ca să răcim sau să aerisim deschidem fereastra pentru mai multă vreme și apar curenții de aer mai reci, acest flux de aer dăunează anumitor plante.

Practic ținând cont de aceste aspecte particulare, putem decora și bucătăria alegând cu atenție speciile decorative folosite, cât și amplasarea potrivită.

Iată câteva aspecte pe care trebuie să le avem în vedere pentru o bună întreținere, și dezvoltare armonioasă a plantelor amplasate.

Temperatura

Pe timpul toamnei și al iernii nu trebuie să scadă sub 10 grade celsius, iar în timpul primăverii și al verii o temperatură ideală ar fi de 22- 24 de grade celsius. Putem aduce daune destul de grave plantelor amplasate atunci când supraîncălzim datorită cuptorului sau a gătitului prelungit, și apoi răcim forțat prin aerisiri prelungite. Deci aceste alternanțe ar trebui atenuate prin amplasarea atentă a plantelor, sau pe perioada aerisirilor în care se creează curenți de aer , în special iarna.

Substratul de pământ

Totdeauna trebuie să folosim substratul de bună calitate, un amestec corect, organic, cu un conținut ridicat de turbă.Dacă facem noi amestecul de pământ să nu uităm și de câteva părți de pământ de frunze, de pădure.

Apa  și fertilizările

Udăm regulat, mai bine udăm mai des și mai puțin decăt să băltească apa prin udări excesive. De obicei, plantele de apartament, plantele decorative prin frunze, au nevoie de pulverizarea apei pe frunze, adică de o umiditate ridicată, mai ales că aerul poate fi de multe ori uscat în bucătărie.Deci, e indicat să aruncăm un ochi în trecere măcar peste substratul de pământ, și dacă îl vedem uscat să acționăm imediat. Fertilizările totdeauna trebuie să le folosim pe timp de primăvară – vară, putem face un program o dată la 2 săptămâni folosind îngrășăminte dizolvabile în apa de udat.

Iată o listă de plante care se adaptează ușor condițiilor dintr-o bucătărie, sunt foarte robuste, și în lista de mai jos vă puteți alege plantele funcție de dimensiunile pe care știți că le aveți la dispoziție.

 

 

Plante de dimensiuni medii- mari.

Schefflera – ( schefflera arboricola ) în general o găsiți cultivată pe un tutore, poate ajunge la înălțimea de 2 metri, este o plantă decorativă prin frunze, veșnic verde.

Dracena –  ( dracaena deremensis ) cu înălțimi între 1 și 3 metri , plantă decorativă prin frunze. Are frunzele lungi de 50 – 60 de cm, lucioase, unele specii au frunze verde inchis, altele pot fi variegate cu frunzele in două culori.

Filodendron – ( philodendron scadens ) , cultivat pe un tutore de cele mai multe ori, are o creștere rapidă , până la 2 metri , frunze în formă de inimă de culoare verde intens.

Plante de dimensiuni mici.

Nertera – (nertera granadensis ) , plantă mică, compactă, veșnic verde, are o înălțime de 8 până la 10 cm , frunzele mici formează un covor verde compact, iar din toamnă până în primăvară se umple de fructe mici roșii – portocalii.

Fittonia – ( fittonia argyroneura e fittonia verschaffeltii ) prima are frunze ovale verzi, bogate în striații alb- argintii, iar a doua are frunze verzi măslinii cu numeroase striațiuni de culoare roșu carmin. Ambele ating înălțimi de maxim 30 – 40 cm.

Pilea – ( pilea cadierei ) are înălțimea de 20 – 30 cm, frunze ovale, de culoare verde cu striațiuni albe. Decorativă prin frunze.

 

 

Plante decorative cu aspect arbustiv.

Camadorea – ( chamaedorea elegans ) mică, elegantă și delicată, atunge înălțimi de 50 – 70 cm.

Peperoncino ornamentale – ( capsicum annuum) specie anuală, ardei iute decorativ, are înălțimea de 30 – 40 cm. Este și util în același timp, fructele se pot folosi.

Plante decorative agățătoare, în coșuri suspendate.

Photos – ( scindapsus aureus ) frunze frumos ornamentale, în formă de inimă, cu ușoare nervuri galbene, o plantă care se adaptează foarte ușor în bucătărie, suportă ușor curenții de aer, și poate atinge lungimi de 120 – 150 cm.

Falangio – ( chlorophytum comosum ) are în centru o rozetă de frunze, iar de acolo pleacă în cascadă tulpini ce formează în vârful lor stele de frunze. Este des întâlnită în casele iubitorilor de flori, se înmulțește foarte ușor.

Ficus ricadente – ( ficus pumila) are frunze ovale mici, de culoare verde închis, este indicat pentru spații restrânse.

Erba miseria – ( tradescantia zebrina ) are frunze cărnoase , de culoare verde închis, cu striațiuni de culori variate, albe, galbene, violacee. Are o creștere foarte rapidă.

Plante aromatice

Deasemeni, se pot folosi mai aproape de fereastră, sau în poziții mai luminoase puteți folosi plante aromatice de unde folosiți tot timpul anului vârfuri de lăstari în prepararea diferitelor meniuri. Plantele foarte comune pentru această utilizare sunt timo, origano, maggiorana, cerfoglio, salvia, rozmarin etc. Aceste plante aromatice se pot folosi cu succes și pe balcon, pentru o mai bună expunere la soare.

Plante suculente, grase, și decorative prin flori.

Mai puteți folosi plante grase de mici dimensiuni spre exemplu opuntia, mammillaria, rebutia, lithops . Deasemeni plantele cu flori puteți folosi , spre exemplu gardenia, violeta africana, ciclamenul, kalanchoe, begonia.

Cam acestea sunt majoritatea plantelor ce le puteți utiliza în decorarea bucătăriei, iar unele din plantele aromatice sunt și utile. Foarte important de știut este că o dată amplasate vasele cu flori nu trebuie să uitați de ele, zilnic e bine să aruncați o privire peste ele,să verificați umiditatea substratului de pământ,  o dată pe lună rotiți ghiveciul cu minim 90 de grade pentru a facilita expunerea la lumină și a părților umbrite.

 

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 19.03.2011

 

Comments are closed.