Uleiul esential de tuberoze – Unul din cele mai pretioase parfumuri

Tuberoza, Polyanthes tuberosa, este considerata un simbol al voluptatii si al iubirii, parfumul extras din tuberoze apare din epoca baroca ca fiind un parfum pentru par, un parfum care face legea seductiei si stimuleaza dorinta sexuala.   Copleşitoare si  ameţitoare  tuberoza a fost adusă în Europa în secolele XVI-XVII şi actualmente se cultivă în Italia, Spania, Egipt şi India, unde se mai numeşte Rajnigandha, ceea ce înseamnă noapte mirositoare în hindi şi este utilizată şi acum în ritualurile de nuntă. Medicina ayuredică foloseşte tuberoza pentru faptul că poate induce stări emoţionale profunde, amplifică inspiraţia artistică, stimulează creaţia şi poate aduce linişte pentru corp şi minte.   Uleiul esential de tuberoze nu poate fi distilat ca si celelalte uleiuri esenţiale din cauza naturii delicate a florilor. Extracţia uleiului  a fost metoda tradiţională de extracţie folosita în Egiptul antic şi la  începutul secolului 20, folosind un  solvent cu hexan. Solventul de Tuberoza extras este folosit pe scară largă de către industria de parfumuri, dar,procesul este foarte costisitor si destul de scump.  Fie folosind metoda de extracţie din flori ,sau metoda de  extracţie cu solvent, procesul  este consumator de timp şi  randamentul este foarte mic pentru cantitatea de materiale utilizate. Peste 3500 de kilograme de flori sunt necesare pentru a produce 1 kilogram de ulei esenţial,de aceea  uleiul  esential de  tuberoza este unul dintre uleiurile cele mai scumpe de pe pământ. Uleiul esential de Tuberoza  este frecvent combinat cu uleiurile obtinute din flori de iasomie sau din flori de portocal ori lamai, în parfumerie pentru a produce un parfum de  tuberoze. În  proces de extractie a uleiului esential de tuberoze, florile complet deschise ,proaspat culese  sunt uşor îmbibate în ulei de palmier. După ceva timp, uleiul din tuberoses este transferată de ulei de palmier. Acest proces se repeta de mai multe ori până cand uleiul de palmier, devine saturat cu ulei de tuberoze. După ce uleiul de tuberoza este separat prin utilizarea  alcoolului, in cele din urmă, alcoolul se evaporă si se obţine  uleiul pur esenţial  de tuberoze . După cum puteţi vedea, procesul este foarte costisitor, de aceea uleiul esential de tuberoze este  atât de preţios.

În ceremoniile traditionale de nunta in insulele Hawai, florile  tuberoze sunt purtate ca o coroană de flori în jurul capului miresei. In acea parte a lumii tuberoza mai este denumita si Regina noptii, sau Lady night, foarte multi considera ca parfumul de tuberoza este un afrodisiac puternic cu un parfum intens si imbatator, buchetul de parfum emanat creand o atmosfera unica de dragoste. 

  • Parfumul de tuberoze este considerat a fi un bun tratament in lupta impotriva frigiditatii, fiind foarte eficient si afrodisiac, componentele specifice ale acestui ulei esential sunt responsabile cu stimularea sentimentelor si a libidoului. S-a demonstrat stiintific ca uleiul de tuberoze are efect in relaxarea mintii, reduce tensiunea, ajuta la tratarea functiilor erectile , impotenta, este un bun sedativ, mentine sistemul respirator curat si multe alte beneficii asupra sanatatii noastre. Un masaj cu ulei esential de tuberoza diluat se spune ca are un efect de încălzire. Acesta ajută foarte mult la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui în organism. Prin urmare, multi terapeuti  recomanda acest tratament atunci cand este diagnosticata o  circulatie proasta a sangelui.

Nota:

Nu utilizati  uleiurile esenţiale de tuberoze  pe plan intern si fara prescriptia unui medic.
Nu se aplică în ochi, pe ochi, in imediata vecinatate sau in  zonele sensibile sau membranele mucoase.
Nu se aplică nediluat pe piele ,pentru instrucţiunile de  diluare corespunzătoare trebuie sa studiati manuale de  aromaterapie.
Informaţiile din acest articol nu sunt  destinate  pentru a diagnostica sau a prescrie o reteta medicala.

Comments are closed.