Titan Arum – Amorphophallus titanum – Una din cele mai mari flori din lume.

Penisul titanului mai este denumită această floare curiozitate a naturii, originară din pădurile tropicale din Indonezia. O întâlnim şi în grădinile botanice din toată lumea , în S.U.A. la Grădina Botanică  Huntington din Los Angeles , California, în Marea Britanie la Grădina Botanică Kew sau Grădina Prinţesei de Wales, în Elveţia la Grădina Botanică de la Basel. Anul acesta la Basel în Elveţia, a înflorit în data de 22 aprilie şi a fost atracţia vizitatorilor pentru 3 zile cât ţine deschisă floarea.

Caracteristica care îţi sare în atenţie este mirosul degajat atunci când floarea este deschisă, un miros puternic de cadavru intrat în putrefacţie, miros supărător ce durează atât timp cât floarea este deschisă, în jur de 3 zile, dar la unele exemplare floare s-a închis în mai puţin de 24 de ore.

Această plantă gigantică este o adevărată minune a naturii, cunoscută şi sub numele de Arum titan, sau Penisul titanului, de la dimensiunile ei impresionante, media înălţimii unei asemenea flori este de aproximativ 5 metri, dar în habitatul ei natural poate atinge chiar şi 12 metri înălţime. În perioada preînfloririi are o creştere foarte rapidă, iniţial din pământ iese un imens stem, sau corn, când energia este foarte bine acumulată, de obicei după mai mulţi ani. Inflorescenţa în curs de dezvoltare este de culoare verde pal iar atunci când este deschisă interiorul acestei cupe este de culoare purpurie, la unele grădini botanice inflorescenţa a durat de la 24 de ore până la 3 zile maxim.  Viteza de dezvoltare a acestui corn depinde foarte mult de temperatura zi – noapte, iar înălţimea finală depinde de energia acumulată în corn în anii anteriori. Spre exemplu , la Muzeul de Istorie Naturală , Catedra de Botanică , din Washington, S.U.A., a fost adus un exemplar spre expunere în vara anului 2007, pe 25 iunie, iar în interval de 5 zile a crescut de la înălţimea 144 cm până la 175  cm care a fost şi înălţimea maximă atinsă în ziua deschiderii florii, iar în termen de 24 de ore floarea s-a ofilit şi s-a închis din nou. Greutatea unei flori de înălţime aproximativă 2 metri poate fi de 90- 100 kg.

Programul de înflorire este imprevizibil, astfel exemplarul care este expus la Grădina Botanică Huntington din Los Angeles a înflorit doar de 4 ori, prima dată în 1999, apoi în 2002, după care nu a mai înflorit până în 2009. Iar în 2010 a înflorit din nou, în perioada 19.05.2010 – 06.06.2010. Unii oameni călătoresc în jurul lumii în speranţa de a vedea un exemplar de Arum Titan la momentul înfloririi. Pentru botanişti acest moment poate fi unic în viaţă, să vezi pe viu o asemenea plantă magnifică înflorind.

Oamenii de ştiinţă de la Grădina Botanică Huntington, au încercat în 1999, atunci când a înflorit pentru prima dată, să polenizeze cu polen propriu , folosind o tehnică experimentală . Procedura a fost un succes, rezultând un număr de aproximativ 10 seminţe fertile din care s-au produs răsaduri în cele din urmă. Ei bine, din aceste răsaduri produse în 1999, unul din ele a înflorit în anul 2009.

Botanistul german Michael Neumann, cercetător la Grădina Botanică din Bonn, Germania, a studiat foarte mult tehnica culturii la acest gen de flori, Amorphophallus titanum, şi a publicat rezultatele sale în mai multe lucrări ştiinţifice.

Astfel ,el a încercat şi cultivarea din seminţe, seminţe culese imediat ce fructul este copt, si după ce în prealabil au fost curăţate, se seamănă imediat.  Adâncimea de plantare este aproximativ 5 mm, el semănând câte una pentru un ghiveci de 9 cm, după care a udat moderat , fără a lăsa să se usuce substratul de pământ. Substratul de pământ folosit în cultură a fost 80 % turbă îmbogăţită, 10 % nisip de râu şi  10 % perlit.În timpul perioadei de vegetaţie a udat regulat, păstrând substratul umed, cu fertilizări săptămânale, iar când frunzele au început să se ofilească a oprit fertilizarea şi udarea pe perioada repaosului vegetativ , ce poate dura între 2 şi 4 luni de zile. Temperatura optimă este de 26 de grade celsius, cu o maximă de 34 de grade şi un minim de 24 de grade celsius.

Deasemeni, rezultate notabile a obţinut când pe perioada hibernării a scos tuberculul format din vas, şi l-a pus spre păstrare după un tratament prealabil contra atacului de ciuperci, iar după circa 3 luni de zile l-a replantat din nou. Regula de bază la replantare este alegerea ghiveciului care trebuie să fie de aproximativ 3 ori mai mare în diametru decât dimensiunea bulbului.

foto 1 si foto 2 : Botanical Gardens of Huntington

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 10.06.2011

 

 

Comments are closed.