Terrarium | Terariu sau gradina in sticla dupa moda victoriana

In epoca victoriana , erau folosite de catre pasionati pentru a amenaja mici compozitii si pentru a pastra diverse specii rare in acest microclimat protejat de sticla. Ken Marten, un artist florar londonez pasionat de terarii si de amenajari floricole deosebite, creaza adevarate capodopere florale in aceste vase de sticla, cu ajutorul diverselor specii de orhidee, muschi, lemn vechi, diverse fosile , sculpturi si verdeata.

Prin definitie un terariu este o gradina construita sub sticla, o minigradina protejata, un mediu inchis unde plantele isi traiesc ciclul de viata ca si in  natura, fotosinteza, respiratie, ciclul apei in natura. Cu ajutorul fotosintezei ce are loc in prezenta luminii , plantele incep sa-si produca singure hrana de care au nevoie. Apa din terariu este in mod constant reciclata  trecand din faza lichida in cea de gaz si apoi se condenseaza pe peretii vasului respectiv revenind in substratul de pamant folosit in amenajarea noastra, de unde este preluata din nou de plante.

Dl. Ken Marten , prin firma Hermetica London, a infiintat chiar si o scoala , de fapt niste ateliere de lucru unde daca platesti o taxa de participare poti invata singur sa-ti cultivi propriul terariu. La un pret de 240 de lire primesti toate materialele, beneficiezi si de o masa studenteasca la pranz. Aici poti invata sa construiesti terarii de la zero, inclusiv tehnicile vechi care le foloseau predecesorii nostri in epoca victoriana, arta modelarii cuprului in vitralii, etc. Compania Hermetica London a fost infiintata in anul 2012 , avand ca obiect de activitate crearea de amenajari floricole, design interior, producerea de gradini miniaturale inchise in sticla cunoscute sub numele de terarium.

S-a demonstrat stiintific ca scaderea tensiunii arteriale este influentata de culoarea verde, nu numai atat, stim cu totii ca plantele purifica aerul ceea ce ajuta la stimularea sistemului imunitar. In ciuda acestui fapt, multe companii care detin restaurante, baruri, cafenele nu acorda importanta acestor amenajari floricole de interior care pot schimba ambianta. Ce poate fi mai frumos ca un local unde servesti masa sa fie decorat cu flori , sau cu diverse aranjamente florale. Aceste amenajari florale pot intensifica starea noastra de bine.

Frumusetea  unui terariu depinde de tipul de vas pe care il folositi, de speciile de plante alese, nu intotdeauna trebuie sa fie foarte multe, un numar de 3 specii este suficient, si de modul in care le aranjati. Orice vas de sticla poate deveni un terariu, atata timp cat sticla este transparenta  pentru  a lasa lumina sa patrunda – un borcan, un bol in care se tin pesti, un acvariu mai vechi, putem realiza si un terariu din bucati de sticla care pot fi lipite de noi.Mai avem nevoie de un substrat de pamant, carbune ce ajuta la mentinerea unui sol dulce, pietris, nisip, pensete lungi, betisoare, o palnie, gresie maruntita, nuiele de bambus. Un alt secret il constituie alegerea plantelor folosite in minigradina noastra, spre exemplu nu amestecati speciile de plante suculente, iubitoare de seceta, cu cele iubitoare de apa, ferigi de exemplu.

Un alt secret este ca intretinerea sa fie facuta cu grija si atentie, frunzele uscate, sau care sunt pe moarte, trebuie indepartate pentru a reduce sansa de a aparea boli fungice. Ideal ar fi ca frunzisul plantelor folosite sa nu atinga peretii de sticla.

Ken Marten foloseste in peisajele sale o serie de fosile care aduc ceva cu adevarat aparte , ce impreuna cu lemnul, muschii, pietrele, pot imita un peisaj plin de dimensiuni, dar in miniatura. In sectiunea video atasata acestui articol se poate vedea cum dl. Ken Marten amenajeaza in restaurantul Koffmanns din Londra o compozitie de interior din flori si plante diverse.

Oferim servicii de amenajare si design interior pentru restaurante, baruri, cafenele. Amenajare si intretinere  terarii profesionale cu specii de plante la alegerea clientului. Proiectare computerizata. Pentru informatii si cerere de oferta va rugam folositi adresa de mail contact@flori-cultura.ro sau la telefonul 0744539955.

Publicat 27 ianuarie 2012

Foto : hermeticalondon.co.uk

Comments are closed.