Terasa de vară – Cel mai îndrăgit loc din grădină în timpul verii.

Masa pentru terasa creatie a maestrului Luciano Giubbilei –  foto www.telegraph.co.uk

După ultimele studii publicate la noi în ţară , se menţine tendinţa de migrare a  populaţiei la proprietăţi din jurul oraşelor, fiind în pas cu moda să-ţi faci o casă cu o oază verde în jur . Fie că este vorba de 500 metri pătraţi o suprafaţă minimă pentru a începe construcţia unei case mult-visate, ori de terenuri moştenite iar în acest caz lucrurile stau mult mai bine pentru că treci direct la construcţia casei şi reamenajarea grădinii,sau pentru unii deocamdată este doar un vis, cert este că toţi  dorim să ne bucurăm de un colţ de grădină, oricât de mic ar fi el. Vedeta principală a grădinii în timpul verii  este terasa, chiar şi cel mai energic grădinar are nevoie de o odihnă binemeritată, uneori când soarele arde mai puternic te retragi cu plăcere la umbra unei umbrele pentru a te relaxa şi a te bucura de priveliştea grădinii.

O terasă primitoare, sau o bancă în grădină, este un element cheie în proiectarea unei grădini. Mulţi ar fi dispuşi să cheltuie o mică avere pentru o nouă cameră de zi, canapea , sau masă, ori un set de mobilier pentru exterior. În ultimul timp mobilierul de exterior este cel mai căutat la magazinele de profil, cumpărătorii căutând mereu ceva pe măsura spaţiului lor. Dealtfel, oricât ar fi de bine făcute, în timp se îngălbenesc, ori capătă o culoare uşor învechită, aşa că cea mai bună soluţie este reînnoirea terasei  periodic, chiar dacă ne cam goleşte buzunarul, o dată la câţiva ani este bine să aducem o linie nouă terasei noastre.

Pentru cei care nu au încă o terasă construită, sau nu-şi permit deocamdată să achiziţioneze un foişor gata confecţionat, le recomandăm să aranjeze o bancă în grădină. O teorie de design exterior spune că poziţia cea mai bună pentru o bancă în grădină este la o limită, sau margine de grădină pentru a asigura o vedere largă.

Jinny Blom , designer peisagist, declara recent : „ – Eu prefer grădinile caracterruzate de un uşor naturalism romantic, iar ca mobilier de grădină recomand formele clasice, pentru a se integra perfect în orice mediu. Personal prefer scaunele din lemn natur, în special cele de modă veche care se potrivesc în orice situaţie. Deasemeni , sunt adepta şezlongurilor acoperite cu  o saltea. Ele completează în mod delicat liniile clare dintr-o grădină cu piscină spre exemplu. Pentru grădinile urbane recomand liniile de mobilier confecţionate din stejar, sunt simple şi de efect.”

Luciano Giubbilei, arhitect peisagist italian  , participant anul acesta la Chelsea Flower show , adeptul arhitecturii minimaliste pentru a crea o gamă larga de mobilier de grădină durabil, un mobilier care să completeze elegant propria grădină. Maestrul consideră că respectul pentru calităţile unui material este cheia succesului în procesul creativ. „ Îmi plac materialele naturale – declară dl. Giubbilei, în special lemnul natur. În creaţiile mele totdeauna veţi găsi o masă mare pentru grădină, pentru luat masa în aer liber. Anul acesta la expoziţia de la Chelsea, am creat o masă de circa 3, 5 metri lungime pentru 12 sau chiar 14 persoane, cu lemn rezistent la intemperii.” Sfatul său este de a alege modele cu proporţii generoase, chiar dacă aveţi spaţii compacte, nu recomand micul mobilier.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 19.08.2011

 

Comments are closed.