Tehnica de cultura a zmeurului si murului

Rubus idaeus si  Rubus fructicosus

Zmeurul creste atat la semiumbra cat si in locuri insorite; calitatea fructelor este mai buna cand este cultivat pe terenuri insorite. Zmeurul nu rezista le geruri mari incat adesea varful tulpinilor degera. Zmeurul este pretentios la umiditate. De aceea cele mai sigure productii  se obtin in plantatiile care au asigurata apa in perioada de vegetatie. Prefera solurile mijlocii, revene si bine drenate.

Murul cere mai multa lumina decat zmeurul. El rezista bine atat la caldura si seceta cat si la ger. Prefera soluri usoare si calde, dar poate sa se dezvolte si pe cele nisipoase daca are asigurata umiditatea in sol.

Infiintarea plantatiilor de zmeur si mur. cele mai bune terenuri pentru cultura celor doua specii sint cele  adapostite, usor inclinate, bine drenate, cu soluri fertile si cu apa freatica la adancimea de peste 1,5 m.  in vederea plantarii, terenul se desfunda la 50-60 cm cu doua – trei luni inainte de plantare; in cazul cand plantarea se face toamna, desfundatura se grapeaza si se descuieste imediat dupa ce a fost efectuata.

O data cu desfundarea terenului  se incorporeaza in sol 40-50 t gunoi de grajd , 350-450 kg superfosfat, 150-200 kg sare potasica si 2000-3000 kg praf de var/ha.  Plantarea drajonilor se face la distanta de 2 m intre randuri si 0,6 m pe rand.

Materialul saditor se fasoneaza prin scurtarea tulpinii la 18-20 cm, inlaturarea radacinilor uscate si a celor rupte. Drajonii fasonati se mocirlesc si apoi se planteaza. Plantarea se face in gropi de 25-30 cm  adancime si latime, in care se trage pamant marunt si reavan, facandu-se un mic mamelon,  apoi se asaza cate  un drajon , astfel incat coletul acestuia  sa fie la nivelul solului; peste radacinile drajonului se trage pamant reavan si marunt pana se umple groapa,  se calca bine cu piciorul si apoi se face un musuroi de 8-10 cm inaltime. Pe solurile usoare plantarea se poate face cu 6-8 cm mai adanc pentru a feri radacinile de uscaciune. In cazul cand nu au fost incorporate in sol ingrasaminte la desfundare, acestea pot fi aplicate la plantare. Cu acest prilej se administreaza la groapa cate 1-2 kg gunoi putred, 60 g superfosfat si 30 g  sare potasica, amestecandu-se in prealabil cu pamantul care se introduce in groapa de plantare. Plantarea este bine sa se faca toamna cu cel putin 10-20 zile inainte de inghet. Rezultate bune se obtin si in cazul plantarilor de primavara, daca se executa imediat dupa topirea zapezii, cand solul are umiditate suficienta. Dupa plantare se recomanda ca fiecare planta sa fie udata cu 5-6 litri de apa si apoi musuroita.  

Ingrijirea plantatiilor de zmeur si mur.  in plantatiile de zmeur  si mur solul se intretine ca ogor negru. Primavara solul se lucreaza la adancimea de 8-10 cm, iar in timpul verii se executa prasile de 5-6 cm adancime, atat pe interval cat si pe rand. Toamna solul de pe intervale se mobilizeaza  la 12-15 cm adancime, iar pe rand la 5-6 cm. ingrasarea  incepe chiar din primul an  dupa plantare. Astfel, prin luna iulie   se aplica o ingrasare suplimentara cu must de gunoi sau urina, diluate cu 3-4 parti de apa, sau cu ingrasaminte chimice diluate  (in 10 l apa se dizolva 50-60 g superfosfat, 30-40 g sare potasica si 20-30 g azotat de amoniu). Ingrasamintele suplimentare se dau in cercuri in jurul plantelor administrand cate 3-4  l solutie la fiecare planta.

 

Flori-cultura.ro

Publicat 05.03.2012

 

Comments are closed.