Sparmannia L.F. – sparmania , teiul de camera – cultivare, sfaturi utile, inmultire

Familia Tiliaceae

Speciile mai cunoscute in cultura , Sparmannia Africana L. si S.palmata E.Meyr.Au frunzele pufoase , mari , dintate pe margini , de culoare verde deschis , mult asemanatoare cu teiul , cu care sunt inrudite.S. Africana , dupa cum ne-o spune si numele , vine din Africa.Creste foarte repede , putand atinge marimi considerabile , de aceea trebuie sa o transplantam in fiecare an si sa ii oferim udari regulate si substante nutritive( vom feri frunzele de apa , deoarece aceasta provoaca putrezirea lor); daca , totusi , a capatat proportii prea mari , o vom taia scurt , iar tijelele le vom folosi ca material de inmultire ( butasi).Se inmulteste  , de asemenea , si prin seminte.

Sparmannia infloreste foarte frumos , dar foarte rar in apartament , fapt care se datoreaza , in principal , faptului ca nu i se respecta perioada de repaus.Dupa perioada de inflorire , pana in luna iunie , vom rari mult udarile si ingrasarile le vom sista.

Iarna , vor fi tinute in incaperi racoroase ( 8-10 grade C) si luminoase , iar vara le vom putea tine si in aer liber , ferindu-le insa de curentii de aer si de soarele intens.

Pamantul potrivit pentru Sparmannia este un amestec de 50% pamant defrunze(bine putrezite) , 10 % turba rosie , 30% pamant de telina si 10 % nisip.

 Autor Constantin Claudiu

Publicat 19.12.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. M. Preda , editura Ceres.

 

 

 

Comments are closed.