Schlumbergera –Crăciuniţa – familia Cactaceae

Originară din America de Sud, Schlumbergera sau în denumire populară Crăciuniţa, sau Crăciunelul, creşte în locurile de origine sub formă de tufe mari. Este extrem de atrăgătoare cu frumuseţea florilor sale de culori deosebite iar la noi în ţară în preajma Crăciunului începe să înflorească.

Genul Schlumbergera reuneste 6 specii epifite , cu tulpinile aplatizate si foarte ramificate , originare din padurile tropicale ale Braziliei.Specia cea mai raspandita in cultura este Schlumbergera truncata Haw. , cunoscuta sub numele popular de Craciunel.

Aceasta prezinta tulpina cilindrica la baza , puternic ramificata , cu segmentele tulpinale aplatizate , cu marginile fin dentate , lungi de 4-6 cm , colorate in verde intens.

Florile tubuloase , cu diametrul de pana la 8 cm , apar din areolele situate in varful segmentelor tulpinale si au petalele mai mult sau mai putin rasfrante , colorate in nuante diferite de alb , roz , rosu sau galben.Infloresc sporadic la sfarsitul toamnei , insa inflorirea maxima se desfasoara in perioada decembrie – ianuarie.

Dacă doriţi să o ajutaţi să înflorească sigur pentru Sărbătorile de Crăciun, atunci trebuie să reduceţi ziua acoperind planta cu o cutie eventual, începând cu ora 16 până a doua zi spre ora 9. Astfel timp de o lună sau două o ajutaţi să –şi formeze bobocii florali, scurtând lumina zilei cu circa 7-8 săptămâni înainte de Crăciun.

Craciunelul are nevoie de zile scurte pentru inductie florala si pentru inflorire.

Solicita o intensitate luminoasa ridicata , insa vara plantele se umbresc.

In perioada de iarna , pentru ca inflorirea sa fie de durata si coloritul florilor mai viu , plantele se mentin  la temperaturi de 12-14 grade C ziua si 10-12 grade C noaptea.

Schlumbergera este uşor de înmulţit , din fragmente de tulpină, operaţie care se face de preferinţă primăvara târziu sau la începutul verii. Se rupe un fragment de tulpină care să contina 2-3 internoduri şi se plantează într-un amestec de turbă cu nisip şi perlit.

Pentru udare este recomandat să o udaţi abundent prima dată, după care surplusul de apă din tăviţă să-l înlăturaţi. Este indicat să lăsaţi un pic substratul de pământ să se usuce.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 08.12.2011

 

Comments are closed.