Plantele Medicinale utilizate în Amenajările Peisagistice

Autor: Ing. Peisagist Gabriela Chiorcea

Încă din vremuri imemoriale Plantele Medicinale au avut o însemnătate foarte mare în viața oamenilor, stând la baza medicinii tradiționale și vindecând o serie de maladii. Aceste plante sunt utilizate, în zilele noastre, în tratamente naturiste, sub formă de tincturi, tablete (pulberi), ceaiuri, infuzii, decocturi, unguiente, dar și în amenajările peisagere, deoarece o parte dintre aceste plante medicinale sunt și ornamentale, având un aspect plăcut.

Exemple de Plante Medicinale, care au aspect decorativ:

Levănțica (Lavandula angustifolia) – Este o plantă perenă hemicriptofită, care decorează prin florile mici, grupate în inflorescențe, parfumate, de culoare mov – albăstrui, dar și prin aspectul tufei, care este deasă și ramificată, cu frunze mici și înguste, verzi – argintii, planta având înălțimi coprinse între 40cm – 50cm.

Proprietățile terapeutice ale Lavandulei sunt antiseptice, diuretice, calmante, fiind întrebuințate, pentru tratamente, doar florile acesteia.

Levănțica este o plantă rustică, care poate fi utilizată, în amenajările peisagistice, în grupuri, în combinație cu alte plante floricole, sau arbuști de talie mică, dar și în trepte de vegetație.

Gălbenelele (Calendula officinalis) – Aceasta este o plantă anuală, care decorează prin florile portocalii sau galbene, cu înflorire îndelungată, având tulpini ușor ramificate. Planta are înălțimi între 30cm – 40cm.

În tratamente sunt folosite florile, ca preparate sub formă de unguient (pentru calmarea durerii și vindecarea rănilor, arsurilor, etc.), sau ceai (pentru tratarea crampelor, a bolilor gastrointestinale, ulcerelor stomacale, etc.).

Gălbenelele pot fi utilizate în amenajarea: Petelor florale, a Platbandelor, Bordurilor mixte, sau Rondurilor, în asociere cu alte plante floricole.

       Albăstrelele (Centaurea cyanus) – Sunt plante anuale, care decorează prin florile de culoare albastră (există cultivare care au flori roz sau albe), tulpina puțin ramificată și frunze lanceolate, planta având înălțimea de circa 50cm.

Floarea de Albăstrea este utilizată în tratarea răcelilor, iritației oculare, indigestiilor, infecțiilor intestinale (ceai), tăieturilor (flori proaspăt culese, aplicate direct pe rană), bolilor de rinichi (infuzie), etc.

Albăstrelele fiind plante cu aspect rustic, pot fi folosite, în amenajările peisagere, în grupuri, prin asociere cu alte plante floricole sau subarbuști, dând o pată de culoare ansamblului vegetal.

       Degetarul (Digitalis purpurea) – Aceasta este o plantă bienală, care decorează prin florile mari, campanulate (sub formă de clopot), de culoare siclam sau roz, așezate doar pe o parte a tijei, iar tulpina, neramificată, ajunge la 60cm – 70cm înălțime, având mai multe frunze la baza plantei, sub formă de rozetă, seva plantei este toxică.

Calitatea terapeutică a frunzelor acestei plante este aceea de tonic al miocardului, crește oxigenarea țesuturilor, sau ameliorează circulația sangvină. Se mai recomandă în afecțiuni ale aparatului urinar, sau contra depresiei nervoase, a tulburărilor de somn și a pneumoniilor, etc.

Datorită aspectului plantei, Degetarul se poate utiliza în amenajări ca și accent într-o pată florală, sau în fundalul unui grup de plante floricole, dar și în conbinație cu arbuști de talie mică.

       Ricinul (Ricinus communis) – Este o plantă anuală, de dimensiuni mari, poate ajunge la 3m – 4m înălțime. Decorează, mai ales, prin aspectul frunzelor palmat – sectate, care pot ajunge și la 30cm diametru și au culori, care variază, de la verde la grena. Tulpina are culoarea roșie și este ramificată de la bază. Semințele plantei sunt îmbrăcate într-o capsulă cu țepi moi, cu aspect decorativ, de culoare roșie.

Din semințele de Ricin se extrage un ulei, care este folosit intern sau extern, în tratarea constipației (intern, prin înghițire), fertilitate, afecțiuni ginecologice, noduli, chisturi, reumatism, varice, cosmetic, etc.

Ricinul poate fi utilizat, în amenajări, în grupuri de 3 – 5 plante, sau solitar, ca accent, fiind o plantă de mari dimensiuni. Acestă plantă medicinală poate fi întrebuințată în conbinație cu alte plante floricole de talie mare, dar și cu arbuști de talie medie, sau mare.

       Arnica (Arnica montana) – Aceasta este o plantă perenă, care provine din zona montană, preferând solurile umede, dar și soarele. Arnica decorează prin florile cu petale mari, de culoare galbenă. Tulpina este neramificată, cu frunze mari, ajungând la 60cm – 80cm înălțime.

Pentru tratamentele naturiste sunt folosite florile Arnicăi, mai rar frunzele, tulpina și rădăcina. Din flori se fac ceaiuri și tincturi, care ajută la tratarea laringitelor, răgușelilor, arsurilor, la cicatrizarea rănilor, a unflăturilor, având proprietăși antiseptice.

În amenajările peisagere, Arnica poate fi utilizată, în grupuri, împreună cu alte plante floricole de talie mare, sau în trepte de vegetație, înviorănd admosfera prin culoarea florilor, dar și prin mărimea acestora

        Echinaceea (Echinaceea purpurea) – Este o plantă perenă, robustă, care a făcut parte din flora spontană, până când i-au fost descoperite calitățile terapeutice, fiind ulterior cultivată, ca plantă medicinală, dar și ornamentală. Planta decorează prin florile care au dimensiuni mari, cu petale de culori, între, roz – siclam, având o înflorire îndelungată, din lunile iunie până în noiembrie. Aceasta este o floare de talie mare, 70cm – 100cm, cu frunze mari, care acoperă baza plantei.

       Echinaceea este folosită în tratamente, sub formă de ceai, tinctură, pulbere, sau unguent. Poate fi utilizată în caz de infecții respiratorii, gripe, pentru creșterea imunității organismului, revitalizare, etc.

Această plantă poate fi utilizată, în amenajările peisagistice, în grupuri, în combinație cu alte plante de aceeași talie, sau ca pată de culoare. Având talie mare, Echinaceea poate fi utilizată și ca fundal floricol.

       Aceste plante medicinale reprezintă „podoaba” sănătoasă a casei, putând fi utilizate, cu succes, în amenajările peisagistice, de orice fel, fiind și decorative totodată. În grădinile private pot juca un dublu rol, cel de plantă ornamentală și cel de plantă medicinală, făcând din grădina ta o farmacie vie, la îndemână, amenajată cu gust, tratând trupul și sufletul deopotrivă.

Sursa imaginilor:

http://egzotikusdisznovenyek.hu/files/images/tavasz%20200.jpg

http://www.simply-green.eu/img/planten/lavandula_angustifolia_hidcote_fs2.jpg

http://www.finegardening.com/CMS/uploadedImages/Images/Gardening/Plants/calendulaofficinalis_jwb_1_lg.jpg

http://plantesiflori.elixir.ro/plantesiflori/img/medicinale/m16.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-1nuNRlhXSPg/T6HS5zIFy3I/AAAAAAAADho/tRaDVFckKug/s1600/Centaurea+cyanus+’Blue+Diadem’.jpg

http://www.rolv.no/images/medisinplanter/C/cent_cya2.jpg

http://s2.youmago.ro/static/g/6/4/63346/118449_3.jpg

http://b-and-t-world-seeds.com/images/447643.jpg

http://dtirp.dtra.mil/images/RicinusCommunis.jpg

http://www.ag.auburn.edu/hort/landscape/images/Ricinus_communis_’Carmenata’.jpg

http://www.remediu.ro/plante/planta/10/arnica

http://planteraremedicinale.com/wp-content/uploads/2012/04/Arnica-Montana.jpg

http://www.plant-shop.ro/img/p/290-604-thickbox.jpg

http://www.cronicadeiasi.ro/pictures/images/echinaceea_1.jpg

Comments are closed.