Plante perene – Flori perene – Sfaturi utile pentru alegerea corectă a florilor perene în amenajarea dumneavoastră.

Importanţa alegerii plantelor perene, a florilor perene în cazul nostru, ne face să punctăm acest subiect pe parcursul mai multor articole. Părerea noastră este şi va rămâne că o bună cunoaştere a  florilor  din grădina dumneavoastră va aduce un plus de frumuseţe peisagisticii din ţara noastră. O grădină frumoasă va stârni întotdeauna exclamaţii de uimire privitorului, în ultima vreme  grădinile rustice atrag  tot mai mulţi grădinari pasionaţi de amenajarea în stil propriu a grădinilor personale. Ei bine, în grădina rustică feeria de plante anuale şi perene este pe primul plan. Să le cunoaştem mai bine.


Plantele perene sau vivace cuprind cele mai numeroase specii cu o diversitate mare de soiuri și grupe. Datorită rusticității și frumuseții lor sunt mult întrebuințate în ultimul timp. Sunt mult răspândite și se găsesc ca plante mici și rezistente în zonele înalte ale munților până la zonele de șes , pe malurile lacurilor și a apelor curgătoare.

Importanța plantelor perene se datorește și faptului că au multiple întrebuințări.

Ca plante bulboase putem folosi la decorul de primăvară : ghioceii , Crocus , Muscari , Scilla , Hyacinthus , Narcissus , Tulipa , Iris ; de vară : Gladiolus și Lilium și de toamnă : Montbreția , Colchicum.

Bulboasele se pot folosi în culori pure sau în amestecuri , acestea din urmă fiind foarte decorative când sunt amplasate lângă arbori de talie mare.

Un efect deosebit se obține prin combinarea bulboaselor cu bienalele , mai ales cu Myosotis sau panselele de culoare albastră.

Bulboasele din flora spontană sunt folosite în alpinării ( Galanthus nivalis , Crocus sativus , Scilla bifolia , Tulipa dasystemon , Colchicum alpinum ).

În terenul plan , plantele perene sunt dispuse în fața unor elemente de talie mai mare (arbuști , garduri vii , ziduri ) și pentru a avea o așezare ce pune în valoare calitățile materialului o indicăm pe aceea în solzi succesivi , speciile întrepătrunzându-se pe lungimi diferite de teren ; se obține un joc pe înălțimi , de culori și distanțe.

Este indicată dispunerea perenelor chiar lângă căile de acces ( mai ales în cazul scărilor , aleilor sau potecilor sinuoase construite din dale de piatră , beton sau lemn) , unde se folosesc specii cu port mic care îmbracă locul , ca : Acaena microphylla , Alyssum saxatile , Arenaria rotundifolia , Dianthus deltoides și Dianthus plumarius , Festuca glauca , Lavandula spica , Sedum spurium , Stachis lanata.

Printre tufele plantelor amintite se pot amplasa exemplare care formează o inflorescență restrânsă , dispusă pe o tulpină subțire și lungă : Eremurus , Delphinium , Lupinus , Tritoma și graminee decorative.

În multe cazuri , condițiile nu ne permit o semănare a gazonului pe unele porțiuni (umbră ) , în ajutor venindu-ne o serie de plante perene foarte bune înlocuitoare a gramineelor : Acaena microphylla , Arenaria rotundifolia , Sedum spurium , Lysimachia nummularia , Thymus lanuginosum , Achillea aizoon etc.

În terenurile cu pantă , perenele ajută la rezolvarea oricăror situații : se pot schița mici alpinării cu bolovani din aceeași rocă , dispuși în așa fel încât între ei să rămână spațiu pentru plantă.

Genurile cele mai indicate pentru astfel de amenajări sunt : Gentiana , Viola , Myosotis , Artemisia , Leontopodium , Potentilla , Sedum , Dianthus , Alyssum etc.Aici participă și anualele și arbuștii de talie mică. Tot aici se mai înscriu și plantele care decorează zidurile de susținere.Acestea se plantează în locașurile lăsate special în ziduri , plantele întinzându-se pe zid , formând o imagine luminoasă.

Dintre speciile perene indicăm : pentru expunere sudică – Acaena , Achillea , Alyssum , Arenaria , Campanula , Cerastium , Dianthus , Lychnis , Phlox , Pyrethrum , Saxifraga , Sedum , Silene , Thymus , Veronica ; pentru expunere nordică – Aquilegia , Corydalis , Draba , Primula , Saxifraga.

Plantele perene împodobesc malurile apelor sau chiar apele stătătoare de mică adâncime.Acestea se împart în mai multe grupe : plante care au frunze și flori ce ies la suprafață , ca : Acorus , Arundo , Cyperus , Sagittaria , Senecio ; plante ce au frunze și flori care plutesc : Nuphar , Nymphea ; plante de teren umed , care trăiesc și în aer și în apă : Caltha , Carex , Lytrum , Saponaria ; plante la malul apei : Acanthus , Hemerocallis

Orchis , Rheum , Saxifraga.

În cadrul plantelor perene sunt cuprinse și gramineele decorative , dintre care se disting: Gynerium argenteum , Festuca , Avena , Stipa , Melica , Carex.Gramineele decorative se pretează la dispunerea pe suprafețe plane cât și pe planuri înclinate în amestec cu alte plante , ca : Achillea aizoon , Thymus lanuginosus , Crocus , Alium , Iris , Muscari , Tulipa etc.

Indicăm câteva soluții pentru decorarea cu graminee  și alte specii : pe un covor de Achillea aizoon se dispun Festuca glauca , Carex morrowii variegata cu Saxifraga umbrosa . Carex pendula și Lusula nivea se pot planta izolat sau în amestec cu Bergenia și Hemerocallis.

Gazonul ocupă o suprafață de la 20 la 60 % din grădina noastră , deci trebuie să-i acordăm o deosebită atenție.Important este ca începând de la pregătirea terenului să executăm toate lucrările foarte bine.Hotărâtoare este îndepărtarea odată cu săpatul , a tuturor buruienilor și în special a pirului.Pentru soluri , condiții de umiditate și temperaturi diferite , se fac amestecuri de ierburi din cele mai diverse.

 

Mult succes!

 

Autor biolog Cătălina I.

Publicat 06.05.2011

 

Comments are closed.