Plante medicinale recomandate impotriva insomniei

  • Passiflora Passiflora incarnata –  este eficienta in tulburarile de somn, atat ale copiilor, cat si ale adultilor.  Se administreaza mai ales pentru combaterea insomniei care apare pe fondul ingrijorarilor, al suprasolicitarii intelectuale, al epuizarii. In farmaciile si in magazinele naturiste, aceasta planta se gaseste sub forma de comprimate, care se administreaza conform prospectului. O cura de passiflora dureaza intre o luna si trei luni, dupa care se face o pauza de doua-patru saptamani, iar tratamentul se poate relua.
  • Valeriana Valeriana officinalis – este recunoscuta oficial, in unele tari precum Germania sau Franta, ca somnifer. Se administreaza sub forma de pulbere : se ia o lingurita rasa de planta, cu 15-30 de minute inainte de culcare, pe stomacul gol, cu putina apa. Tratamentul se face trei saptamani la rand, dupa care se tine o pauza de 4-5zile si se poate relua. Este recomandata in cazul persoanelor hiper-excitabile, care adorm cu dificultate sau care au un somn extrem de usor si se trezesc la cel mai mic stimul.
  • SunatoareaHypericum perforatum –  are, printre altele, darul de a creste nivelul de serotonina din creier, inducand stari de calm, de curaj, de siguranta. Se administreaza mai ales persoanelor deprimate, nelinistite sau care traiesc stari de teama fara motiv aparent si adorm greu sau se trezesc  frecvent din cauza framantarilor care ies la iveala de la nivel subconstient. Se administreaza sub forma de tinctura, cate o lingurita, de patru-sase ori pe zi, in cure de doua luni, cu doua saptamani de pauza.
  • Sulfina – Melilotus officinalis –  are o actiune somnifera blanda, dar puternica. Este recomandata cu precadere persoanelor care sufera de insomnie ca urmare  a unor probleme de ordin emotional,cum ar fi pierderea celor dragi, divorturile, despartirile etc. are un efect de alinare si favorizeaza o stare afectiva placuta. Se iau 1-2 lingurite de pulbere de planta cu putina apa, cu un sfert de ora inainte de culcare.

Comments are closed.