Peperomia Ruiz et Pav. – peperomia – cultivare, sfaturi utile, inmultire

Familia Piperaceae

Se cunosc cca 500 specii originare din America de Sud , traind in solul padurilor tropicale , sub arbori sau ca planta epifita( pe arbori).

In apartamente , unde decoreaza mai mult prin frunze si numai cateva prin florile lor gingase , lungi , subtiri , albe(Peperomia fraseri , Peperomia caperata) , pretind locuri luminoase , dar ferite de razele directe ale soarelui si temperaturi mai scazute (cca 16-17 grade C).Frunzele la Peperomia caperata sunt verzi , gofrate , dense.Dintre cele decorative prin frunze sunt preferate soiurile marmorate sau panasate.Peperomia obtusifolia , P.metallica , P. velutina , P.griseoargentea etc. pe langa udarile zilnice , se pulverizeaza din cand in cand pe frunze apa la temperatura mediului.

Inmultire

Inmultirea se face prin despartire sau butasi de frunze(taiate cu petiol 1-2 cm de la baza frunzei) , inradacinati in substrat nisipos in amestec cu turba , care se va mentine usor umed.

Butasii inradacinati se vor planta in ghivece al caror drenaj va fi asigurat prin asternerea unui strat de pietris pe fundul lor , intr-un amestec de pamant de frunzecu pamant de telina si mult nisip.   Butaşii de frunze se fac din frunzele bine dezvoltate, cărnoase, sănătoase, însoţite de o porţiune de peţiol de 1–2 cm. Butaşii de lăstari, atât cei de vârf cât şi cei de fragmente, se dimensionează la 3–4 noduri, executând tăietura bazală imediat sub nod şi eliminând frunzele bazale. Condiţiile optime pentru înrădăcinarea butaşilor sunt: 23–25 °C în substrat, 20–22 °C în atmosferă, 85–90 % umiditatea atmosferică. În aceste condiţii butaşii înrădăcinează în circa 3 săptămâni însă în cazul butaşilor de frunze mai sunt necesare încă 4–6 săptămâni pentru refacerea organelor vegetative aeriene.

Mai rar, peperomiile se pot înmulţi şi prin seminţe aduse din zonele de origine. Acestea se seamănă într-un substrat de turbă asigurându-se aceleaşi condiţii ca şi în cazul butăşirii. Plantele obţinute din seminţe cresc însă mult mai încet şi sunt mai neuniforme decât cele obţinute pe cale vegetativă.
Asigurarea unei lumini şi temperaturi corespunzătoare şi evitarea excesului de umezeală sunt principalele îngrijiri ce trebuiesc avute în vedere în privinţa plantelor de Peperomia. Primăvara devreme, în funcţie de starea plantei, se face fie transplantarea fie doar înlocuirea substratului de la suprafaţă cu un amestec de pământ bogat în turbă şi mraniţă foarte bine descompusă.  Pe tot parcursul sezonului cald se fac fertilizări faziale lunare cu îngrăşăminte minerale complexe.

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 19.12.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. M. Preda , editura Ceres.

Foto : http://www.succulent-plant.com

Comments are closed.