Parodia chrysacanthion – Cultivare, sfaturi utile, inmultire

Familia Cactaceae

Genul Parodia include circa 50 specii cu tulpini sferice sau cilindrice, solitare sau grupate, originare din platourile deşertice înalte ale Americii de Sud, mai précis din Argentina, provincia Jujuy. Cea mai cunoscută este specia Parodia chrysacanthion (Schum.) Backeb. Planta formează o singură tulpină, sferică, cu diametrul de 10–12 cm, verde–pal, având suprafaţa uşor costată, cu 20–24 coaste slab conturate. Areolele sunt proeminente, alb–gălbui, lânoase, fiecare dintre ele formând 30–40 de spini foarte subţiri, lungi, rigizi, galben–crem.  Florile sunt în formă de pâlnie, cu lungimea de până la 2 cm, galbene; înfloresc primăvara. Vara în zilele cu arşiţă puternică plantele se vor umbri uşor. În timpul iernii plantele se menţin la temperaturi de 10–12 °C ziua şi 6–8 °C noaptea.

Îngrijirea cactuşilor este destul de uşoară, dacă se respectă exigenţele faţă de factorii de mediu în raport cu specia şi sezonul. Pe lângă lucrările de asigurare a condiţiilor de mediu favorabile se mai au în vedere transplantarea, fertilizarea şi prevenirea şi combaterea boilor şi dăunătorilor. Transplantarea se face la interval de 2–4 ani, după trecerea perioadei de înflorire, schimbând, la nevoie şi mărimea ghiveciului.

Înmulţirea prin seminţe se practică atunci când se doreşte obţinerea unui număr mare de plante noi. În condiţii de apartament seminţele se obţin doar prin polenizare artificială. Semănatul se face în lădiţe sau ghivece nu prea înalte, dezinfectate în prealabil. Ca substrat pentru semănat se foloseşte un amestec uşor, bine drenat (de exemplu, turbă roşie, nisip grosier, sfărâmături de roci de 2–4 mm, în părţi egale), dezinfectat şi acesta în prealabil. După semănat se udă prin infiltraţie şi se asigură aceleaşi condiţii de mediu ca şi în cazul butăşirii sau altoirii. Substratul de pamant  folosit în cultura cactuşilor de deşert trebuie să fie foarte bine drenat, nisipos, cu fertilitate moderată şi pH neutru. Pentru cactuşii de pădure este benefic un substrat cu conţinut mai mare în componente organice (mraniţă, turbă).

 Publicat 06/02/2013

Foto : www.mein-kaktusblog.de

Comments are closed.