Palmierii – cultivare, sfaturi utile, inmulţire

Familia Palmae

Familia palmierilor cuprinde o serie de plante verzi foarte ornamentale pentru apartament , provenind din zonele tropicale si subtropicale.

Tulpinile de obicei sunt simple.Ele pot fi netede , inalte sau articulate , acoperite de resturi de petioluri sau imbracate cu un tesut fibros(mai ale la speciile provenite din zonele reci).

Frunzele sunt formate dintr-un petiol spinos sau invaginat la baza si un limb cu o forma cu totul caracteristica , variind in functie de specie.

Florile sunt foarte numeroase , fara importanta decorativa , colorate in alb , galben , uneori roz sau violet , mici in general , hermafrodite si grupate intr-un spadice ramificat , mai rar , simplu , atingand pana la cativa metri lungime.

Fructul , mai in toate cazurile , este o drupa carnoasa , rareori baca de marimi diferite.

Toate plantele se inmultesc prin seminte , foarte rar prin drajoni sau marcotaj.Semanatul se face in ghivece sau ladite intr-un pamant nisipos de padure , pe care-l acoperim cu un strat de muschi pentru a-i pastra umiditatea constanta.Temperatura necesara germinarii este de 25-30 grade C.La aparitia primei frunze se trec la ghivece mici , mai inalte decat late.Timpul necesar germinarii variaza in functie de specie : de la 2 saptamani la cateva luni.Pamantul folosit in cultura palmierilor poate fi compus din pamant de brazde de iarba , balega de bovine , pamant de padure sau de frunze si nisip.Cand plantele sunt bine inradacinate se poate trece la administrarea ingrasamintelor lichide , saptamanal.

Temperatura necesara palmierilor variaza in functie de specie.Cele mai rezistente au nevoie de o temperatura medie de 8 grade C , insa majoritatea speciilor prefera ziua o temperatura de 16-20 grade C , iar noaptea 12-16 grade C

Schimbatul plantelor la alte ghivece se face , de obicei , primavara.Plantele tinere se schimba in fiecare an , iar cele adulte dupa cativa ani , cand vasul devine neincapator si hrana este epuizata complet.Cu aceasta ocazie se indeparteaza si radacinile uscate.In timpul vegetatiei se uda din abundenta.Se curate varfurile uscate ale frunzelor si frunzele uscate.

In apartament , pe timpul iernii , se pastreaza in locuri cu o temperatura moderata , expuse pe cat posibil la lumina.Se evita apropierea de radiatoare si de curentii de aer.Se fac stropiri preventive contra insectelor  la fiecare 7-8 zile , se spala frunzele cu un burete umed pentru a indeparta praful si a favoriza astfel respiratia.Se feresc de razele directe ale soarelui , pulverizandu-se frunzele , mai ales  pe partea inferioara , de cateva ori pe zi , cand este prea cald.

Cand aerul din sera este prea uscat pot fi atacati de : tripsi , paianjeni , paduchi(testos , lanos , verde , negru).Pentru combatere se folosesc acaricide sau organofosforice , dupa caz.

Dintre palmierii cei mai raspanditi fac parte :

Chamaedorea , Chamaerops , Cycas , Cocos , Kentia , Latania , Livistona , Phoenix , Rhapis.

 Autor Constantin Claudiu

Publicat 21.12.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. M. Preda , editura Ceres.

Foto : http://www.onlineplantguide.com

 

 

Comments are closed.