Orhideea – Lumea orhideelor – Pasiunea împătimiţilor de sublim şi candoare – Un hobby pentru toată viaţa I.- Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Pasionaţii florilor ştiu că unul din cele mai frumoase hobby-uri este cultivarea şi îngrijirea orhideelor. Varietatea florilor, infinitatea culorilor,relaxarea ce ţi-o oferă doar o privire trecătoare asupra lor face ca să-ţi reducă stresul cotidian mobilând frumuseţea minţii cu gânduri frumoase. Şi nu doar atât!  În orice apartament poţi amenaja un colţ viu de plante cu flori, orhidee sau alte plante decorative ce vor da un plus de culoare şi vor însufleţi apartamentul dumneavoastră cu un efort minim.

 


În lume există la ora aceasta peste 25.000 de specii de orhidee ce se pot găsi în mediul natural şi alte câteva sute de mii de hibrizi cultivaţi de floricultori. O pasiune ce a început acum câteva sute de ani în mod timid, pentru că multă vreme nu s-au ştiut prea multe despre tehnica culturii, astăzi a ajuns să fie accesibilă tuturor celor care vor să-şi înfrumuseţeze casa, practic în orice florărie găsim diverse specii de orhidee, uneori parcă preţurile au început să fie şi mai accesibile.

Flori spectaculoase, forme stranii  şi istorii fascinante, hibrizi cu înflorire îndelungată, astăzi orhideele au devenit accesibile tuturor. În această perioadă Cymbidium şi Phalaenopsis sunt orhideele cele mai cultivate din toate timpurile, în toate florăriile şi centrele de grădină , chiar şi în supermarket sunt de găsit. Orhideea face parte din categoria cadourilor deosebite, mai ales pentru cei care vor să impresioneze cu adevărat. Cu toate acestea, chiar dacă ne-am obişnuit cu prezenţa lor , lumea orhideelor rămâne vastă şi variată, niciodată nu va înceta să ne uimească.

Familia Orchidaceae este una din cele mai numeroase ale regnului vegetal, cuprinde peste 25000 de specii reunite în diverse grupuri pe care specialiştii le numesc genuri. Genurile de orhidee cele mai cultivate sunt : Brassavola, Cattleya, Cymbidium, Dendrobium, Miltonia, Odontoglossum, Oncidium, Phaphiopedilum, Phalaenopsis, Vanda. Mai întâlnim alte câteva sute de mii de hibrizi obţinuţi de floricultori. Numărul hibrizilor este în continuă creştere, aceştia sunt înregistraţi în Catalogul Sanders sau Registrul Sanders, catalogul oficial al hibrizilor de orhidee  creat de Sanders la mijlocul anilor 1800 . Sunt plante ce trăiesc numai în zonele tropicale, ci cresc în toate zonele din lume. Din acest motiv, găsim o incredibilă varietate de forme şi flori adaptate la ambientul respectiv, chiar şi cele de interior, iar metodele de cultivare sunt din cele mai diverse. De mii de ani orhideele constituie surse de inspiraţie şi una din temele preferate ale poeţilor, cât şi folosirea lor în scopuri medicale.

 

Numele orhideea este dat de celebrul botanist şi filozof grec Teophrast, care a ales numele de „orchis „ ,ceea ce în limba greacă înseamnă testicole, ορχεις mai precis, alegând această denumire datorită faptului că orhideele posedă două organe rotunjite asemănătoare unor testicole, foarte multe specii de orhidee mediteraneene  posedă aceste două organe rotunjite. Studiind mai multe materiale despre istoria şi legendele atribuite orhideelor am găsit foarte multe legende, sunt foarte multe documente care atribuie multe întâmplări legate de aceste flori deosebite. Toate acestea în primul rând datorită faptului că sunt răspândite pretutindeni pe glob. Toate popoarele lumii au creat de-a lungul vremii numeroase legende, foarte mulţi poeţi au fost inspiraţi de frumuseţea orhideelor, găsim numeroase mituri în literatura chineză, se spune că erau folosite în ritualurile de exorcizare, în Noua Guinee o specie de Dendrobium Cuthbertsonii era folosită pentru a vindeca boli misterioase, această specie are flori ce rezistă peste 10 luni de zile. În Grecia antică erau considerate sacre şi erau folosite în ritualurile dedicate recoltei şi zeiţei Demeter. O altă legendă grecească , care este legată de filozoful Teophrast, cel ce a dăruit numele Orchis , spune că Orchis era un bărbat tânăr şi frumos , ce a încercat să violeze o preoteasă ( tânără ce se închina zeului Bachus) ce era dedicată zeului Bachus. Pentru a pedepsi acest sacrilegiu ,Zeul Bachus l-a transformat pe acest tânăr într-o fiară sălbatică ce a luat calea sălbăticiei plângând pe unde trecea. Din aceste lacrimi , prin pădurile pe unde cutreiera , s-au născut aceste flori numite de către filozoful grec Orchis. În flora spontană din Ţara noastră găsim o mulţime de orhidee, toate protejate prin lege, majoritatea fiind pe cale de dispariţie datorită multor factori externi, în special după revoluţie, haosul general se vede şi în flora spontană, nu doar în „ tranziţia „ dezastruoasă spre o civilizaţie mai bună. Depozitarea deşeurilor, exploatarea iraţională a pădurilor şi păşunilor , comerţul ilegal de buchete cu flori sălbatice, sunt doar câteva cauze ce exploatează natura într-un mod iraţional şi neecologic.

În Vestul Europei situaţia este asemănătoare, nu stau mai grozav ca noi. Se încearcă prin diverse campanii publicitare şi cu eforturi financiare mari , repopularea unor zone istorice cu orhidee. Ungaria stă ceva mai bine ca noi, de câţiva ani au emis o lege care interzice cu desăvârşire ruperea florilor din flora spontană, deci atenţie mare dacă călătoriţi in scop turistic în ţara vecină şi vă tentează vreo floare din flora spontană.

Astăzi cultivarea orhideelor a devenit un hobby pentru pasionaţii de flori, frumuseţea lor fiind o inepuizabilă sursă de mulţumire sufletească şi de încântare . Prezenţa orhideelor în casa noastră sau oferirea unei orhidee sub formă de cadou este un simbol al iubirii, luxului şi frumuseţii. Florile orhideelor deşi aparent sunt complicate şi variază de la specie la specie, variază prin multitudinea de culori ele pot fi ori flori solitare , ori grupate în inflorescenţe racemoase. Fiecare floare este formată din 3 sepale externe şi 3 petale interne, diferite între ele ca şi culoare şi formă, cea din mijloc fiind de formă diferită. Florile sunt hermafrodite, adică au atât aparatul de reproducere feminin cât şi cel masculin, parfumul lor este o sursă de atracţie pentru insectele polenizatoare, deasemeni la unele specii parfumul florilor este mai pregnant pe timpul nopţii. Frunzele pot fi întregi, simple peţiolate, alterne sau sesile.

Pentru a le putea studia mai bine experţii le-au clasificat în două mari grupe : prima grupă este cea a orhideelor cu rădăcini ce se dezvoltă în sol sau la suprafaţa solului, iar cea de –a doua grupă este cea a orhideelor ce cresc ancorate de scoarţa arborilor sau epifite. Orhideele din această ultimă grupă absorb substanţele nutritive din aer cât şi umiditatea, ele neafectând creşterea corectă a arborilor de care se agaţă. Acest lucru este posibil datorită rădăcinii cărnoase acoperită cu un văl special, un fel de piele spongioasă care poate absorbi umiditatea atmosferică. Orhideele cu rădăcini terestre cele mai cultivate sunt Paphiopedilum şi unele Cymbidium.  Alte orhidee de origine tropicală sunt epifite.

O altă mare distincţie se poate face după modul în care plantele cresc. Astfel avem orhideele monopodiale, care cresc pe o tulpină unică , fără ramificare, denumirea monopodiale vine din limba greacă, „ mono – podos „, adică un singur picior. Alte orhidee sunt cele care dezvoltă mai multe tulpini ce pornesc din rădăcină, spre exemplu unele specii de Cymbidium, acestea se numesc simpodiale. O altă categorie de orhidee sunt acelea care posedă la baza lor pseudobulbi , din aceşti pseudobulbi porneşte tulpina, ei au funcţii de depozitare a substanţelor de rezervă. Asupra acestor aspecte legate de clasificarea orhideelor vom reveni pe parcursul mai multor articole, subiectul este extrem de vast şi merită dezvoltat pentru a afla lucruri noi despre frumoasa lume a orhideelor.

Expunere

În casa noastră orhideele se pot cultiva foarte simplu respectând un minim de reguli, totul pornind de la faptul că respectând aceste reguli orhideele vor fi flori foarte rezistente, chiar neaşteptat de rezistente. Prima regulă de bază pentru a începe cu dreptul cultivarea orhideelor este să vă alegeţi un loc ferit de curenţi de aer, orhideele nu se simt bine în locuri foarte ventilate datorită aerisirii zilnice din casa dumneavostră de exemplu, sau în locuri unde deschideţi des uşa şi ele sunt în dreptul acestor curenţi de aer. O poziţie bună este în spatele unei ferestre cu expoziţie sudică, sau sud-estică pentru a avea lumină abundentă. Speciile care se dezvoltă bine la o poziţie mai luminată sunt Catleya, Cymbidium şi Dendrobium. Cele care au nevoie de ceva mai puţină lumină sunt Phalaenopsis şi Paphiopedilum. Un alt loc bun este în baie, datorită umezelii specifice, dar nu orice baie, cele din apartamentele vechi care nu au prin construcţia blocului o fereastră mai generoasă nu sunt aşa de indicate. Sunt însă case , sau vile mai noi, de arhitectură modernă ce au fereastră mai mare în baie, ei bine în aceste băi orhideele sunt de dorit. În plus este demonstrat ştiinţific că toate orhideele epifite curăţă aerul din casa noastră absorbând cu rădăcinile lor impurităţile din aer.

Deasemeni , sub vas aşezaţi întotdeauna tăviţe pline cu argilă, pentru a împiedica ca rădăcinile orhideelor să intre în contact direct cu apa de udat. Un alt sfat, dacă locuiţi la curte, şi dispuneţi de o terasă sau de o minigrădină pe timpul verii puteţi să le scoateţi în grădină într-un loc umbrit, Cymbidium şi Dendrobium sunt specii de orhidee ce suportă şi soarele de dimineaţă, până pe la ora 11 maxim.

În articolul următor substratul de pământ pentru orhidee, fertilizarea, reînvasarea şi orhideele pentru flori tăiate.

 

Mult succes!

 

Va urma!

Autor Constantin Claudiu

Publicat 27.04.2011

 

Comments are closed.