Oenothera L. – Luminiţa – cultivare, sfaturi utile , înmulţire

Familia Oenotheraceae

Gen care cuprinde peste 100 de specii, majoritatea provenite din zonele subtropicale ale Americii, sunt plante anuale, bianuale, sau vivace , erbacee, câteva frutescente, cu flori de culoare galbenă, sau albă ( care se deschid seara, iar dimineaţa se închid), mari , în formă de cupă.

Cele mai întâlnite specii în cultură sunt:

Oenothera missouriensis Sims. Ca înălţime , ceva mai mică ca specia precedentă , 30 cm, este plantă aproape glabră, cu frunze de un verde cenuşiu, oval- lanceolate, coriacee. Florile de culoare galben aurie , sunt mari , cu un diametru de 10- 12 cm, înfloreşte din luna iulie până în luna octombrie.

Oenothera fructicosa L. Cu tulpinile rigide , ramificate la vârf, frunzele oval lanceolate, de un frumos verde, uneori pătate cu roşu, dispuse în rozetă, florile sunt numeroase, dispuse în corimbe paniculate. Creşte în jur de 40 de cm înălţime, şi înfloreşte din iunie până în octombrie.

Oenothera speciosa Nutt. Specie cu talie înaltă , circa 55- 60 de cm, plantă repentă, pubescentă, cu frunze de culoarea verde mat, pierzându-se în peţiol, oval lanceolate, dinţate. Florile sunt albe, au un miros suav.

Înmulţirea prin seminţe se face primăvara, aprilie ( puterea de germinaţie a seminţelor este de 3 ani). Seminţele răsar în circa 10- 12 zile, şi când răsadul este împuternicit, se repică , urmând ca la loc definitiv, să se planteze la distanţă de 45 – 50 de cm, toamna sau primăvara următoare.

Fiind plante nepretenţioase pot fi plantate în orice fel de terenuri : uscate, calcaroase, expuse la soare.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 21.11.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. Milea Preda, Editura Ceres

Foto : rockwallgardens.com

 

Comments are closed.