Nufărul – Genul Nymphaea – Flori pentru amenajările de apă din grădina noastră ( II)– Cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Nufărul, floarea perfectă pentru ochiurile de apă , pentru miniiazurile din grădină, folosită de peisagişti pe scară largă în cadrul acestor amenajări de apă. Imaginile cele mai cunoscute de nuferi sunt foarte asemănătoare, dar pot fi înşelătoare pentru că variabilitatea nu este legată doar de culoarea florii.Sunt peste 50 de specii ale genului Nymphaea şi mii de varietăţi şi cultivaruri derivate din ameliorarea genetică şi din hibridare.

Se pot împărţi în două mari grupe : Nuferii rustici şi Nuferii tropicali, astfel putem să –i distingem după rezistenţa lor la clima din România, cele rezistente la frigul de peste iarnă şi cele ce au nevoie de protejarea lor pe timpul iernii, pentru că o temperatură a apei sub 10 grade celsius e limita minimă pentru supravieţuire.

Nymphaea alba este o specie foarte cunoscută şi larg răspândită în ţara noastră, o întâlnim şi în flora spontană din Delta Dunării, cu rădăcini cuprinse între 1 şi 3 metri, întâlnită mai ales în apele stătătoare. Florile sunt de un diametru de circa 15 cm, solitare, sunt de culoare albă cu stamine galbene, dar pot fi şi de culoare crem sau uşor spre roz, ele apar în luna iunie şi pot ţine până în luna septembrie.

În momentul cumpărării trebuie să vă informaţă foarte bine asupra celor două aspecte foarte importante pentru cultivare : prima dacă sunt rezistente la frigul de peste iarnă şi a doua adâncimea de plantare. În general, la noi în ţară , găsim varietăţi importate din Olanda, unde este şi cel mai mare producător de plante de apă din Europa. Speciile şi varietăţile oferite spre vânzare aşadar sunt foarte largi, recomandarea noastră este să cumpăraţi doar de la magazine de grădină specializate, sau care oferă detalii competente clienţilor.

Nymphaea alba, Nymphaea odorata, Nymphaea tuberosa sunt specii rustice, rezistente la frig, ca şi următorii hibrizi Nymphaea x laydekeri şi Nymphaea x marliacea. Dar în comerţ am văzut că găsim uneori şi hibrizi intermediari, cu caractere între cele rustice şi cele tropicale. Foarte important este cunoaşterea adâncimii de plantare în amenajarea de apă. Nuferii sunt plante adaptate să vegeteze în ape nu prea adânci.

În faza tânără producătorii livrează spre vânzare plante cu 3 – 4 frunze sau mai puţine şi un început de înflorire, un robust rizom sau un tubercul stolonifer.Frunzele ne ajută să identificăm modul de utilizare în raport cu suprafaţa noastră de apă. Putem clasifica speciile rustice astfel:

  1. Nuferi mini – diametrul mai mic de 10 cm, va ocupa circa jumătate de metru pătrat pe suprafaţa noastră de apă.
  2. Nuferi mici – diametru până la 20 de cm, va ocupa suprafaţa de circa 1 metru pătrat pe luciul nostru de apă.
  3. Nuferi medii – diametru de până la 25 de cm, ocupă circa 1 metru pătrat, sau chiar mai mult.
  4. Nuferi mari – diametru de până la 45 de cm, ocupă peste 1, 5 metri pătraţi

Frunzele nufărului sunt mari, divizate în doi lobi, ceroase, de culoare verde briliant şi cu portament orizontal. Forma frunzei diferă funcţie de varietatea aleasă spre cultivare. Rizomii sunt groşi, dotaţi cu puternice rădăcini de ancorare, din aceşti rizomi pornesc peţiolul frunzelor şi tulpini florifere. Florile în cele mai multe cazuri sunt parfumate, sunt plutitoare la varietăţile rustice şi puţin erecte la varietăţile tropicale. Durata înfloririi poate fi de circa 7 zile şi cu fiecare zi scursă se scurtează timpul de deschidere a florii.

O specie diversă, dar practic identică cu nufărul, aparţine genului Nymphaeaceae, este Victoria amazonica. Această specie amazonică gigantică are caracteristica unei frunze foarte mari, poate să ajungă la circa 2 metri diametru, când începe să iasă din apă este închisă sub formă de tufă spinoasă, apoi începe să se deschidă luând formă de inimă, până ce ajunge la stadiul matur când arată ca o insulă protejată de invazia apei de acea margine zimţată cu înălţimea de circa 4 centimetri. Frunzele sunt foarte tari, astfel încât permit păsărilor să meargă pe ele fără să se scufunde.

Expunere

Totdeauna în plin soare, fapt ce va favoriza creşterea şi înmulţirea. Plantarea se face doar atunci când pericolul de îngheţ a trecut şi temperaturile nocturne sunt stabilizate.

Substratul de pământ şi adâncimea de plantare

Nuferii sunt plante exigente ce au nevoie de un substrat de pământ fertil şi argilos. Este recomandat să utilizaţi un substrat de pământ de amestec, făcut în momentul plantării. Rizomul poate fi scufundat în nămolul astfel făcut de pe fundul lacului nostru, sau legat cu un nod de fundul lacului nostru încât să fie stabil atunci când facem lucrări de întreţinere ( schimbarea apei, etc), sau poate fi plantat în recipiente de fibre vegetale, care cu timpul vor putrezi în apă.

Un lac cu adâncime stabilă şi oscilare limitată este ideal pentru cultivarea nufărului, adâncimea de plantare este un element subiectiv, ce este întotdeauna în relaţie strânsă cu mărimea plantei alese spre cultivare. Nufărul poate face rădăcini şi la 2 metri adâncime dar şi la 50 de cm adâncime. În faza tânără, aşa cum îl cumpăraţi dvs din magazine are nevoie de adâncime mică, însă rapid va avea nevoie de adâncime tot mai mare.

În momentul cumpărării pot fi plante mai mult sau mai puţin scumpe, dar în timp fiind plante perene costurile de întreţinere  sunt foarte mici, singura grijă fiind protecţia pe timpul iernii împotriva frigului şi divizarea rizomului atunci când planta devine prea mare. Proprietarii de grădină care vor să-şi populeze lacul cu peşti decorativi, caraşi roşii sau carpe koi vor ajuta la sănătatea nuferilor pentru că aceşti peşti devorează larvele insectelor dăunătoare plantelor.

Pentru protecţia împotriva gerului, nuferii pot fi cultivaţi în vase de fibră de sticlă de exemplu, de mărimi mărişoare dacă pot să spun aşa, undeva între 40 şi 60 cm diametru.Astfel, odată cu apropierea iernii vasul poate fi scos din lac, lăsat să se scurgă apoi golit astfel încât să rămână circa 10 cm de apă pentru a fi uşor de transportat în veranda noastră sau în locul ales spre iernare. Dacă a-ţi cumpărat varietăţi tropicale nu uitaţi că temperatura apei nu trebuie să scadă sub 10 grade celsius pe timpul iernii.

Înmulţire

Pe perioada iernii, când plantele sunt scoase din lac în vasul nostru, rizomii pot fi extraşi din vas şi divizaţi în bucăţi cu circa 2-3 muguri iar apoi replantaţi imediat în vas cu apă, fără să se usuce. Înmulţirea prin seminţe este foarte dificilă şi este recomandată doar hobby-ştilor.Ea constă în semănarea în mod superficial într-un vas de apă, seminţele fiind acoperite de circa 2,5 cm de apă, temperatura trebuie menţinută pentru speciile rustice undeva între 10 şi 13 grade celsius, iar la speciile tropicale temperatura trebuie menţinută la circa 23- 27 de grade celsius.

 

Mult succes!

Autor Constantin Claudiu

Publicat 16.08.2011

 

Comments are closed.