Nerium –Oleandru sau leandru – familia Apocynaceae – cultivare, sfaturi utile, inmultire

Genul Nerium include circa 5 specii arbustive , originare din bazinul mediteranean si Asia subtropicala. Dintre acestea cea mai cultivate ca planta de interior este specia Nerium oleander L. – leandru.

Particularitati biologice. Planta creste ca un arbust ramificat de la baza sau cu tulpina , in functie de modul de conducere indus prin taieri. Inaltimea medie a plantei in conditii de camera poate atinge 1 m  , insa in sere si in zonele de origine aceasta poate ajunge la 2 – 3 m.Frunzele sunt linear lanceolate , colorate in verde intens pe fata superioara si verde cu nuante cenusii pe partea inferioara. Florile , simple sau involte , discret si placut parfumate , colorate in nuante diferite de roz,  alb ,  galben , rosu , violet , sunt grupate in inflorescente corimbiforme situate in varful lastarilor. Inflorirea are loc din primavara pana toamna tarziu , planta fiind capabila sa infloreasca si iarna , daca dispune de conditii favorabile. Intreaga planta prezinta o seva toxica.

Exigente ecologice. In timpul sezonului cald , leandrul solicita temperatura ridicate , de 22 – 25 grade C , lumina multa si apa din abundenta pentru a creste si inflori frumos. Iarna se recomanda ca plantele sa fie trecute printr-o perioda de repaus relative , cand se mentin in spatii racoroase , cu temperatura de 5 – 10 grade C. Suporta foarte bine soarele direct si , desi prefera o umiditate atmosferica ridicata , tolereaza si aerul mai uscat. Solicita substraturi de cultura mijlocii , fertile , bine drenate , cu pH usor alcalin.

Producerea plantelor. Cel mai frecvent , leandru se inmulteste prin butasi de varf de lastari sau fragmente de lastari cu 2 – 3 noduri , la sfarsitul verii sau primavara. Inradacineaza usor in sticle  cu apa sau in substraturi solide reprezentate de turba , nisip , perlit , sigure sau in amestec. Temperatura optima pentru inradacinarea butasilor este de 25 – 28 grade C , iar umiditatea atmosferica  de 80 – 85 % ; in aceste conditii butasii inradacineaza in 15 – 20 zile.

Ingrijirea plantelor.Dupa plantarea in ghivece butasii inradacinati se ciupesc de 1 -2 ori pentru stimularea ramificarii. La circa 3 saptamani dupa ciupire se recomanda aplicarea direct pe substratul din ghiveci a unei solutii de Cycocel in concentratie de 0,2 – 0,25 %. Primavara devreme , dupa taierile de corectare a formei plantei ,  se face inlocuirea substratului de la suprafata , iar odata la 2 – 4 ani se face transplantarea totala. Fertilizarile faziale  se fac la interval de 2 saptamani in tot timpul sezonului cald folosind solutii de ingrasaminte minerale complexe cu concentratia de 0,15 – 0,2 %.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 15.11.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. Milea Preda, Editura Ceres

 

Comments are closed.