Lucrarile de intretinere a capsunului

Datorita sensibilitatii capsunului la seceta , reusita culturii este conditionata de asigurarea apei.De aceea , trebuie urmarit ca imediat dupa plantare si in tot cursul perioadei de vegetatie sa se ude de 5-8 ori , dandu-se la o udare 200-300 m3 de apa la ha , astfel incat stratul de pamant sa fie in permanenta reavan.

O alta lucrare care se face paralel cu udarile o constituie prasilele.Acestea se executa ori de cate ori se formeaza crusta sau solul este tasat si apar buruienile.Adancimea la care se mobilizeaza solul este de 4-6 cm evitand dislocarea plantelor sau ruperea radacinilor.

Toamna , dupa primele ingheturi , se acopera cultura de capsun cu paie , gunoi , frunze , grosimea stratului fiind de 6-8 cm , pentru a proteja plantele impotriva frigului.

In  timpul iernii se urmareste ca apa sa nu stagneze pe suprafata cultivata  intervenind prin lucrari care asigura scurgerea ei.

Primavara devreme , inainte de a porni plantele in vegetatie , se strange stratul protector si se depoziteaza la capatul parcelei.Se curata plantele de frunze uscate , care se distrug prin ardere.In momentul in care terenul s-a zvantat , se face mobilizarea solului printre randuri  cu prasitoarea si pe rand cu sapa;rigolele se curata de buruieni.

Odata cu efectuarea afinarii solului se administraza 90-100 kg N , 60-70 P2O5 si 160-180 kg K2O la ha pentru a asigura solul cu elemente fertilizante.

Pentru mentinerea umiditatii la p[lafonul de 75-80 % din capacitatea de camp , se aplica mai multe udari in perioada de vegetatie.De regula , prima udare se face dupa prasila I , a doua imedit dupa inflorire , iar a treia udare se executa in momentul cand primele fructe intra in parga; la fiecare udare se administreaza cate 200-250 m3 de apa la ha.

Pentru combaterea bolilor si daunatorilor din cultura capsunului se aplica mai multe tratamente si anume : inainte de inflorire se executa o stopire cu zeama sulfocalcica in concentratie de 2% sau cu zeama bordeleza 1%; dupa scuturarea petalelor se face o a doua stopire cu zeama bordeleza 1% si Phencaptan 50 in concentratie de 0,1%.

O lucrare de mare importanta in cultura capsunului este mulcirea cu scopul de a obtine fructe curate , de calitate superioara.Pentru mulcire cele mai indicate sunt paiele de grau si secara si foliile de polietilena.In cazul mulcirii cu paie , lucrarea se executa imediat dupa inflorit ;paiele se intind pe toata suprafata stratului : o data cu aceasta lujerii florali se dirijeaza in mod uniform catre intervalul dintre randuri.Mulcirea cu polietilena sa face inainte de pornirea in vegetatie a capsunului ; se intinde de-a lungul stratului o fasie de polietilena , avand grija sa se faca in dreptul fiecarei plante o taietura care sa permita introducerea polietilenei pe sub planta.Dupa recoltarea fructelor se strang foliile de polietilena si se pastreaza pentru anul urmator.

 

Cultura obisnuita a capsunului

In cultura obisnuita , capsunul ramane pe acelasi loc timp de 4-5 ani , asigurand productii bune si de calitate , dupa care productia scade simtitor.

Cultura capsunului gaseste conditii naturale favorabile in zona dealurilor , pe terenuri adapostite , cu soluri fertile , usoare si revene.Se recomanda terenuri plane sau in panta usoara care asigura scurgerea apei in exces.In zonele de campie , capsunul nu poate fi cultivat decat in conditii de irigare.

 

Terenul ales pentru cultura capsunului se parceleaza ; se fac parcele dreptunghiulare , cu laturile de 100 si 200 m.Pregatirea terenului consta in desfundarea lui la adancimea de 40-45 cm , lucrare care se executa in luna iunie.Odata cu desfundarea terenului se administreaza in sol 40-50 t gunoi de grajd , 250-300 kg superfosfat si 180-200 kg sare potasica la ha.

Plantarea capsunului se face in luna august , inceputul lunii septembrie sau primavara de timpuriu.

Pentru obtinerea unor productii mari , de buna calitate , anual se administreaza urmatoarele cantitati de ingrasaminte : 10 t mranita , 100 kg P2O5 si 500 kg de cenusa/ha toamna si cate 50 kg N/ha primavara si dupa recoltarea fructelor.In vederea combaterii unor boli si daunatori se recomanda stopirea plantatiei cu zeama bordeleza 1% , inainte de inflorit.In timpul infloritului se stropeste cu Phencaptan 0,1% , iar dupa recoltare cu zeama bordeleza 1%.

 

Floricultura

Publicat 28.02.2012

 

Comments are closed.