Infectie fungica in Marea Britanie | Ciuperca Chalara fraxinea afecteaza frasinul (video)

Expertii care au depistat infectia fungica  cauzata de o ciuperca ce afecteaza frasinul declara ca daca nu se iau masuri urgente aceasta boala ar putea afecta peste 90 % din copacii din Marea Britanie.

Importul de puieti de frasin a fost interzis de luni 22 octombrie, iar autoritatile iau masuri pentru taierea si arderea a cel putin 100.000 de exemplare. Asta dupa ce aceasta ciuperca a devastat si alte paduri din Europa inainte de a se raspandi in Marea Britanie. Expertii preconizeaza masuri disperate pentru a putea proteja padurile de frasin, cat si exemplarele solitare care sustin viata salbatica, precum si padurile ce sunt folosite pentru sustinerea industriei lemnului.

Sunt temeri ca ar putea fi deja prea tarziu pentru a putea preveni o catastrofa ecologica, infectia fiind asemanata cu boala ulmului olandez care in anii 70 si 80 a distrus peste 25 de milioane de ulmi in Olanda.

Ministrii au fost criticati pentru incapacitratea de a actiona mai devreme, atunci cand parazitul a fost detectat prin luna februarie a acestui an, intr-un loot de 2000 de puieti de frasin importati din Olanda, dintre care, majoritatea au fost vanduti si plantati  intre timp. Saptamana trecuta , primele cazuri de copaci imatur dezvoltati au fost confirmate in Estul Angliei, zonele Leicestershire, Yorkshire, Buckinghamshire cat si in Scotia.

Ciuperca microspcopica cu denumirea Chalara fraxinea, infecteaza frunzele, scoarta si lemnul frasinului, pe care dezvolta pete negre si ulcere care ofilesc crengile respective si mor.

Secretarul de stat in Ministerul Mediului , dl. Owen Paterson, a declarat : “ Vom introduce interdictii asupra importurilor, legislatia deja este pregatita, iar toti puietii din Marea Britanie vor fi strict controlati.”

Aceeasi ciuperca, Chalara fraxinea, a sters specii comune de frasin in Danemarca, Polonia si Lituania. In Danemarca , ciuperca Chalara Fraxinea a distrus peste 90 % din frasinul existente in padurile din tara, in circa 7 ani de zile.

Stuart Burgess, presedintele Comisiei Forestiere din Parlamentul britanic , a declarat recent ca s-a inceput o cursa contra cronometru pentru a depista noi cazuri , mai ales ca se asteapta caderea frunzelor iar depistarea puietilor bolnavi devine mai dificila, amploarea reala a bolii fiind imposibil de stabilit  pana la primavara. Deasemeni, exista temeri ca ciuperca este prezenta in insula cu cativa ani mai devreme si doar acum s-a depistat. In Marea Britanie , frasinul este prezent in circa 30 % din peisajul impadurit, poate fi gasit si in gardurile vii, sau in parcuri, dar si solitar. Oamenii de stiinta nu sunt siguri cum se raspandeste, ipoteza ar fi ca boala este purtata de vant, ploaie si insecte.

Autoritatile anunta ca sunt in cautarea unor metode de a oferi compensatii pentru producatorii care au avut de suferit ca urmare a acestei boli ce afecteaza intreaga tara.Deasemeni s-a instituit masura de a interdictie a plantarilor de frasin pentru urmatorii ani.

Publicat 29.10.2012

Foto dailymail.co.uk

Comments are closed.