Includerea plantelor Leguminoase în Amenajările Peisagere

Autor: Ing. Peisagist Gabriela Chiorcea

Sunt soiuri de plante leguminoase care pot înlocui, cu succes, o serie de plante ornamentale, din cadrul unei amenajări peisagere, datorită aspectului decorativ pe care îl au acestea.

Legumele pot fi înserate pe lângă alte plante dendrologice, așezate în grupuri și distribuite în funcție de talie sau habitus. Pot fi realizate spații, din amenajarea peisageră, în care să fie utilizate doar aceste tipuri de plante. Legumele decorative au un dublu rol, cel de a decora un spațiu din grădină, sau de pe terasă, dar și acela de a hrănii, îmbinând, în mod armonios, utilul cu plăcutul.

 Exemple de plante Leguminoase:

Varza (Brassica oleracea), Conopida și Romanesco (Brassica oleracea ‘Botrytis’) – Fac parte din familia Vărzoaselor, plantele au aspect de rozetă, acoperă bine solul, putând fi folosite și ca plante gazonante, delimitând grupurile de plante, din cadrul amenajării peisagere, cu înălțimi cuprinse între 10cm – 20cm. Acestea mai pot fi utilizate și solitar, putând fi plantate în ghivece pentru flori și așezate în diverse locuri luminoase de pe terase sau din locuințe.

Ceapa (Allium giganteum, Allium karataviense ‘Red Globe’) și Usturoiul (Allium sativum) – Decorează prin inflorescențele divers colorate, dar și prin aspectul frunzelor, sau tufei. Datorită tulpini înalte și viguroase, Allium giganteum poate fi folosită și ca accente, într-o amenajare. Usturoiul are aspect de tufă, putând fi plantat și în ghivece. Aceste plante au înălțimi cuprinse între 10cm – 120cm, în funcție de soi.

       Ardeiul (Capsicum annum) – Planta are aspect de tufă, este originară din Mexic, decorează prin fructe viu colorate, acestea având diverse forme (lunguiețe, bile, lalea, etc.), dar și prin frunze, la unele soiuri (Capsicum annum ’Black Pearl’). În funcție de talie, plantele pot fi utilizate în grupuri sau solitar și pot fi plantate în ghivece, așezate la soare. Au înălțimi cuprinse între 20cm – 60cm, în funcție de soi.

 

       Tomata cherry (Lycopersicun) – Aceste legume decorează prin abundența fructelor, viu colorate în: roșu, portocaliu, sau galben. Fructele sunt distribuite în ciorchini, aproape îmbrăcând planta, iar portul acestei legume este pendul. Tomata poate fi plantată în ghivece suspendate, sau în jardiniere, amplasate în zone însorite, fiind iubitoare de soare. Lungimea lujerilor fiind de 40cm – 80cm, în funcție de soi.

Batatul (Ipomoea batatas) – Această legumă este cunoscută și drept Cartoful dulce. Planta este înrudită cu Zoreaua, fiind o liană provenită tot din Mexic, decorează prin aspectul sau culoarea frunzelor, dar și prin flori. Lujerii Batatului pot fi conduși pe stâlpii pergolelor, pe spaliere, plantat în ghivece așezate la diverse înălțimi (pentru a lăsa planta să ”curgă”), sau poate fi amplasată în cadrul amenajării peisagere, mărginind grupurile de vegetație. Partea comestibilă este rădăcina (tubercul), dar și frunzele, care se consumă crude în salate.

Topinambur (Helianthus tuberosus) – Leguma este cunoscută și ca Nap porcesc, fiind o plantă care decorează prin frunze și flori. Poate fi întrebuințată în grupuri, sau solitar, având aspect de tufă arbustivă și ajungând până la 2m înălțime, fiind o plantă de talie mare. La fel ca și la Batat, partea comestibilă este rădăcina (tubercul), fiind ușor dulce.

Sparanghelul (Asparagus oficinales) – Planta leguminoasă decorează prin aspectul tufei, asemănătoare cu cea a Mărarului, având o textură fină, dar și a lăstarilor, care sunt comestibili, fiind considerați delicatese. Pot fi utilizați în grupuri, împreună cu plante de mici dimensiuni.

Cardonul (Cynara cardunculus) – Este o plantă de talie mare, 1m – 2m înălțime, care decorează prin frunze, verde – argintiu, și flori. Acesta, împreună cu Anghinarea (Cynara scolymus), face parte din familia Ciulinilor, din acest motiv planta trebuie manipulată cu grijă. În amenajări se poate întrebuința solitar, fiind o plantă de talie mare, sau în grupuri. Părțile comestibile, ale legumei, fiind frunzele, pețiolii și bracteele din jurul florii.

Chiar dacă nu prea este cunoscută publicului larg dubla lor întrebuințare, putem constata, cu ușurință, că aceste plante leguminoase sunt o încântare pentru ochi, cât și pentru gust, având calități estetice și culinare deosebite.

Legumele decorative pot acoperii, cu ușurință, zone dintr-o Grădină utilitară, dintr-un Parc, sau din alte zone verzi din cadrul unui oraș. Aceste legume putând înlocuii, prin utilizare, o serie de plante floricole sau dendrologice, din cadrul unei amenajări peisagere.

Sursa imaginilor:

http://artaplantelor.blogspot.com/2010/08/brassica.html

http://www.muriellesgarden.com/summerflowers/brassica-oleracea-ornamental-cabbage-biennial-summer-flower-plant.html

http://www.thompson-morgan.com/vegetables/vegetable-plants/all-vegetable-plants/cauliflower-coloured-collection/aww3093TM

http://us.123rf.com/400wm/400/400/stockhouse/stockhouse1106/stockhouse110600072/9849317-fractal-chou-romanesco.jpg

http://www.arabegyfriends.com/vb/t39538.html

http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/176597/

http://www.whatgrowsthere.com/grow/2011/09/19/ornamental-peppers-sizzle-in-autumn/

http://corum.twoday.net/stories/5910392/

http://www.territorialseed.com/product/11010/359

http://www.plantbuzz.com/allium/gallery/melano1/im_karataviense_red2.htm

http://www.agraria.org/coltivazionierbacee/aromatiche/aglio.htm

http://www.botanicgardensblog.com/wp-content/uploads/2010/08/Allium-sativum1.jpg

http://www.infogradina.ro/legume/legume/rubarba/760/

www.ingradina.com

http://sanatate.bzi.ro/indicatiile-terapeutice-ale-papalaului-9536

http://ro.board.bigpoint.com/zoomumba/showthread.php?p=701833

http://www.capitalgardens.co.uk/lycopersicon-hundreds-thousands-tomato-seeds-p-19103.html

 

 

Comments are closed.