În acest an au crescut vânzările de fructe exotice în Europa

Un studiu publicat recent în Marea Britanie arată că a crescut consumul de fructe tropicale exotice –  mango, rodii, curmale japoneze (kaki) iar pe locurile următoare kiwi, ananas, nuci de cocos, portocale, lămâi.În timp ce vânzările totale de fructe au rămas aproape neschimbate, sunt câteva fructe care au avut creşteri de circa 30 % faţă de anul precedent. Curmalele japoneze (diospyros kaki), rodiile şi mango conduc topul fructelor cele mai apreciate în Marea Britanie.

Următoarea linie de fructe la care au crescut vânzările este formată din nucile de cocos – volumul vânzărilor cu circa 3,7 % mai mari, kiwi şi ananas cu circa 8,9 %  mai mari faţă de anul trecut. După unii specialişti mare parte din aceste cifre se datorează preţurilor în primul rând iar în al doilea rând maturităţii consumatorilor- foarte mulţi consumatori au înţeles că au proprietăţi mult mai apreciate decât fructele autohtone. De cele mai multe ori , preţurile la raft au fost mai mici pentru fructele exotice decât pentru mere sau pere spre exemplu, acesta fiind un alt motiv pentru care consumatorii au ales fructele exotice.

Ce este curmalul japonez sau diospyros kaki ?

Curmalul japonez este fructul unui arbore din genul Diospyros, în limba greacă fructul zeilor. Nativ din China şi Japonia a fost adus în Europa mediteraneană unde s-a adaptat foarte bine. În Spania şi Italia este cultivat cu succes şi se obţin producţii mari, fructele se coc toamna, însă nu ţin foarte mult timp în stare proaspătă. În Italia este cunoscut sub numele de kaki, foarte apreciat în consumul în stare proaspătă dar şi la unele jeleuri şi prăjituri cu fructe.

Fructul poate fi consumat întreg, nu are seminţe, foarte bogat în glucoză, este considerat un fruct cu proprietăţi vindecătoare iar consumul regulat poate reduce riscul de apariţie a atacurilor de cord şi a arterosclerozei. Deasemeni, fructul este un bun antiseptic, bun pentru combaterea hemoragiilor, enterocolitelor şi a diareii.

Comments are closed.