Impatiens – Sporul casei – familia Balsaminaceae- Cultivare, sfaturi utile, înmulțire

Genul Impatiens reuneste circa 400 specii originare din Asia si Africa de Sud. Dintre acestea , foarte mult cultivata in ultima vreme ca planta de interior este specia Impatiens waleriana  Hook. (sporul casei). Prin incrucisarea unor specii originare din Noua Guinee a rezultat asa numitul Impatiens de Noua Guinee ce reuneste majoritatea soiurilor si hibrizilor comercializati in prezent pe piata.

Impatiens waleriana. Planta prezinta un grad mare de ramificare , atat tulpina cat si ramificatiile find carnoase , suculente , fragile.Frunzele sunt mici , oval-eliptice , colorate in verde intens sau verde cu nuante rosietice , lucioase.Florile sunt zigomorfe , cu caliciul petaloid ; sunt foarte viu si variat colorate , iar inflorirea este aproape continua.

Impatiens de Noua Guinee.Plantele se caracterizeaza printr-o variabilitate foarte mare a inaltimii ( de la 30 – 100 cm ) , grad mare de ramificare , frunze mari , oval-lanceolate , foarte lucioase , colorate in nuante diferite de verde , violaceu sau aramiu , unicolore , bicolore sau pestrite. Florile sunt de asemenea mari , simple sau involte , cu diametrul de pana la 7 -8 cm , colorate foarte variat , foarte numeroase astfel incat la inflorirea deplina acopera in totalitate frunzele.

Exigente ecologice. In timpul sezonului cald plantele de Impatiens au nevoie de temperature de 18 – 20 grade C pentru o crestere si inflorire optima , temperaturi asociate cu semiumbra si mentinerea substratului permanent reavan. Iarna plantele se uda mai rar si se mentin la la temperaturi de 13 – 15 grade C asociate cu lumina intensa. Substratul trebuie sa fie afanat , fertil , foarte bine drenat , cu pH-ul de 6 – 6,5.

Producerea plantelor. Se inmulteste foarte usor prin butasi de varf de lastari aproape tot timpul anului. Conditiile optime pentru inradacinarea butasilor sunt de 22 – 24 grade C temperatura si 80 – 85 % umiditatea relativa.Butasii inradacinati se ciupesc in mod repetat dupa plantarea in ghivece in vederea ramificarii.

Ingrijirea plantelor. Asigurarea factorilor de mediu in raport cu exigentele plantelor , prezentate anterior , constituie principalele lucrari de ingrijire aplicate plantelor. Pulverizarea repetata a plantelor in timpul sezonului cald este de asemenea o lucrare necesara data fiind sensibilitatea ridicata a acestora la atacul acarienilor.

Primavara , inainte de reluarea cresterilor active se fac taieri de scurtare a lastarilor la 2 – 3 noduri , urmate de transplantarea plantelor in pamant proaspat.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 05.11.2011 

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. Milea Preda, Editura Ceres

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

 

Comments are closed.