Gradinarul Urban – Artistul care planteaza bonsai in gropile din asfalt

Australianul Steve Wheen de 34 de ani , care locuieste in Londra, a transformat o slabiciune pentru plantele miniaturale tip bonsai in pasiune. Decoreaza gropile din asfalt, ori de pe trotuare cu mici aranjamente florale peisagistice  ajutat de plantele mici – bonsai, gazon, mobilier mic de gradina, piese mici de artizanat. Umplerea gaurilor se realizeaza cu pamant de flori si apoi cu muschi.

Minigradinile neobisnuite realizate de tanarul Steve sunt o adevarata senzatie in randul iubitorilor de arta verde, si totodata neobisnuite, o idee minunata spun iubitorii de frumos.

Artistul a declarat recent pentru editia electronica a ziarului Daily Mail : “ – Proiectele mele tin de transformarea a oricarui lucru nasol intr-o ipostaza fericita! Mai ales ca exista o proliferare a gropilor, m-am gandit ca ar fi o idee buna umplerea lor mici spatii verzi, mici gradini !”

Recent, a calatorit in Italia cu ocazia festivalului Milano Design Week 2012, unde a creat cateva gradini muzicale in memoria compozitorilor italieni, cat si alte idei de amenajari urbane inspirat de artistii italieni. Ideile sale includ amenajari floricole in pantofi de dama, minigradina “ geanta de mana”  , cat si alte gradini spectacol daca le putem numi asa aceste adevarate opere de arta conceptuale realizate de tanarul designer, un semn de omagiu adus marilor designeri de renume mondial ce i-a daruit Italia.

Pe deasupra, sa stiti ca nu cere permisiunea nimanui sa faca aceste amenajari urbane ( daca le putem numi asa ). Pur si simplu cand gaseste o groapa ,o priveste si o amenajeaza in cel mai nastrusnic mod. Si totul dureaza circa 20 de minute. Cand termina de amenajat micile gradini de guerilla, ele raman acolo in asfalt. Recent la Londra a fost intrebat de un politist care parea nedumerit de tanarul care “turna “ pamant pe asfalt  si apoi instala un bonsai, ce vrea sa faca acolo! Dupa ce i-a explicat , politistul nu numai ca nu i-a reprosat nimic, dar i-a cerut voie sa faca si o poza cu mica lucrare de arta!

Imaginati-va ce ar insemna la noi in tara sa faci o amenajare de genul asta. Nu numai ca iti trebuie saci intregi de pamant ca sa astupi “ craterele” noastre, dar iti ia garantat vreo 8 ore pana astupi si amenajezi gropile  din asfalt care ne-au facut celebri in toata Europa.

Urmatorul proiect al tanarului temerar Steve, va fi o atractie neobisnuita realizata pentru turistii ce vor vizita Marea Britanie cu ocazia Jocurilor Olimpice din acest an, cu o serie de mini – gradini inspirate din Londra anului 2012.

“ Un efort mic poate merge pe un drum lung, declara Steve, eu creez mici momente de fericire!”

Autor

Constantin Claudiu

Publicat 07.05.2012

Foto dailymail.co.uk

Comments are closed.