Grădina mea de vis – capodoperă realizată de un grădinar amator după 20 de ani de muncă

La prima vedere te întrebi dacă nu ai păşit într-o grădină din KEW, sau din WISLEY, ori vreun alt parc naţional, apoi te freci la ochi să vezi dacă nu ai vedenii, ori ai păşit pe tărâmul celălalt. Nimic din toate acestea însă, este doar grădina din spatele casei a unei familii de pensionari din West Midlands, Marea Britanie, grădină creată în ultimii 20 de ani prin muncă an de an şi pasiune.

Acum toamna, când culorile unor specii de arbori se colorează în roşu, unele nuanţe de verde ce colorează alţi arbuşti capătă o patină specifică toamnei, grădina noastră capătă culori şi nuanţe nebănuite. „Festivalul culorilor de toamnă” şi dansul imaginaţiei noastre atunci când privim un asemenea tablou ne duc cu gândul spre alte lumi. Raiul mult visat de noi toţi parcă prinde formă şi îmbracă tabloul imaginaţiei noastre. Uşor se conturează în mintea noastră ce înseamnă de fapt Raiul pe pământ.  Viaţa , în toate formele ei dăruită de Dumnezeu este foarte frumoasă, sublimul acestui dar devine absolut când priveşti multitudinea de forme de viaţă vegetativă de pe pământ, plantele care trăiesc alături de noi şi care ne relaxează atunci când stresul pune stăpânire pe noi. Te întrebi când priveşti atâtea specii de plante cultivate frumos : „ – Doamne, multe frumuseţi ai lăsat pe pământ!”

Această grădină este grădina unui grădinar amator pensionar din Walsall, dl. Tony Newton şi soţia sa Marie. Ei au cumnpărat casa cu 4 camere în anul 1982 dar au neglijat peisagistica din grădină în primii 10 ani până au crescut cei doi copii mari. Casa este construită în anul 1930 cu o arhitectură victoriană. Proiectarea grădinii a fost făcută în anul 1992 ( foto 3) când a început reamenajarea totală a grădinii. Dl. Tony Newton, autodidact şi îndrăgostit de peisajul grădinii, a elaborat meticulos un plan de grădină pentru a fi frumoasă în toate cele 4 anotimpuri, pentru a arăta orbitor pe tot parcursul anului. Împreună cu doamna Newton s-au înarmat cu multă răbdare şi timp de doi ani de zile au cules informaţii despre plante, au cumpărat plante de la cele mai diverse centre de grădină , şi-au ocupat întreguil weekend cu amenajarea grădinii. A alternat foioase şi conifere, albastre, galbene sau verzi, şi o varietate de plante pitice de aşternut.

Ei s-au pensionat acum 2 ani şi de atunci alocă circa 8 ore pe zi pentru întreţinerea grădinii. De atunci au deschis-o publicului pentru a strânge fonduri în scopuri caritabile.

„- Oamenii ne întreabă dacă ne petrecem toată ziua cu plivitul nostru, spune dl. Newton, dar noi le răspundem că doar 8 ore.Aici nu te poţi plictisi, mereu ai de muncă, şi mereu este altă muncă. Vizitatorii când trec pe culoarul ce duce în spatele casei la grădină şi ajung pe terasă unde începe priveliştea grădinii exclamă de fiecare dată WOW! Am reuşit să strângem în acest an în scopuri caritabile peste 25.000 de lire. Este un adevărat succes.”

„- În mod normal îngheţurile de toamna omoară culorile de toamnă , dar anul ăsta am fost feriţi de îngheţ şi culorile au devenit uimitoare, spune dl. Newton.”

Anul acesta în Marea Britanie toamna a fost uşoară şi călduroasă , nu s-au înregistrat temeperaturi foarte scăzute care să provoace îngheţ. Astfel sfârşitul vegetaţie s-a făcut lin, menţinând un caleidoscop de culori la toţi arbuştii, azaleele şi coniferele de grădină.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 29.10.2011

Foto : dailymail.co.uk

 

Comments are closed.