Gomfrena – Gomphrena globosa – O alegere bună pentru soluri sărace şi secetoase – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Gomphrena este o plantă anuală de modă veche, pe vremuri preferată în grădinile englezeşti, o plantă uşor de cultivat şi în ţara noastră mai ales că nu necesită îngrijiri speciale, tolerează foarte bine solurile sărace şi secetoase unde pe timpul verii mai uităm să irigăm, mai ales când plecăm în concediu.


Familia Amaranthaceae

Recent am găsit în centrele de grădină seminţe de Gomfrena, anul trecut spre exemplu nu erau la vânzare şi nu se găseau pe piaţă la preţ accesibil, dar acum sunt de găsit peste tot, devenind astfel uşor de cultivat . Poate fi folosită ca flori în paturi, sau frontiere, în zone din grădină unde uneori ne gândim ce să mai punem ca să mai schimbăm şi să rotim cultura. Pentru cei care vor să producă răsad spre vânzare , sau să precultive pentru a le combina în compoziţii diverse , pot să însămânţeze spre sfârşitul lunii martie , începutul lunii aprilie, în tăvi de semănat sau în jardiniere refolosite, după circa o lună de zile pot fi repicate în vase de 9 cm, sau în pahare de unică folosinţă. Pentru o mai bună ramificare este recomandat să fie ciupite când au 5- 6 frunze adevărate, mai ales că gomfrena este o floare ce are aspect de tufă, bine ramificată, deci trebuie stimulată ramificarea. Dacă doriţi să obţineţi o germinare mai rapidă a seminţelor muiaţi-le în apă pentru o zi sau două înainte de a le însămânţa în tavă, după circa 7- 10 zile vor răsări. Temperatura de germinare este de 21 de grade celsius.

Gomfrena  sau globul nemuritor, denumită şi năsturei în unele locuri, este o plantă anuală de talie mică, în jur de 30 cm, dar se găsesc şi anumiţi hibrizi ce pot atinge înălţimi de 50 cm. Are un aspect stufos, tulpinile sunt rigide, frunzele opuse, florile uşor discrete cu dimensiunea între 2 şi 5 cm, pot fi de culoare alb, roz , roşu sau violet. Gomfrena este o plantă de origine tropicală, zona Panama şi Guatemala.

O altă utilizare dacă a-ţi plantat mai multe flori într-o zonă de grădină generoasă, ar fi să le folosiţi ca flori tăiate, pe timpul verii , în diverse aranjamente florale de interior, gomfrena rezistă destul de bine ca floare tăiată.

Fişă tehnică

Expunere

Gomphrena trebuie plantată întotdeauna în locurile cele mai însorite din grădina noastră. Se obţin rezultate deosebite în locurile luminoase, sau în diverse compoziţii florale urbane, sensuri giratorii şi alte asemenea poziţii cu soare puternic, şi irigare deficitară. Ştim cu toţii că cea mai mare problemă a spaţiilor verzi rămâne irigarea şi întreţinerea corectă a acestor compoziţii de exterior.

Substratul de pământ

Gomphrena preferă solurile cu reacţie neutră spre alcalină, cu un PH cuprins între 6, 1 şi 7, 5. Nu este pretenţioasă la sol, poate fi cultivată în solul din grădină fără alte amendamente. Desigur dacă toamna se face o îmbogăţire cu gunoi de grajd, rezultatele vor fi pe măsură. Dacă nu aveţi posibilitatea să îmbunătăţiţi calitatea solului prin adăugarea gunoiului de grajd, folosiţi îngrăşăminte cu eliberare lentă, sau împrăştiaţi la începutul primăverii manual îngrăşământ complex 20-20-20.

Apă şi fertilizare

În perioada de creştere puteţi uda regulat, pentru o bună dezvoltare, vara în perioada secetoasă dacă aveţi posibilitatea de asigura câteva irigări vor ajuta depăşirea perioadei, însă , poate depăşi perioadele prelungite de secetă fără probleme. Dacă a-ţi administrat îngrăşăminte suplimentare în primăvară sau în toamnă, vara nu mai sunt necesare  alte fertilizări suplimentare.

Înmulţire

Cea mai utilizată metodă este prin seminţe, şi cea mai uşoară. Astăzi se găsesc seminţe la preţ foarte bun în toate magazinele de specialitate. Pentru însămânţare directă cea mai bună perioadă este luna mai, pentru a asigura o bună temperatură de germinaţie, iar în interior puteţi însămânţa cu 8- 10 săptămâni mai devreme.

 

 

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 25. 05.2011

 

 

Comments are closed.