Fuchsia – Cerceluşi – Fuchsia hybrida – reguli de succes pentru o îngrijire corespunzătoare – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Fuchsia hybrida, sau simplu Fuchsia, la noi în ţară este cunoscută şi sub denumirea de cerceluşi, nume referitor la forma florii specifică unui cerceluş, este preferată pentru dezvoltarea spectaculoasă pe timpul verii, şi a florilor deosebite.Este încântătoare în coşuri suspendate.

 


Familia Onagraceae

Genul Fuchsia aparţine unui număr de câteva sute de specii originare din America Centrală şi Noua Zeelandă, unde în habitatul lor natural ating înălţimi de 2- 3 metri. În Europa au ajuns prin anii 1800, mai întâi în Marea Britanie unde a şi fost foarte mult hibridizată.  Astăzi este cultivată pe scară largă în toată lumea pentru faptul că oferă posibilităţi multiple de alegere dintr-un număr impresionant de culori, nu necesită îngrijiri foarte speciale, este potrivită pe orice balcon sau terasă, ori ca plantă în jardinieră, costurile sunt relativ mici iar efectul lor este foarte mare.

În România , ca mai toate plantele de balcon şi terasă , soiurile şi hibrizii provin din import. Syngenta Flowers este lider pe piaţă în acest moment şi oferă o gamă largă de butaşi pentru cultivatorii autohtoni, culori variate si hibrizi foarte rezistenţi. Fuchsia este nelipsită din oferta micilor producători de flori anuale din ţara noastră. Sunt disponibili pe piaţă în jur de 15 hibrizi  dintre care amintim  Fuchsia Coral – hibrid cu frunze maron spre vişiniu, Fuchsia Winston Churchill cu sepale roşu închis şi o corolă de petale mov închis, Fuchsia Ernie cu sepale de culoare roşu închis şi corolă de petale albe, Fuchsia general Monk Red White cu sepale roşu deschis şi corolă de petale albe, etc. Toţi  aceşti hibrizi deosebit de atrăgători , oferiţi de grupul Syngenta. O mare varietate de hibrizi sunt produşi şi în Italia de către Gruppo Paddana, cel mai mare producător de răsaduri de flori din Italia.

Fuchsia magellanica este specia cea mai mult comercializată  , cultivată ca şi plantă anuală sau de apartament,ea poate fi păstrată peste iarnă dacă o adăpostiţi într-o cămară unde să  fie ferită de temperaturile reci. O mare parte de specii şi hibrizi comercializaţi la noi în ţară sunt de maxim 40 de cm înălţime, doar anumite specii mai rustice ating înălţimi mai mari de 1, 5 metri.

Florile sunt foarte spectaculoase, înfloresc de primăvara până toamna târziu, sub formă de pendulă, sunt formate din 4 sepale alungite şi de 4 petale, dar există varietăţi cu petale duble sau chiar mai multe. De la această formă a florilorla noi în ţară mai este denumită „ cerceluş” sau „ balerina”. Specia botanică are aceste flori de culoare roşie, dar hibrizii au devenit din ce în ce mai frumos coloraţi.

Fişă tehnică

 


Expunere

O poziţie însorită este benefică, dar nu chiar în razele solare directe, o jumătate de zi umbră ar fi ideal. Toamna se poate foarte uşor pregăti de iernat, prin scurtarea tuturor ramurilor şi adusă în casă într-o cameră unde să nu coboare temperatura sub 8 grade celsius.

Apa

Succesul culturii de fuchsia este apa. De cele mai multe ori o udare incorectă provoacă pierderea bobocilor de floare şi a florilor imediat după cumpărare, sau chiar şi a frunzelor dacă o puneţi într-un loc uscat. De aceea o udare corectă ar trebui să nu permită uscarea substratului de pământ, la câteva zile să o pulverizaţi cu apă pe frunze, şi să folosiţi apa de ploaie. Primăvara udaţi mai rar, pe timpul verii măriţi frecvenţa. Iar toamna din nou va trebui să răriţi udările.

Substratul de pământ

Fuchsia preferă un substrat fertil, bine drenat, un amestec de pământ cu reacţie spre neutră. 30 % turbă brună , 30 % pământ de frunze, 10 % nisip, 10 % perlit, 20 % mraniţă bine descompusă. După ce a-ţi cumpărat planta este bine să schimbaţi imediat într-un ghiveci mai mare, sau dacă a-ţi păstrat plantele din anul interior atunci primăvara schimbaţi substratul de pământ.

Fertilizare

Din mai până spre sfârşitul lunii septembrie o dată la 2 săptămâni folosiţi un îngrăşământ pentru plante cu flori diluat în apa de udat. Şi nu uitaţi ca periodic să –i pulverizaţi frunzele cu apă.

Înmulţire

Cea mai răspândită metodă este prin butaşi prelevaţi pe timpul verii, chiar şi primăvara. Înrădăcinează foarte uşor în turbă brună amestecată cu nisip şi perlit. Se poate înmulţi şi prin seminţe, operaţie ce trebuie efectuată  primăvara devreme.

Mult succes!

 

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 11.04.2011  iSEO

 

Comments are closed.