Dupa milioane de ani a inflorit Cycas revoluta in Marea Britanie

Pentru prima data dupa disparitia dinozaurilor , in Anglia au inflorit cateva exemplare de Cycas revoluta. Minunea s-a intamplat in acest an si dovedeste ca suntem in pragul unor shimbari climatice si ca incalzirea globala nu este o vorba goala. Botanistii confirma teoria in cazul de fata , si spun ca este posibil ca peste 50 de ani sa avem de –a face cu un fenomen ce va deveni banal , anumite plante care erau gasite doar in zonele calde, se vor aclimatiza si in  tarile europene de nord.

Primul exemplar de Cycas revoluta a aparut in urma cu circa 190 de milioane de ani pe pamant, cand dinozaurii erau intalniti peste tot, perioada Pre-Jurassica. Botanistii care studiaza plantele vesnic verzi din insula , au declarat ca ultimele ierni mai usoare au favorizat aceasta inflorire. Floarea de circa 20 de cm, arata ca un con de pin, si a parut printre frunzele verzi la inceputul acestui an.

Curatorul Chriss Kidd, expert la Gradina Botanica Ventnor, pe Isle of Wight, a scos din sera aceste cateva plante in exterior, special pentru a le studia modul de crestere.

­“Ceea ce ne incanta si ne da sperante ca ne desfasuram cercetarile pe calea cea buna, declara dl. Chriss Kidd, este ca in interiorul unei sere este aproape imposibil sa infloreasca, iar odata ce au fost scoase afara devine si mai greu sa infloreasca. Acest fenomen este o piatra de hotar pentru noi.”

Deasemenea, specialistii spun ca daca incalzirea climatic continua, planta Cycas revolute ar putea devein o trasatura comuna in gradinile din Marea Britanie. Mai mult decat atat , acum circa 25 de ani nu era posibil sa scoti peste iarna o planta Cycas revoluta afara. Este o planta care iubeste foarte mult caldura, razele solare directe, si microclima de pe Isle of Wight i-a priit foarte bine.

Constantin Claudiu

Publicat 17.10.2012

Comments are closed.