Cupa Mondială de grădinărit de la Nagasaki – Parcul Huis Ten Bosch

Tema evenimentului din acest an a fost iniţial pacea lumii, dar organizatorii au adăugat ulterior si conceptele de regenerare şi recuperare în urma catastrofelor naturale care au devastat nord-estul Japoniei pe 11 martie în acest an.

Câştigătorul din acest an este peisagistul australian Jim Fogarty ce a reprezentat Royal Botanic Gardens din Melbourne. El a impresionat judecătorii de la Cupa Mondială prin faptul că a utilizat numai plante australiene în grădina amenajată, peste 30 de plante diferite de la copaci până la flori sălbatice.

“ – A fost un an mare pentru mine, – declară Jim Fogarty ( foto), după ce am luat medalia de aur la Chelsea Flower show la Salonul de flori, acum in Japonia am fost premiat si de judecatorii de la Cupa Mondială de grădinărit. Sunt un pic surprins pentru că iniţial am gândit că schemele de culoare propuse sunt prea moderne, dar iată că a fost spre bine, a atras atenţia judecătorilor. Deasemeni, am vrut să arăt că indiferent de cutremur şi calamităţi naturale viaţa merge înainte.”

Peisagistul Lim in Chong din Malayesia a câştigat o medalie de aur pentru conceptul său de 3 grădini conectate, cele 3 grădini au fost denumite simbolic pace, credinţă şi speranţă. Utilizarea bambusului, prunilor altoiţi în coroană şi a câtorva cursuri de apă i-au adus şi premiul pentru cel mai bun design . Din păcate nu avem fotografii încă , sperăm cât de curând să le putem publica.

Designerul Sarah Eberle a luat medalia de argint pentru o grădină denumită Unitate, ce a fost o interpretare a elementelor de grădină japoneză şi engleză reunite.

La categoria micilor grădini , Nguyen Manh Hung designer peisagist vietnamez a luat premiul pentru grădina cea mai spectaculoasă , grădina sa denumită simbolic Legenda vietnameză avea în centru un dragon de aur. Elveţia a fost reprezentată de designerul Anouk Vogel şi a câştigat Premiul Judecătorilor  pentru o propunere de amenajare din hârtie.

Cupa Mondială de grădinărit din Japonia este la cea de –a doua ediţie, impune concurenţilor să se aprovizioneze cu plante si material floricol din Japonia. După părerea unor specialişti prezenţi la faţa locului standardul de grădini a fost bun, însă este prematur să comparăm evenimentul din Japonia cu Chelsea Flower Show. În primul rând în Anglia grădinile sunt mult mai mari, sunt sponsorizate, astfel standardul expozitional este la un nivel mult mai ridicat.

Rezultatele din acest an la Cupa Mondială de grădinărit :

Best in Show – Jim Fogarty (Australia)

Cel mai bun design – Lim în Chong (Malaezia)

Premiul pentru Pace şi Flori – Lim în Chong ,Medalia de aur – Jim Fogarty, John Cullen (SUA) Lim în Chong, Ryoji Fujiawara (Japonia)

Medalie de argint – Sarah Eberle (Marea Britanie), Jo Thompson (Italia), Kazuyuki Ishihara (Japonia), David Davidson (Africa de Sud)

Medalie de bronz – Nico Wissing (Ţările de Jos), Jonathan Denby (Marea Britanie)

Gardens mici: Best in Show – Nguyen Manh Hung (Vietnam)

Premiul Special al judecătorilor – Anouk Vogel (Elveţia)

Medalia de aur – Nguyen Manh Hung, Dimitri Xenakis / Maro Avrabou (Franţa)

Medalie de argint – Anouk Vogel, Jin Zhe Chao (China)

Medalie de bronz – Noriyuki Kamito (Japonia), Yukiyoshi Hirai (Japonia)

 

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 17.10.2011

 

Comments are closed.