Cultura afinului

Vaccinium corymbosum –  Denumiri populare : Afin de munte, Afin negru, Afinele,afene, asine, merișor de munte ,Coacaz, Pomusoara. Familia: Ericaceae Genul : Vaccinium

Afinul este o specie de climat rece si umed , care valorifica in mod economic terenurile sarace din zona montana sau turbarii. Cu toate ca este o specie de semiumbra , cele mai bune rezultate se obtin pe terenurile expuse la soare , bine drenate si acide(pH 4-6). Afinul este un arbust inalt pana la 30-50 cm, cu tulpini taratoare si cu ramuri opuse, verzi, cu marginile costate. Frunzele cad toamna. Ele sunt alterne, de forma ovala, glabre, lungi de 1-3 cm, cu marginea dintata marunt, prezentand un petiol scurt. Terenul destinat culturii afinului se desfunda la 40-50 cm adancime fara inversarea straturilor.Cu acest prilej se administreaza in sol cantitatea de 40-50 t de gunoi , 400-500 kg de superfosfat si 150-200 kg de sare potasica la ha.Dupa desfundare , aratura se marunteste si se niveleaza. In vederea plantarii , terenul se picheteaza la distanta de 3 m intre randuri si 1,5m pe rand pentru soiurile de vigoare mica si la 4 m intre randuri si 2 m pe rand pentru soiurile de vigoare mare.

Plantarea afinului se face toamna sau primavara.Inainte de plantare materialul saditor se fasoneaza si se mocirleste.Plantarea se face in gropi de 20-25 cm latime si adancime , coletul fiind la nivelul solului ; peste radacini se trage pamant marunt si reavan care se calca bine si apoi se face un mic musuroi la baza tufei. Este bine ca soiurile in plantatia de afin sa fie amplasate in benzi de 5-6 randuri pentru a asigura polenizarea reciproca.

Ingrijirile care se dau plantatiilor de afin se refera la mentinerea solului afanat si fara buruieni , ingrasare si taieri. Pentru a asigura fertilitatea necesara a solului si obtinerea unor productii sustinute , se administreaza cate 35-40 t/ha gunoi , din 2 in 2 ani , precum si urmatoarele doze de ingrasaminte minerale in fiecare an : N – 90 kg , P2O5 – 50 kg si K2O – 20 kg la ha. Prin taieri se urmareste in primul rand formarea tufelor , apoi stimularea formarii de noi tulpini pentru inlocuirea treptata a celor batrane si epuizate.Si la afin , tufele se formeaza din 16-20 tulpini de varste diferite.Inaltimea tufelor depaseste uneori 2,5- 3m.Cele mai mari productii de afine se obtin de pe tulpinile tinere , de 2-5 ani.In fiecare an este necesar de facut taieri pentru rarirea ramurilor pentru o mai buna iluminare a interiorului tufelor.

Proprietatile terapeutice ale afinului:

Frunzele si fructele afinului sunt componentele care se utilizeaza in medicina naturista. Marmelada din fructe de afine se recomanda in tratarea diareei, dar si in cazul copiilor care sufera de rahitism. Sucul de afine are efect antidiareic, alaturi de afinata. Consumarea afinelor pe stomacul gol are un rol eficient in eliminarea oxiurilor. Ceaiul din frunze de afin, este recomandat pentru cicatrizarea ranilor si pentru eliminarea “solzilor” de pe limba fumatorilor inraiti. Tratamente naturale cu afin:

Ceaiul antidiareic din fructe de afin se recomanda a se bea de doua-trei ori pe zi. Ceaiul pentru tratarea diabetului din frunze de afin se recomanda a se bea doua-trei cani pe zi, neindulcit. Pentru tratamente externe (clatitul gurii, contra faringelor, stomatitelor aftelor, tratarea hemoroizilor, spalarea eczemelor), ceaiul se prepara dintr-o mana de afine fierte in 1 litru de apa, pana cand cantitatea se reduce la jumatate.

Soiuri de afin : Vaccinium  macrocarpum, Vaccinium angustifolium, Vaccinium  myrtilloides, Ribes nigra, Vaccinium corymbosum

Floricultura

Publicat 05.03.2012

 

Comments are closed.