Colchicum – Brandusa de toamna – Sofranul de lunca – Cultivare, sfaturi utile, inmultire ( Video )

Colchicum este un gen cu circa 65 specii rustice cu bulbi şi sevă toxică, originare din Europa, Asia şi Africa. Dintre acestea, cea mai cunoscută este specia Colchicum autumnale L. – brânduşă de toamnă.

Aceasta planta din familia Liliaceae ,este cunoscuta din antichitate cand se foloseau radacina si semintele pentru diverse tincturi ce se utilizau in medicina traditionala, era recomandat in tratarea reumatismului, pentru guta. Frecvent actiunea sa poate fi nociva, in special asupra stomacului si a intestinelor iar in doze mari poate produce pierderea cunostintei. Iubitorii de gradina diversa, spontana, gradina rustica, trebuie sa cultive si Colchicum, mai ales ca sunt destul de rare, nu gasesti sa cumperi bulbi pe piata, cel putin la noi in tara nu am vazut. Se poate cultiva pe langa frontiere, in apropierea arborilor mai inalti, pe langa stancarii, posibilitatile sunt multiple.Poate fi cultivata in ghivece cu pamant nu foarte pretentios la interior langa o fereastra, dezvolta repede pana la 20- 30 de flori.

Creşte spontan şi în poienile înalte şi umede din ţara noastră. Planta formează în sol un bulb tunicat, oval din care pornesc frunze linear–lanceolate, verzi, înguste şi una sau mai multe tije florale lungi de 15–20 cm, ce poartă în vârf florile. Acestea sunt solitare, simple sau duble, în formă de pâlnie, colorate în roz, liliachiu sau alb. Înflorirea are loc la sfârşitul verii – toamna, din august până în octombrie, după uscarea frunzelor. Preferă solurile mijlocii, bogate în humus, potrivit de umede, însorite sau semiumbrite. Sunt geofite rustice, cu repausul vara.

Înmulţire

Brândușa se înmulţește exclusiv prin separarea bulbilor, vara după uscarea frunzelor, odată la 3–4 ani. Replantarea bulbilor la locul de decor se face imediat după scoatere, mai ales la speciile care înfloresc toamna. Distanţele de plantare sunt de 15–20 cm iar adâncimea de plantare de 10 cm, foarte importanta este plantarea la adancime mare. Sunt plante puţin pretenţioase, care se mulţumesc cu lucrări minime de îngrijire – afânarea solului, distrugerea buruienilor, udatul la nevoie.Sunt si soiuri cu inflorire primavara.

Amintim cateva soiuri si hibrizi de Colchicum: Colchicum Hungaricum “Velebit Star”, originar din Croatia, de culoare roz palid, Colchicum kesselringii, cu flori gratioase albe , dungate de linii mov, Colchicum speciosum , flori mari, Colchicum autumnale “Nancy Lindsay”, Colchicum byzantinum, un hibrid steril ce poate fi gasit in gradinile vechi, este derivat din Colchicum cilicicum, Colchicum × agrippinum este un hibrid de Colchicum variegatum cu alte specii, poate Colchicum autumnale , Colchicum autumnale “Pleniflorum Este un soi cu flori duble, roz. Colchicum autumnale “Alboplenum “, soi cu flori duble albe, Colchicum baytopiorum care vine din Turcia, Colchicum variegatum din sudul și sud-vestul Turciei si din Grecia, Colchicum umbrosum – Este o specie mica din Turcia și România, cu flori albe sau roz pal, care infloreste fara frunze. Colchicum tenorii – Este un soi ce il intalnim in flora spontana din  Italia, Colchicum speciosum “Album Are flori mari, de un  alb pur.

Foto  http://www.pacificbulbsociety.org

Comments are closed.