Clivia – familia Amaryllidaceae – Cultivare , sfaturi utile, înmulţire

Clivia este un gen cu numai 3 specii originare din Africa de Sud , specia cel mai des intalnita fiind Clivia miniata Rgl. – clivia , crin portocaliu de camera.

Particularitati biologice. Planta prezintafrunze colorate in verde inchis , asemanatoare cu o panglica , lungi de 30 – 50 cm si late de 4 – 5 cm , dispuse pe doua randuri intr-un singur plan. Acestea se dezvolta din radacinile groase , carnoase , suculente , foarte fragile. Florile rosii-portocalii sunt grupate cate 12 – 15 intr-o inflorescenta tip umbela , sustinuta de o tija florala viguroasa , inalta de 30 – 60 cm ; infloresc la sfarsitul iernii – inceputul primaverii.

Exigente ecologice.In timpul sezonului cald , plantele au nevoie de spatii calde si bine luminate fara ca plantele sa fie insa expuse direct la arsita soarelui. Iarna , plantele trebuie trecute printr-un repaus relativ , cand se mentin in spatii bine racoroase cu temperatura de 8 – 10 grade C , bine laminate si udate doar atat cat sa nu se usuce substratul ; in caz contrar , plantele nu infloresc in timpul sezonului cald sau infloresc sporadic si formeaza flori de slaba calitate.

Solicita substraturi mai grele ( alcatuite din pamant de telina , mranita , pamant defrunzesi nisip in raportul 2 : 2 : 1 : 1 ),fertile si foarte bine drenate.

Producerea plantelor. Cel mai frecvent , clivia se inmulteste prin separarea lastarilor noi care se formeaza  la baza plantei , primavara , acestia fiind capabili sa infloreasca dupa 2 -3 ani de cultura. Inmultirea se mai poate face si prin seminte ; acestea au tegumentul foarte dur si se tin in apa 1 – 2 zile inainte de a fi semanate. Plantele obtinute din seminte sunt capabile sa infloreasca dupa 4 – 5 ani de cultura.

Ingrijirea plantelor. Primavara , dupa incheierea infloririi , plantele se transplanteaza in amestec de pamant proaspat , anual plantele mici , aflate in crestere si o data la 3 -4 ani plantele mari. In cazul plantelor mari , intre transplantari , in fiecare primavara se inlocuieste pamantul de la suprafata pe o adancime de 3 – 5 cm , folosindu-se mranita foarte bine descompusa. Udarea in timpul sezonului cald se face moderat , avand in vedere faptul ca radacinile sunt foarte sensibile la excesul de umezeala.

Fertilizarile faziale se fac doar in timpul sezonului cald , lunar , cu solutii de ingrasaminte minerale complexe sau organice in concentratie de 0,2 %.

 

Foto: http://www.americancliviasociety.org/

Publicat 01.11.2011

Autor Constantin Claudiu

 

Comments are closed.