Ce ne aduce nou anul 2012 – fructe neobişnuite, pepeni „turbo”, cartofi violet, căpşuni albe şi multe altele

Horticultura modernă ne-a obişnuit în ultimii ani cu foarte multe noutăţi de genetică modernă, astfel în 2011 am gustat din zmeura galbenă mai gustoasă decât cea clasică , am făcut cunoştinţă cu mazărea de culoare violet, am înfrumuseţat terasele cu petunia de culoare neagră,iată că în 2012 ne aşteaptă multe alte noutăţi, chiar dacă la început într-o cantitate mai mică, ori prin programe pilot. Specialişti în horticultură modernă ne asigură că în laboratoarele lor sunt multe soiuri de fructe, legume sau flori in stadiul de programe pilot,  care aşteaptă să fie cultivate pe scară largă si sa primeasca aprecierea consumatorilor.

Din acest punct de vedere Marea britanie si Olanda putem spune că sunt vârf de lance în cercetarea genetică, pionieri in genetica secolului 21, experţi din aceste tari  ne asigură că multe alte noutăţi aşteaptă să intre pe piaţă in 2012 cat si in anii ce urmeaza.

În 2012 aşteptăm un nou soi de căpşuni, mult mai productiv şi cu fructe de culoarea albă. Aroma este mult îmbunătăţită, aminteşte de fructele de ananas, iar fructele sunt mult mai gustoase.Specialiştii se aşteaptă ca acest nou soi de căpşuni va domina piaţa în următorii ani. Pentru anul 2012 s-au trimis spre producătorii britanici o serie de 3000 de plante , în special la centrele de grădină, pentru a testa cerinţele cumpărătorilor.

Neobişnuitele căpşuni au fost descoperite în America de Sud şi salvate de la dispariţie de către specialişti olandezi. Fructele apar ceva mai devreme decât la căpşunii clasici, chiar din luna mai, la început au culoarea verde iar pe măsură ce se maturează capătă culoarea din ce în ce mai albă împânzită de seminţe roşii, pulpa fiind de culoare albă .  Deocamdată soiurile scoase pe piaţă pot fi cultivate doar în seră,  primele fructe de căpşuni vândute în 2011 au fost un real succes, gustul fiind extrem de aromat, spre gustul fructelor tropicale, deoasebit de apreciat de consumatori.

O altă noutate este apariţia cartofului de culoare violet, deja prezent în magazinele agricole din Marea Britanie, în centrele de grădină  sunt peste 100 de tone de cartofi de sămânţă la vânzare pentru cei care vor să cultive acasă neobişnuitul cartof de culoare violet ce promite a fi mult mai rezistent decât cartoful clasic , dar şi mai gustos.

Un alt fruct care este aşteptat să apară este aşa numitul Strasberry, o încrucişare între o căpşună şi o zmeură, de aici şi denumirea de Strasberry, în engleză căpşună = strawberry iar zmeura se traduce raspberry,  din aceste două denumiri a rezultat  Strasberry.

A mai fost anunţat şi un soi nou de pepeni roşii şi pepeni galbeni, aşa numiţii pepeni „turbo”, altoiţi pe rădăcini foarte puternice ce vor oferi fructe mult mai mari,  foarte rezistenti la boli si daunatori si nu in ultimul rand deosebit de productivi.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 28.12.2011

Foto : www.dailymail.co.uk

Comments are closed.