Carnegia gigantea – Cultivare, sfaturi utile , informatii – familia Cactaceae

 

Genul Carnegia include o singură specie – Carnegia gigantea (Eng.) Britton & Rose (carnegia), originară din arealele deşertice din SUA şi Mexic. Planta, înaltă de până la 20 m, are creştere columnară, cu 2–12 ramificaţii în partea superioară. Atât tulpina cât şi ramificaţiile sunt costate longitudinal, cu 12–24 coaste străbătute de areole înconjurate de spini puternici, cenuşii sau bruni. La începutul verii plantele formează flori solitare, cu diametrul de până la 12 cm, albe. Suportă bine soarele direct din timpul verii. Temperatura optimă iarna este de 10–12 °C ziua şi 6–8 °C noaptea.

Formă de creştere

Este considerat un copac / arbore  in locurile de origine , Saguaro (Carnegia gigantea ) este cel mai mare cactus din SUA, de obicei  ajunge pana la 12 m înălţime şi cu extreme de 23,8 m . Este nevoie de o perioada de timp de aproximativ  35 de ani  pentru  a ajunge în jurul valorii de 2,5 metri inaltime . La aproximativ 65 ani, atinge  numărul maxim relativ de ramuri si inaltime  şi începe să produca ramuri.

Aparatul radical – Saguaro are o rădăcină  tip robinet mare ajungând la 60 cm adâncime, cu rădăcini superficiale mai mici, mai puţin de 10 cm adâncime.Stem: ţesut cărnos pentru depozitarea apei, cu nervuri în centru . Exteriorul tulpinii este  verde ,are rol in fotosinteza,  cu pielea ceroasa sub forma de  pliuri în formă de  acordeon. Pliseurile se  extind pentru absorbţia apei , astfel se pot crea noi  tulpini ce pot cântări 80 de kilograme pe metru. Frunze: Frunzele sunt modificate în grupuri de tepii alb sau roz, situate la fiecare 2,5 cm .

Inflorescenţă : Floarea de  Saguaro este floarea simbol a statului Arizona. Petalele sunt aranjate în spirală şi sunt albe la culoare. Florile sunt de 8 cm in diametru, grupate pe capete de arme, necesită polenizarea încrucişată, şi au aroma de pepeni copti . Florile sunt polenizate de către insecte şi lilieci .In mediul lor natural florile se deschid noaptea , in lunile mai sau iunie si raman deschise pana a doua zi la pranz.

 Fructe: Carnegia gigantea se propaga prin seminţe, care sunt de culoare roşie , de formă ovală , fructele  se coc la o lună după inflorire. Atunci când sunt perfect maturate , fructele se impart in 4 sectiuni care dezvăluie peste 2000 de seminte mici, negre . 

Specii similare: Carnegia este singura specie din genul său, insa mai există 5 alte specii de Cereus  în Arizona SUA, dar  nici una aproape la fel de mare ca Saguaro .

 Ecologie istorie de viata: perenă , ca distribuţie in mediul natural defineşte limitele incepand cu Desertul Sonoran,  se întinde de la Sonora, Mexic pana in sudul  statului Arizona si California. Este o plantă tropicală derivate ca origine evolutivă relativ recenta din Arizona .  Fenologia: Saguaro traieste mult timp, durata de viaţă medie de 85 de ani, dar poate trăi până la 200 de ani . Daca aveti posibilitatea de a cultiva ca hobby acasa, sau intr-o sera este bine de stiut ca in primul an se intampla cele mai multe pierderi, ca si plante moarte, daca treceti de primul an in general plantele rezista fara probleme mai departe, insa nu ca in mediul lor natural. Iubitorii de cactus vor fi rasplatiti cu flori deosebite dupa mai multi ani, flori care merita asteptarea indelungata.  

Distribuţie:  Carnegia gigantea se găseşte de la altitudinea de 183 m  până la 1100 m pe pante stâncoase si bine drenate . Cea mai mare abundenta de Saguaro apare în Upland Arizona. Saguaro este vulnerabil  la incendiu în habitatele mai muntoase, şi  de asemenea, vulnerabil la vânt şi fulgere, mai ales datorita faptului ca aparatul radical este slab dezvoltat si la suprafata solului.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 01.02.2012

Bibliografie

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

foto : http://www.biology.ed.ac.uk

 

Comments are closed.