Cârciumăreasa – Zinnia elegans liliput – Zinnia elegans – Flori anuale pentru grădina ta – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Cârciumăreasa sau zinnia elegans este o plantă anuală din familia Asteraceae, originară din Mexic şi este cea mai cunoscută floare din genul ei. Varietatea mare de culori, cultivarea uşoară, efectul decorativ deosebit , toate aceste  calităţi o fac să fie dorită de către iubitorii de amenajări exterioare.

 


O gamă largă de culori avem la dispoziţie din acest gen, roşu închis, roz, violet, alb, crem, albastru, roşu şi ceea ce uimeşte privitorul este bogăţia de flori starea lor erectă, flori lance, arată superb în ronduri lungi sau în borduri alături de alte flori de vară.

Unul din secretele cultivării este semănarea mai târzie, astfel s-a observat o înflorire mai îndelungată şi o rezistenţă mai mare la mucegai. Iar un alt secret pentru stimularea reînfloririi este eliminarea florilor trecute.

Originară din Vestul Americii de Nord, Mexic şi America Centrală, în zonele de origine floarea are culoarea roşu purpuriu. Hibrizii au adus acest gen de flori la popularitate maximă fiind utilizate pentru covoare de grădină, ronduri şi borduri. Zinnia , cârciumăreasa creşte în înălţime până la 40 de cm, cu flori single sau duble , cu petalele monocolore sau multicolore. Ca şi utilizare merg foarte bine în paturi, covoare de grădină, în grădini de piatră, stâncării, rocării, în ghivece, sau ca plante de fundal undeva pe lângă pereţi , dar să fie locuri însorite, şi nu în ultimul rând ca flori tăiate, dacă schimbaţi apa zilnic cu siguranţă vor rezista bine multe zile în vază.

Fişă tehnică

Expunere

Dacă doriţi să aveţi mai repede în grădină cârciumărese  atunci la început de aprilie, sau în unele zone ale ţării chiar de pe 1- 10 martie semănaţi în răsadniţă câteva plicuri de seminţe, sunt relativ foarte ieftine la noi în ţară, şi apoi aşezaţi răsadniţa într-o cameră încălzită pentru o germinare corectă. Dup 6-7 zile seminţele răsar, iar cam la o lună de zile maxim , trebuie repicate în ghivece mici, de 9 cm de exemplu. Continuaţi îngrijirea plăntuţelor încă o lună de zile aproximativ după care puteţi să le plantaţi direct în solul din amenjarea dumneavoastră. Zinnia are nevoie de multă lumină, minim 6 ore pe zi de soare direct.

 

Apa

Normal ca la orice flori de vară, udările regulate şi păstrarea solului umed fără exagerări , atunci veţi fi răsplătiţi cu înflorire bogată. Dacă utilizaţi apa de ploaie la udări este mai bine.

Substratul de pământ

Zinnia elegans liliput, sau cârciumărese în denumire populară, acceptă în principiu orice sol de grădină din ţara noastră. Din punct de vedere tehnic, solul cu un PH între 5,5 şi 8 , adică spre alcalin, iar ca amestec  cernoziomul din grădinile româneşti, sau chiar şi uşor argiloase sunt bine pentru cultura. Dacă lucraţi solul de toamna şi puteţi incorpora şi câteva lopeţi de nisip, împreună cu gunoi de grajd asiguraţi cultura pentru câţiva ani. Apoi pe timpul verii măcar o îngrăşare suplimentară este suficientă.

Fertilizare

Dacă plantaţi la începutul culturii la ghivece, atunci este indicat când planta are 15 cm înălţime să ciupiţi vârful pentru o ramificare mai bogată. În acelaţi timp câteva udări cu fertilizanţi dizolvabili în apa de udat,  cu un procent de azot mai mare este indicată. Apoi, după ce replantaţi în solul din grădină nu mai este nevoie de fertilizare până la îmbobocire când este bine să aplicaţi iar două udări cu fertilizanţi dizolvaţi în apa de udat , chiar 3 udări pentru o dezvoltare armonioasă.

 

Boli şi dăunători

În anii mai ploioşi cârciumăresele pot fi atacate de făinare, în special dacă se cumulează umiditatea ridicată cu desimea plantelor şi aerisirea insuficientă. Pentru remediere dacă aveţi posibilitatea să opriţi udarea până observaţi că solul este uscat, o aerisirea mai eficientă cumulată cu o stropire folosind fungicid sistemic plus un fungicid de contact.

Mai poate fi atacată de afide, păianjenul roşu. Doar dacă le vedeţi pe frunze atunci efectuaţi o pulverizare cu un insecticid acaricid.

Înmulţire

Prin seminţe semănate direct în grădină începând cu luna aprilie şi dacă pericolul de îngheţ a trecut. Sau puteţi semăna mai devreme în răsadniţe şi apoi repicaţi cu atenţie pentru că rădăcinile sunt foarte sensibile.

Dacă dispuneţi de un buget mai generos, şi doriţi o bordură elegantă şi cu flori deosebite puteţi opta pentru hibrizii produşi de Syngenta Flowers şi recultivaţi de micii producători din România. Firma olandeză a obţinut două serii de succes din acest gen de flori, Zinnia elegans Mondo F 1, hibrid cu port compact , înălţime de maxim 20 cm, cu flori largi, duble,   de mărime generoasă disponibile într-o gamă de aproximativ 10 culori. Al doilea hibrid de data aceasta cu flori bicolore, Zinnia elegans Swizzle, puţin mai înalt, poate atinge înălţimi de 25 de cm, disponibil în două variante de culori, cu centrul florii roşu închis şi vârful petalelor albe, iar a doua variantă cu vârful petalelor galbene, cu un efect decorativ foarte puternic. Aceşti hibrizi pot fi cumpăraţi de la micii producători particulari, sunt oferiţi în ghiveci de 9 cm, aşa că nu au un preţ de cost foarte ridicat, dacă locuiţi la bloc şi doriţi să cultivaţi câteva ghivece pe balcon atunci   merită efortul dacă doriţi efecte coloristice deosebite.Hibrizii olandezi sunt de preferat în locul celor oferiţi de magazinele de seminţe, pentru că se pretează la cultura în ghivece.

 

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat  15. 04. 2011   iSEO

 

Comments are closed.